14 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.12.2023 19:34 | Son Güncelleme: 10.12.2023 19:53

The New York Times yazdı: Binlerce çocuk açlıktan ölmek üzere

Save the Children isimli insani yardım grubu yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi'nde iki aydır devam eden ve bölgenin ekonomisini çökertip altyapısını tahrip eden savaşın ardından binlerce çocuğun yetersiz beslenme nedeniyle ölme riskiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu
The New York Times yazdı: Binlerce çocuk açlıktan ölmek üzere

Liam Stack / The New York Times

Save the Children, ölmemesi için acil tıbbi tedavi gerektirecek kadar yetersiz beslenen 5 yaşın altındaki en az 7 bin 685 çocuğun bulunduğunu söyledi. Yardım kuruluşundan yapılan açıklamada, çocukların "şiddetli akut malnütrisyon" yaşadığını ve son zamanlarda yaşanan hızlı kilo kaybının bir sonucu olarak boylarına göre çok zayıf hale düştüklerini kaydetti.

Gazze'deki Save the Children yetkilisi Jason Lee, "Gazze'de henüz yerle bir edilmemiş sokaklarda yiyecekleri, gidecek yerleri ve hayatta kalabilecekleri hiçbir şeyleri olmadan dolaşan çocuk ve aileler gördüm" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: "Gazze'nin son can simidi olan uluslararası finansmanlı insani yardım desteği bile İsrail'in uyguladığı kısıtlamalar nedeniyle tıkanmış durumda"

Gazze Şeridi kuşatma altında

İsrail, Hamas'ın 7 Ekim'de düzenlediği ve 1200 kişinin ölümüne yol açtığını söylediği ölümcül saldırılara yanıt olarak Gazze Şeridi'ni tamamen kuşatma altına aldı. Bazı yardımlar ulaşmış olsa da kısa süreli bir ateşkesin ardından yeniden başlayan çatışmalar uluslararası yardımların çoğunun bölgeye ulaşmasını engelledi.

2 milyona yakın insan yurdundan edildi

Hamas'ın iktidarı ele geçirmesinin ardından İsrail ve Mısır'ın ekonomik abluka uyguladığı 2007 yılından bu yana Gazze yardıma muhtaç durumda ve insani yardım grupları 1,9 milyon insanın yerinden edildiği ve 15 binden fazla insanın öldüğü savaş nedeniyle yardımın şimdi daha da kritik bir hale geldiğini kaydediyor.

Birleşmiş Milletler, Mısır sınırındaki Refah'ın Gazze'de birkaç gündür yardımın ulaşabildiği tek yer olduğunu, çünkü çatışmalar ve İsrail'in askeri kısıtlamaları nedeniyle diğer bölgelere ulaşılamadığını söyledi.

Refah, İsrail'in Gazze'nin diğer bölgelerini tahliye etmelerini emretmesinin ardından buraya kaçan on binlerce insanı barındırmakta zorlandı. Bölge aynı zamanda İsrail'in hava saldırılarına maruz kalmaya devam etti, çünkü İsrail Hamas'ın buradan roket attığını iddia ediyor.

Gazze'deki insani durum çöküşün eşiğinde

Cuma günü, Filistinlilere yardım eden BM kuruluşunun direktörü Philippe Lazzarini, kamuya açık bir mektupta Gazze'deki insani durumun "çöküşün eşiğinde" olduğunu ve aşırı kalabalık barınakların "yüksek salgın hastalık riski" yarattığını söyledi.

Lazzarini ayrıca "Bu aşırı dolu ve sağlıksız koşullarda 700'den fazla kişi tek bir tuvaleti kullanıyor, kadınlar doğum yapıyor (günde ortalama 25). On binlerce kişi sokaklarda ve avlularda uyuyor. İnsanlar ısınmak için plastik yakıyor" şeklinde sözlerini sürdürdü.

BM, Gazze'de her gün binlerce insanın yardım dağıtım merkezlerinde toplandığını ve saatlerce yiyecek ve su beklediğini söyledi. Save the Children, marketlerde hala satın alınabilecek az sayıda ürünün fiyatlarının hızla yükseldiğini söyledi.

Un çuvalının tanesi 140 dolara fırladı

Yardım kuruluşu, Gazze'de un çuvallarının tanesinin 140 dolara kadar satıldığını söyledi. BM, Gazze'nin kuzeyindeki hiçbir fırının bir aydan uzun süredir açık olmadığını söyledi.

Bir BM kuruluşu olan Dünya Gıda Programı, 1 Aralık'ta sona eren yedi günlük ateşkes sırasında yapılan bir araştırmayı bu ay yayınladı. Araştırmaya göre Kasım ayı sonu itibariyle Gazze'nin kuzeyindeki hanelerin yüzde 97'sinin gıdaya erişimi yetersiz ve buradaki insanların yüzde 48'i "ciddi düzeyde açlık" yaşıyor.

Çalışma, güneyde hanelerin yüzde 83'ünün gıdaya erişiminin yetersiz olduğunu ve yüzde 38'inin şiddetli açlık yaşadığını ortaya koydu.

© 2023 The New York Times Company