16 Nisan 2024, Salı
Haber Giriş: 16.05.2022 18:21 | Son Güncelleme: 16.05.2022 19:48

Rusya hedeflerini bir kez daha küçültebilir

Rusların hedeflerini tekrar küçülterek yalnızca Luhansk’a yoğunlaşması muhtemel. NATO Estonya’nın Rus sınırında büyük bir askeri tatbikat gerçekleştirerek gövde gösterisi yaptı. Ukrayna ordusu Harkov’daki kontrolü yeniden ele geçirdikten sonra binlerce sakin evine döndü
Rusya hedeflerini bir kez daha küçültebilir

Matthew Mpoke Bigg ve Austin Ramzy / The New York Times

Askeri analistler, Moskova'nın son zamanlarda yıkıcı ateş gücüne odaklandığı doğu Ukrayna'da dahi hedeflerini küçültüyor gibi göründüğünü ve bölgenin sadece bir kısmını ele geçirmeyi hedefleyebileceğini söyledi. Bu durum, Rus kuvvetlerinin savaş alanındaki sıkıntılarının bir kez daha altını çizdi.

NATO’dan güç gösterisi

Ukrayna ve Batılı müttefikleri Moskova'ya baskı yapmaya devam ediyor. NATO Rusya'nın Estonya sınırında büyük bir askeri tatbikat düzenledi. Tatbikatlar Ukrayna'nın işgalinden çok önce planlanmış olsa da ittifakın bir güç gösterisiydi. Hafta sonu hem Finlandiya hem de İsveç, onlarca yıllık stratejik tarafsızlığını bir kenara bırakıp NATO’ya üyelik başvurusunda bulunacaklarını teyit etti.

Ukraynalılar Harkov’a döndü

Batı silahları ve finansmanıyla desteklenen Ukrayna kuvvetleri, ülkenin kuzeydoğusunda şiddetli bir karşı saldırı düzenleyerek Rus güçlerini Harkov kentinden uzaklaştırdı. Binlerce sakin bölgeye döndü. Ukrayna ordusu pazar günü, küçük bir birliğin Harkov’un dışındaki Rusya sınırında mavi ve sarı renklerindeki ulusal bayrak direğini yeniden diktiği bir video yayınladı.

Ruslar tekrar hedef daraltacak

Rusya savaşın ilk haftalarında Kiev'in başkentini ve kuzey Ukrayna'daki diğer şehirleri ele geçirmekte başarısız olduktan sonra, güçlerinin 2014'ten beri savaştığı güneydoğudaki Donbas bölgesine yeniden odaklandı. Ancak Washington merkezli Savaş Araştırmaları Enstitüsü, Donbas'ta dahi Ukrayna güçlerini kuşatma çabalarının verilen ağır kayıplar ve muharebe sahasında kaybedilen topraklar nedeniyle sekteye uğradığını, Moskova'nın artık hedeflerini daraltarak yalnızca Luhansk bölgesini korumaya odaklanmasının muhtemel olduğunu söyledi.

Diğer gelişmeler

Bölgesel askeri yönetime göre, Rus kuvvetleri Luhansk'ta pazar günü Sievierodonetsk şehrine topçu ateşi açarak iki kişiyi öldürdü. Bir kimyasal tesis, okul, hastane ve konutlar zarar gördü.

Azınlık lideri Cumhuriyetçi Senatör Mitch McConnell, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılma hamlelerini desteklediğini açıklayarak “Bu iki ülkenin de katılması için anlaşmayı ilk onaylayan ABD olmalıdır” dedi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ittifakın iki ülkenin de başvurularını hızlandıracağını söyledi. İskandinav ülkeleri bugün parlamentolarında NATO’ya başvurmaları hakkında toplandı ve büyük çoğunluk bu hamleyi onayladı.

McDonald's ülkeyi tamamen terk etmeye hazırlanırken Rusya'daki şubelerini satışa çıkarıyor. Dünya çapında küreselleşmenin sembolü, hatta bir barış teorisinin temeli haline gelen marka, Rusya’da 32 sene geçirmişti.

© 2022 The New York Times Company