25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.04.2022 13:48 | Son Güncelleme: 16.04.2022 14:36

Sadece üfleyerek Covid-19 olup olmadığınızı anlayacaksınız

Yalnızca nefesinizi üfleyerek sonuç alabildiğiniz InspectIR Covid-19 Breathalyzer isimli Covid-19 testi, PCR’ların yerini alabilir. Ancak uzmanlar yeni testin kısıtlamaları olduğunu vurguluyor
Yeni Covid-19 test cihazı (Fotoğraf: InspectIR Systems via The New York Times)
Yeni Covid-19 test cihazı (Fotoğraf: InspectIR Systems via The New York Times)

Emily Anthes / The New York Times

Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) perşembe günü ABD’deki ilk nefes Covid-19 testini onayladıktan sonra, koronavirüs enfeksiyonları yakında nefes vermekle tespit edilebilir.

Uzmanlar, InspectIR Covid-19 Breathalyzer isimli testin acil kullanım yetkisinin, Covid-19 için yenilikçi testlerin yanı sıra, yıllardır süren nefes tabanlı teşhis geliştirme arayışlarında da bir kilometre taşı olduğunu söyledi. Bilim insanları nefese dayalı daha fazla Covid-19 testinin üretilmesinin kuvvetli muhtemel olduğunu düşünüyor.

“Büyük bir adım”

Kendi koronavirüs testini geliştiren; Davis, California Üniversitesi Disiplinlerarası Araştırma ve Stratejik Girişimlerden sorumlu rektör yardımcısı Cristina Davis, “Bunun, tüm nefes analizi alanı için gerçekten heyecan verici bir gelişme olduğunu düşünüyorum. İleriye doğru atılmış büyük bir adım" diye konuştu. 

(Fotoğraf: InspectIR Systems via The New York Times)

Kısıtlamaları var

Ancak bilim insanları nefes testlerinin hala zorluklara tabi olduğunu ve bu özel cihazın birkaç pratik sınırlamaya sahip olduğunu söyledi. Testleri yapmak için gereken makine yaklaşık bir valiz büyüklüğünde ve yalnızca sağlık uzmanları tarafından denetlenen eğitimli operatörler tarafından kullanılabiliyor. 

Frisco, Teksas merkezli beş kişilik bir şirket olan InspectIR Systems'e göre her makinenin saatte yalnızca yaklaşık 20 numune işleye biliyor. Yani geniş ölçekli tarama için birçok cihaza ihtiyaç duyulacak.

10-12 hafta sonra piyasada

Şirket testleri için yüksek doğruluk oranları gösterdi ancak bazı uzmanlar, bu test yöntemini onaylamadan önce FDA’e yolladıkları verileri incelemek istediklerini söyledi.

InspectIR Systems'ın kurucu ortağı John Redmond cuma günü yaptığı açıklamada ilk cihazların piyasaya çıkmasının 10 ila 12 hafta sürebileceğini söyledi. FDA’e göre şirket haftada yaklaşık 100 cihaz üretmeyi planladığını planlıyor ancak üretimin bu seviyeye ne zaman ulaşacağı belli değil.

Şimdiden talep var

InspectIR testlerini sağlık tesisleri ve test siteleri işleten şirketler de dahil olmak üzere diğer işletmelere kiralamayı umuyor. Kurucu ortaklar havaalanlarındaki yolcuları veya bir ofis binasındaki çalışanları test etmek için kullanılabileceğini belirtti. Teste profesyonel spor liglerinden ve seyahat endüstrisindeki şirketlerden şimdiden ilgi olduğunu da sözlerine ekledi.

Cihazın fiyatı henüz kesinleşmedi. Ancak kurucu ortaklar cuma günü test başına yaklaşık 10 ila 12 dolar arasında bir maliyete tekabül eden lisanslar veya abonelikler sunmayı umduklarını söyledi.

© 2022 The New York Times Company