26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.04.2022 19:19 | Son Güncelleme: 11.04.2022 23:05

Rüzgar enerjisi şirketi 150 kartalı öldürdüğü için 8 milyon dolar ödeyecek

Kartalların hayatta kalmasının önündeki en büyük tehditlerden biri rüzgar türbinleri. Bir rüzgar enerjisi şirketi, en az 150 kartalın ölmesine sebep olduğu için 8 milyon dolar ödeyecek. Ancak uzmanlar yeni riskin kurşun zehirlenmesi olduğunu vurguluyor
Nesli Tükenmekte Olan Türler Yasası'nın en başarılı olduğu örneklerden biri kel kartallar. Utah, Castle Dale'de görüntülenen bir kel kartal. 7 Şubat 2019 (Fotoğraf: Brandon Thibodeaux/The New York Times)
Nesli Tükenmekte Olan Türler Yasası'nın en başarılı olduğu örneklerden biri kel kartallar. Utah, Castle Dale'de görüntülenen bir kel kartal. 7 Şubat 2019 (Fotoğraf: Brandon Thibodeaux/The New York Times)

Eduardo Medina / The New York Times

Federal savcılar, bir rüzgar enerjisi şirketinin geçtiğimiz hafta rüzgar çiftliklerinde en az 150 kartalı öldürmekten suçlu bulunduğunu, 8 milyon dolar para cezası ve tazminat ödemesine karar verildiğini açıkladı.

NextEra Energy Resources'ın tamamına sahip olduğu ESI Energy şirketi, aynı zamanda salı günü Göçmen Kuş Anlaşması Yasası'nı üç kez ihlal etmekten suçlu bulunduğu için beş yıl süreyle denetimli serbestlik cezasına çarptırıldı.

En az 150 kartal öldü

ESI, 2012'den bu yana tesislerinde en az 150 kel ve kaya kartalın öldüğünü kabul etti. ABD Adalet Bakanlığı bu ölümlerin 136'sının "kartalın rüzgar türbini kanadı tarafından vurulmasına atfedilebileceğine kesin olarak karar verildi" açıklamasında bulundu.

İhmalden karşılıklı üstünlük elde ettiler

Adalet Bakanlığı ölümlerin, şirketin ABD’de işlettiği 154 rüzgar santralinin 50'sinde meydana geldiğini söyledi. Adalet Bakanlığı’na göre kartal ölümleri belgelendiğinde veya tahmin edildiğinde şirketin kartalları korumak veya gerekli izinleri almak için adımlar atmadığını söyledi. Savcılar, ESI’nın bu adımları atmayarak karşılaştırılmalı üstünlük elde ettiğini berlitti. ABD'nin Doğu Kaliforniya bölgesi avukatı Phillip Talbert yaptığı açıklamada, "Bu kovuşturma ve güvence altına aldığı iade, kel ve kaya kartal popülasyonlarımızın ekolojik açıdan hayati ve görkemli olan doğal kaynaklarını koruyacak" dedi.

Şirket inkar etti

NextEra'nın başkanı Rebecca Kujawa ise federal hükümetin kararına katılmadığını çünkü herhangi bir yapı inşa etmenin, araç kullanmanın veya uçak uçurmanın kazara kartal ve diğer kuşların ölme olasılığını beraberinde getirdiğini söyledi. Bu aktivitelerin bir sonucu olarak çarpışmaların meydana gelebileceğini de kaydetti. Kujawa "Çevremizi koruma, tesislerimizde vahşi yaşamla olumlu bir şekilde beraber yaşama ve destekleme konusunda uzun süredir devam eden, hak edilmiş bir itibara sahibiz. Hiçbir zaman bir kartalın oradan uçacağını bilerek rüzgar türbini kurmadık. Federal yasaları hiçe sayarak herhangi bir işlem yapmadık” diye konuştu. 

