25 Eylül 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.04.2022 20:04 | Son Güncelleme: 11.04.2022 20:39

Sakatlıktan dönen oyuncular NBA şampiyonunu belirleyebilir

NBA'de playoff sezonu yaklaşırken iddialı takımların sakatlanan yıldızları parkelere geri dönüyor. Stephen Curry, Ja Morant ve Paul George gibi oyuncular normal sezonda büyük bir çekişmeye sahne olan ligdeki dengeleri altüst edebilir
Stephen Curry
Stephen Curry

Scott Cacciola / The New York Times

Stephen Curry, Golden State Warriors’ın en son antrenmanına bileğinde bandajlar olmadan katıldı. The Los Angeles Clippers’ta bütün sezonu kaçıran Kawhi Leonard, yerel muhabirler tarafından şut idmanına katırılırken görüntülendi. Geçen sezondan beri sakatlığı devam eden Denver Nuggets’tan Jamal Murray ise takım arkadaşlarının dediklerine göre smaç basmaya yeniden başladı. 

Golden State'in 'Büyük 3'lüsü' dönüyor mu?

Yıldız oyun kurucu Murray’in takım arkadaşı Monte Morris, oyuncunun takıma yakın zamanda katılabileceğini ve onunla playoff’larda bir atak yapmayı umduklarını söyledi. 

NBA playoffları cumartesi günü başlamadan önce pek çok iddialı takımın sakat oyuncuları geri dönebilir. Golden State 2019’dan sonra ilk defa Curry, Klay Thompson ve Draymond Green’in oluşturduğu büyük üçlüsüne kavuşabilir. Nuggets da Murray’in geri dönüşüne ihtimal dışı olarak değerlendirmiyor. Clippers geçen aralıktan beri sakat olan Paul George’u ilk beşine yakın zamanda yeniden aldı. Geçen yılın haziran ayında sağ dizinden sakatlanan Kawhi Leonard’ın da sürpriz bir şekilde dönmesi mümkün mü?

Ja Morant de playoff'lara hazır

Sakatlıktan dönen oyuncuların listesi uzayıp gidiyor. Memphis Grizzlies’in All-Star oyun kurucusu Ja Morant geçen hafta sonu parkelere döndü. Brooklyn Nets artık Kyrie Irving’i iç saha maçlarında oynatabilecek. Geçen senenin şampiyonu Milwaukee Bucks ise pivotu Brook Lopez’in aldığı süreyi adım adım artırıyor. Yine geçen sene final oynayan Phoenix Suns da Chris Paul’un bir aylık sakatlığından dönmesiyle beraber ritmini tekrardan buluyor. 

Bütün bunlar ne anlama geliyor? Rakip takımların çekeceği olası sıkıntılar ve playoff’un ilk turlarına dair belirsizlik. Eski NBA koçu Stan Van Gundy telefon görüşmesinde “Bu kadar fazla takımın sakatlık gelişmelerini beklememiz alışılmadık bir durum. Playoff’ta dönecek oyuncular ya bütün sezonu kaçırdı ya da senenin büyük kısmında kenardaydı” diyor. 

Rakip takımlar nasıl hazırlanmalı?

Warriors ve Sacramento Kings’in eski koçu Eric Musselman ise yıldız oyuncuların oynamasının belli olmaması rakip takımlara sorunlar yarattığı fikrinde. Rakip koçların, karşı takımın sakatlıktan çıkan yıldız oyuncusunun bir risk olabileceğini farkında olması gerektiğini düşünen Musselman, “Bir oyuncunun ritminde olmayacağını veya parkeye soğuk döneceğini asla söylemem. Dönecek oyuncu All-Star kalibresinde ise ve idmanlara çıkıp playoff formuna erişmişse her şeye hazır olmalısınız” diye konuşuyor. 

Ancak aynı zamanda rakip yıldızın konsantrasyon ve sertlik konularında beklentilerin altında kalmasına da hazır olunması gerektiğini, bu durumda bir avantaj elde edilebileceğini söylüyor. 

Takımlar oyuncuların durumunu gizli tutacak

Bu sebeple Van Gundy Nuggets’ın Murray’i veya Nets’in Ben Simmons’ı oynatmama kararını kendilerine saklayacağını tahmin ediyor. Tecrübeli koç rakipleri karanlıkta bırakmanın herhangi bir zararı olmadığı kanısında. Gundy rakiplerin farklı oyun planları hazırlamasının ve gerçekleşmeyecek senaryolar üzerinde çalışmalarının bir avantaj olacağını söylüyor.  

