19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 06.04.2022 13:15 | Son Güncelleme: 06.04.2022 13:41

Slavyansk savaşın bir sonraki önemli cephesi olacak

Rusya için Donetsk ile Luhansk'ta savaş planlandığı gibi gitmiyor. Analistler, Rusya'nın öncelik verdiği Donbas'ı ele geçirme çabalarında, Slavyansk’ı kontrol etmenin kritik önem taşıdığına dikkat çekiyor. Slavyansk büyük olasılıkla Ukrayna'daki savaşın bir sonraki önemli cephesi olacak
Slavyansk savaşın bir sonraki önemli cephesi olacak

James C. McKinley Jr., Megan Specia ve Dan Bilefsky / The New York Times

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy salı günü Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne yaptığı sanal konuşmada, Rus birliklerinin işlediğini iddia ettiği dehşet verici savaş suçlarını anlattı. Zelenskiy “BM'yi kapatmaya hazır mısınız? Uluslararası hukukun zamanının geçtiğini düşünüyor musunuz? Cevabınız hayır ise hemen harekete geçmelisiniz” diye konuştu.  

Rusya doğu ve güneyde hazırlanıyor

Ukrayna liderinin konuşması, Rus kuvvetleri tarafından işlendiği iddia edilen vahşet üzerine büyüyen küresel öfke ve Avrupa Birliği’nin Rusya’ya yeni yaptırımlar hazırladığı zamanda gerçekleşti. AB, Rusya’dan kömür ihracatını yasaklamayı planlıyor. Moskova'nın Ukrayna başkenti ve ülkenin kuzeyindeki diğer şehirlerden çekildiğine, doğu ve güneyde taarruzunu yenileme hazırlıklarında olduğuna dair işaretler var.

“Buça’da 300’den fazla ceset var”

Zelenskiy, Rus kuvvetlerinin başkent Kiev'in bir banliyösü olan Buça'dan geçen hafta çekilmesinden sonra, elleri bağlı olan veya kafalarının arkasından vurulan 300'den fazla ceset bulunduğunu söyledi. Güvenlik Konseyi'ne konuşan Zelenskiy, Rusya'nın Buça’daki vahşetini IŞİD teröristlerinin toprakları işgal ettiğinde yaptıklarına benzetti. Rus birliklerin sivilleri işkence ederek öldürdüğünü, vücutları parçaladığını ve kadınlara çocuklarının gözü önünde tecavüz edip onları öldürdüğünü söyledi. Öldürülmeden önce bağlanmış oldukları anlaşılan bazı kişiler de dahil olmak üzere, vahşete maruz kalmış çok sayıda sivil kurbanının bir videosunu Konsey'e gösterdi.

Rusya’nın BM’de veto hakkı var

Zelenskiy “Dünya artık Rusya'nın Buça’da ne yaptığını görebiliyor. Ancak, ülkemizin diğer işgal altındaki şehirlerinde ve bölgelerinde ne yaptıklarını henüz görmedi” dedi.

Rusya suçları alenen reddediyor

Müttefiki Çin ise Şubat ayı başlayan işgalden beri Moskova'yı eleştirmekten kaçınıyor. Bu iki ülkenin Güvenlik Konseyi’nde veto yetkisine sahip olması, BM’nin herhangi bir önlem üzerinde anlaşmaya varmasını oldukça zor hale getiriyor.

AB’den beşinci yaptırım paketi

Batılı güçler Rusya'yı sorumlu tutmanın yollarını ararken, Avrupa Birliği'nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu’nın başkanı, Rus kömürünün yasaklanması ve Rus gemilerinin AB limanlarına erişiminin kesilmesi de dahil olmak üzere Rusya'ya karşı beşinci bir yaptırım paketi hazırladığını söyledi. 

İşte diğer bazı önemli gelişmeler:

- The New York Times'ın analiz ettiği uydu görüntüleri, Rusya'nın Buça’daki sivillerin askerler kasabayı terk ettikten sonra öldürüldüğü iddiasını çürütüyor. Zelenskiy pazartesi günü o bölgeye gitti. Yetkililerin daha fazla evi incelemesi sonrası sivil ölümlerin artmasını beklediğini söyledi.

- Washington merkezli bir düşünce kuruluşu olan Institute for the Study of War'a göre Rus kuvvetleri iki doğu bölgesi Donetsk ile Luhansk'a cepheden taarruzlar yürütüyor ancak tedarik sorunları ve düşük moral sebebiyle çok az ilerleme kaydediyorlar. İngiliz savunma istihbaratı salı günü yaptığı açıklamada, kuzey bölgelerinden çekilen Rus birliklerinin, Moskova'nın güçlerini başka cephelerde desteklemeden önce yeni ekipman ve onarıma ihtiyaç duyacağını belirtti.

Slavyansk kritik önem taşıyor

- Savaş Araştırmaları Enstitüsü’ne göre, Rus kuvvetlerinin daha kuzeydeki İzyum kentine ilerlerken doğudaki Slavyansk şehrine yönelip oradaki kontrolü ele geçirmeye yönelik baskısı, büyük olasılıkla Ukrayna'daki savaşın bir sonraki önemli cephesi olacak. Analistler, Rusya'nın giderek daha fazla öncelik haline getirdiği Donbas bölgesini ele geçirme çabalarında, Slavyansk’ı kontrol etmenin kritik önem taşıdığını söylüyor.

- İtalya salı günü Roma'daki Rus Büyükelçiliği'nde çalışan 30 Rus diplomatı güvenlik endişelerini öne sürerek sınır dışı etti. Moskova misilleme sözü verdi. İspanya hükümeti de ulusal güvenliğe tehdit oluşturduğunu söyleyerek 25 Rus diplomatı sınır dışı etti.

 © 2022 The New York Times Company