Şirket 27 milyon dolar harcama yapacak

Savcılar, gelecekteki kartal ölümlerini ve yaralanmalarını en aza indirmeye yönelik önlemler için şirketin 27 milyon dolara kadar harcama yapmayı kabul ettiğini açıkladı. NextEra'nın sözcüsü Steven Stengel şimdiye kadar bu paranın nasıl harcanacağına dair belirli bir planlama olmadığını söyledi.

Kurşun zehirlenmesi yeni risk

Vaka, dirilişi 21. yüzyılın en büyük koruma hikayelerinden biri olarak kabul edilen ABD ulusunun sembolü kel kartalın yeni bir tehditle karşı karşıya olduğu sırada ortaya çıktı: Kurşun zehirlenmesi. Birkaç yüz kel kartal dışında hepsinin 20. yüzyılın ortalarında öldüğü varsayıldı. Bu kartallar büyük ölçüde sentetik böcek ilacı DDT'nin yaygın kullanımıyla öldürüldüler. 1972'de DDT'nin yasaklanması ve koruma çabaları, popülasyonun toparlanmasına yardımcı oldu.

Kel kartal, 2007 yılında Nesli Tükenmekte Olan Türler Yasası korumasından çıkarıldı ve tahmini nüfusu 2019 yılına kadar 316 bin 700'e kadar yükseldi. Ancak bu yılki araştırmalar test ettikleri bin 200 kartalın neredeyse yarısının defalarca kurşuna maruz kaldığını, bunun ölüme ve yavaş nüfus artışına yol açabileceğini bulguladı. Bilim insanları, kartalların daha sonra temizlediği hayvanları vuran avcıların mühimmatının kurşunun birincil kaynağı olduğuna inanıyor.

“Zor bir durum”

Araştırmaları yırtıcı kuş tıbbı ve cerrahisine odaklanan Minnesota Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nin profesörü ve dekan yardımcısı Julia Ponder, kartalları korumanın özellikle rüzgar türbinleri söz konusu olduğunda "zor bir durum" olduğunu vurguladı. Ponder “Durumun siyah beyaz olmasını çok isterdim ama değil" dedi. Rüzgar türbinleri kartallara ve diğer kuşlara zarar verebilse de aynı zamanda fosil yakıtlardan daha temiz olan ve gezegenin ısınmasına katkıda bulunan alternatif bir enerji kaynağı.

Yeni teknolojiler üretiliyor

Ponder rüzgar türbinlerinin kanatlarının yaklaşık 200 kilometre hızla dönebileceğini söyledi. Bu herhangi bir kuşu anında öldürebilicek bir hız. 2013 yılında yapılan bir araştırma, ABD’deki monopol türbinlerde her yıl 140 bin ila 328 bin kuşun öldürüldüğünü bulguladı.

Oregon Eyalet Üniversitesi'nde makine mühendisliği profesörü olan Roberto Albertani, 2017 yılında kendisinin ve ekibinin rüzgar türbinlerini kartallar için daha güvenli hale getirmeye çalışan bir sistem tasarladığını söyledi. Albertani bir sunumda yaptığı açıklamada kuşların kanatlara yaklaştığını, yerdeki şişirilebilir tüpleri tetiklediğini veya kuşları korkutup kaçırmadığını belirlemek için kameraların kullanılması gerektiğini söyledi. Kartalların insan biçimindeki figürlerden rahatsız olduğunu anlattı.

Ponder, bazı araştırmacıların kuşları türbinlerden uzak tutmak için ses sinyallerini kullanmayı düşündüklerini söyledi. Diğerleri ise kartallar yaklaştığında türbini kapatacak algılama sistemleri üzerinde çalışıyor. Bu, enerji şirketleri için etkili ancak maliyetli olabilecek bir önlem. Ponder “Bunlar gerçekten karmaşık sorular. Sorulacak doğru soruları ve cevaplarını bulmak için çalışmalıyız" diye konuştu.

© 2022 The New York Times Company