27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.10.2023 20:23 | Son Güncelleme: 01.10.2023 20:27

The New York Times yazdı: Alman otomotiv devleri rotasını değiştirdi, Avrupa'da e-bisiklet rekabeti kızıştı

Alman otomobil üreticileri elektrikli araçlara geçiş yaparken ve Çin'in artan rekabetiyle yüzleşirken ciddi zorluklarla karşı karşıya. Ancak otomotiv devlerinin tek rakibi Çin değil. The New York Times, Alman ulaşım endüstrisinin bir başka köşesinde pazar payı gittikçe büyüyen e-bisikletleri yazdı
Fotoğraf: Felix Schmitt / The New York Times
Fotoğraf: Felix Schmitt / The New York Times

Melissa Eddy / The New York Times

Alman Bisiklet Endüstrisi Birliği'ne göre, Almanya'da bisiklet satışları 2022 yılında 7,36 milyar euro'ya (7,8 milyar dolar) ulaşarak rekor kırdı ve satışların neredeyse yarısını e-bisikletler oluşturdu. Grup, bu yıl ilk kez Almanların geleneksel modellerden daha fazla e-bisiklet satın alacağını tahmin ediyor.

Fotoğraf: Felix Schmitt / The New York Times


Elektrikli bisikletler ve scooterlar, ulaşımdan kaynaklanan karbon emisyonlarını azaltmak ve Avrupa şehirlerindeki kirlilik ve sıkışıklığı hafifletmeye yardımcı olmak için kritik bir öneme sahip. Analistler, daha fazla insanın yaşam tarzlarını emisyonları azaltacak şekilde adım attığını, önümüzdeki beş yıl içinde Avrupa'nın bisiklet pazarında öngörülen yıllık yüzde 4,6'lık büyümenin arkasındaki faktör olarak e-bisikletleri gösterdi. Aynı zamanda PWC tarafından yapılan bir araştırmaya göre, tüketicilerin araç paylaşımı ve alternatif mobilite modellerine geçmesiyle özel araçların sayısı yüzde 25'e kadar düşebilir.

Otomotiv devleri bu kez bisiklet yarışında

Almanya'nın otomobil endüstrisi de e-bisiklet pazarındaki büyümenin farkında. Porsche, gidonun altında otomobil üreticisinin tanıdık altın ve kırmızı armasıyla sportif, her türlü araziye uygun bir e-bisiklet sunuyor. Audi'nin de benzer bir modeli var.

Fotoğraf: Felix Schmitt / The New York Times


Geniş bir elektrikli model yelpazesine sahip lider Alman bisiklet üreticisi Riese & Müller'in CEO'su Sandra Wolf, "Mikromobiliteye olan talep artıyor. E-bisikletler bunda önemli bir rol oynuyor" ifadelerini kullandı.

Almanya Avrupa'nın en büyük bisiklet pazarı ve son yıllarda Alman bisiklet üreticileri e-bisikletlerine yurtdışında, özellikle de Avrupa'da artan bir talep olduğunu gördü. Çin ise dünyanın en büyük e-bisiklet üreticisi konumunda, ancak Avrupa Birliği'nin Çin'den yapılan ithalata uyguladığı vergiler Avrupa'daki üreticilerin korunmasına yardımcı oldu. 

Almanya e-bisiklet pazarının lider ismi

Birçok Alman firması Fransa, İtalya ve Hollanda'daki rakipleriyle birlikte Avrupa'nın önde gelen e-bisiklet üreticileri arasında yer alıyor. Alman Bisiklet Endüstrisi Birliği'ne göre, bu yılın ilk çeyreğinde Almanya'da üretilen elektrikli bisikletlerin ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 56 arttı.