Şimdilerde TNT ve Turner Sports’ta analist olan Van Gundy, “Rakiplerin çalışma süresini artırmayı denerdim” diyor. 

Van Gundy, Orlando Magic’in koçu iken 2009 yılında Doğu Konferansı yarı finalinde Boston Celtics ile eşleştikleri zamana değindi. O zamanlar Celtics’in pivot yıldızı Kevin Garnett birkaç haftadır sakattı ve Van Gundy onun seride oynamasının mümkün olmadığını biliyordu. Ancak takımını yine de Garnett’e karşı hazırlamıştı. 

Van Gundy, “Geri dönmesi halinde 7 maç üzerinden oynanan playoff serisinde, hazırlıksız yakalandığımız için bir maç kaybetmek istemiyorduk” diyor.

"Geri dönen oyunculara baskı yapılmalı"

Uzun süre NBA asistan koçluğu yapmış Brendan Suhr birçok rakip koçun önümüzdeki haftalarda sakat yıldızların olası dönüşü için fazladan hazırlık yapacağını söylüyor. 

Suhr yıldız oyuncuların dönmesi durumunda “O oyuncuya anında baskılı savunma yapardım. Daha önce görmediği şeyler hazırlamayı denerdim. İşleri onun için zorlaştırırdım. Sakatlıktan dönen oyuncuların temassız antrenmanları genelde yumuşak olur. Screen’lerden çıkarak ritmini bulmak için şut atarlar. Bense onu baskı altında seçimler yapmaya zorlardım” diyor.  

Sakatlıktan dönen oyuncunun savunma yükünü de artıracağını söyleyen Suhr, bunun özellikle bacak sakatlıkları atlatan oyuncular için geçerli olduğunu söyledi.

Paul George döndü

Öte yandan, yıldız oyuncunun döneceği takımın da iyi hesaplama yapması, etkisiz olma ihtimalini göz önünde bulundurması gerekiyor. Sporcular erken dönerse sakatlıklıkları daha da ağırlaşabilir. Van Gundy Clippers’ın koçu Tyronn Lue ile geçen ay Paul George ilk beşe dönmeden önceki konuşmalarını anlattı. Tyron Lue, Paul George’un normal sezonda yeterince sayıda maç oynamaması halinde playoff’larda takıma dahil edilmeyeceğini söylemiş. 

Erken dönmenin riskleri

Elbetteki geçmiş playoff’lardan eğitici hikayeler var. 2019'da Golden State’in yıldızlarından Kevin Durant'ın Batı Konferansı yarı finallerinde sağ baldırını zorladığı sezon sonrası yaşadığı işkenceyi düşünün. Arka arkaya dokuz maç kaçırdıktan sonra, Toronto Raptors'a karşı NBA finallerinin beşinci maçında geri döndü ve sağ aşil tendonunu yırttı. Warriors seriyi kaybetti. Durant ise Nets ile kontrat imzaladıktan sonra 2019-2020 sezonunun tamamını kaçırdı.

Nuggets'ın koçu Michael Malone bu ay gazetecilere Murray'in geri dönmek istediğini ve takımın umudunu canlı tuttuğunu söyledi. Nuggets'ın çok yönlü pivotu ve üst üste ikinci kez ligin MVP'si olması beklenen Nikola Jokic, durum hakkında daha temkinli görünüyordu.

Jokic, "Ona ‘Yüzde 100 hazır değilsen geri gelme' dedim. Bu aptalca. Sakatlanacaksın. Hele ki playoff’lar için yüzde 100 hazır değilseniz” dedi. 

Magic 2009'da Garnett'siz Celtics'i geçtikten sonra Los Angeles Lakers'a karşı NBA finallerine yükseldi. Van Gundy ilk maçtan önce oyun kurucu Jameer Nelson'ı oynatmaya karar verdi. Nelson son dört ayı sağ omuz sakatlığı yüzünden kaçırmıştı. Van Gundy onu Lakers'a karşı bench’ten oynatmaya karar verdi.

Van Gundy "O bizim liderimizdi ve sakatlanana kadar bir All-Star yılı geçiriyordu" diyor.

Nelson rotasyona geri dönse de Magic seriyi beş maçta kaybetti. Van Gundy bu hareketten asla pişman olmadı: "En büyük maçları en iyi oyuncularınızla oynamak istiyorsunuz".  

© 2022 The New York Times Company