Fotoğraf: Felix Schmitt / The New York Times


Bu tür bir büyüme yatırımcıların da ilgisini çekti. Geçtiğimiz yıl, NBA yıldızı LeBron James'in yatırım şirketi LRMR Ventures, Koblenz merkezli bir Alman bisiklet üreticisi olan Canyon'a, e-bisiklet ürünlerini ve ABD'deki varlığını genişletmek amacıyla 30 milyon euro yatırım yapan bir gruba dahil oldu.

Münih'te düzenlenen Almanya'nın en büyük otomobil fuarı 2021 yılında "mobilite" fuarı olarak yeniden adlandırıldı. Geçtiğimiz ay fuarda düzenlenen bir panelde Volkswagen CEO'su Oliver Blume, şirketinin elektrikli araçların batarya maliyetini düşürmek için nasıl bir teknoloji üzerinde çalıştığını anlattı.

En ucuz ulaşım yollarından biri

Panelde de yer alan Wolf, bisikletin daha uygun fiyatlı, sürdürülebilir ulaşım alanını doldurduğunu söyledi. Wolf, "En ucuz ulaşım yollarından biri ve aynı zamanda erişimi en kolay olanlardan" şeklinde konuştu.

Fotoğraf: Felix Schmitt / The New York Times


Yine de, Alman Bisiklet Endüstrisi Birliği'ne göre Almanya'da ortalama bir e-bisiklet geçen yıl 2 bin 800 euro'ya satıldı ve bu yüksek fiyat, kiralamayı popüler hale getirdi. Avrupa genelinde bazı şirketler çalışanlarına işe gidip gelmeleri için bir e-bisiklet kiralama avantajı sunuyor. Teslimat firmaları da sürücüleri için elektrikli kargo bisikletleri (ağır veya hacimli yükleri taşıyabilen daha büyük modeller) kiralıyor.

Bisiklet kiralamada patlama yaşanıyor

Otomobil üreticileri de bu pazara giriyor. Volkswagen'in otomobil kiralama işlerini yürüten Finansal Hizmetler bölümünün CEO'su Christian Dahlheim, "Bisiklet kiralamada patlama yaşanıyor" dedi. Volkswagen kısa bir süre önce Hollandalı bir şirket olan Pon ile birlikte, Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'nde genişleme hedefiyle, işçilere işverenleri aracılığıyla bisiklet kiralamaya odaklanan bir girişimde bulundu.

Otomobil parçalarıyla tanınan şirketler de e-bisikletlerde fırsatlar görüyor. Uzun süredir Alman otomobil üreticileri için güç aktarma organları ve diğer teknolojilerin önde gelen tedarikçisi olan Bosch, artık e-bisikletler için batarya, motor ve frenlerin önemli bir tedarikçisi konumunda. Kilitlenmeyi önleyici frenler gibi otomobiller için geliştirilen teknolojiler artık e-bisikletlerde de kullanılıyor.

Müşteriler giderek daha çevik, daha hafif ve 140 kiloya kadar kargo yükü taşıyabilen e-bisikletler arıyor. Bu tür modellerin popülaritesi, çocukları ve yiyecekleri taşımak için arabasız bir yol arayan ailelerle birlikte artıyor.

İleri yaşlılar da büyük ilgi gösteriyor

Hareketli ve aktif kalmak isteyen, ancak 67 yaşındaki William Kraus'un deyimiyle "biraz destek" arayan yaşlı sürücüler de büyüyen bir diğer hedef pazar. Münih'teki fuarda sergilenen birkaç modeli deneyen Kraus, kendisi ve eşi için doğru modele henüz karar veremediğini söyledi. Ancak bir sonraki satın alacağı aracın bir otomobil değil bir e-bisiklet olacağını belirtti. Kraus "Sürüşün zorluğunu ortadan kaldırıyor ve daha eğlenceli hale getiriyorlar" dedi.

e-bisikletler 2 bin ila 5 bin dolar arasında değişen fiyatlarla satılıyor. Yeni bir elektrikli otomobil için 35 bin dolarlık başlangıç fiyatının da elbette çok altında.

© 2023 The New York Times Company