23 Aralık 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.11.2023 22:42 | Son Güncelleme: 20.11.2023 22:44

The New York Times yazdı: Eurovision birincisi Rusya'nın arananlar listesinde

2016 yılında İsveç'te düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması'nda "1944" adlı şarkısıyla birinci olan Jamala şimdi Rusya'nın hedefinde. Rus medyası Ukrayna işgalini sert bir dille eleştiren ve şu an Avustralya'da yaşayan Jamala'nın arananlar listesinde olduğunu paylaştı
The New York Times yazdı: Eurovision birincisi Rusya'nın arananlar listesinde

Ivan Nechepurenko / The New York Times

Rusya, yedi yıl önce Eurovision şarkı yarışmasını kazanan popüler Ukraynalı şarkıcı Jamala'yı arananlar listesine eklerken, Moskova Ukrayna'yı işgalini eleştiren kültürel figürleri hedef alma çabalarını genişletiyor.

Profesyonel olarak Jamala adıyla bilinen şarkıcı, Rusya İçişleri Bakanlığı'nın arananlar veri tabanında Susana A. Dzhamaladinova adıyla yer aldı. Adı listeye Ekim ayında eklenmiş gibi görünse de Pazartesi günü Rus medyasınca kamuoyuna duyuruldu. Listede kendisine yöneltilen suçlamalar belirtilmedi ancak bir Rus haber sitesi olan Zona Media'ya göre 40 yaşındaki Jamala, yetkililer tarafından Rus ordusunun faaliyetleri hakkında yanlış bilgi yaymakla suçlanıyor.

Eylemin, Ukrayna'da yaşayan şarkıcı için sembolik bir etkiden biraz daha fazlasını yaratması muhtemel. Şu anda Avustralya'da bulunan Jamala, Instagram'da Sydney Opera Binası'nın önünde çekilmiş bir fotoğrafını, emoji ile paylaşarak habere tepki gösterdi.

Kırım Tatar kökenli olan Ukraynalı şarkıcı, Kırım Yarımadası'nın yerlisi olan ancak bölge Sovyetler Birliği'nin bir parçasıyken çok sayıda sürgün edilen Tatar halkının önde gelen savunucularından biri oldu. Rusya, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de Rusya eğilimli bir cumhurbaşkanının halk ayaklanmasıyla devrilmesinin ardından 2014 yılında Kırım'ı Ukrayna'dan kopardı.

Jamala, yaklaşık bir yıl önce Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy'e "Nerede olursam olayım, benim için ilk öncelik yabancıların evime beni sakatlamak, kültürümü yok etmek ve öldürmek için geldiklerini hatırlatmak" dedi ve ekledi: "Bu 1944'te oldu, sonra 2014'te ve şimdi yine oldu. Artık Ukrayna'daki herkes, kötülük durdurulmaz ve suç için adalet işlemezse, bunun herkesin başına gelebileceğini anlıyor"

Ukrayna, 18. yüzyılda fethedildikten sonra Rus imparatorluğunun bir parçası haline gelen bölgedeki Rus kültürel hakimiyetini dengelemek için Kırım Tatar mirasını kullanıyor. Yarımada 1954 yılında Sovyetler Birliği içinde Rusya'dan Ukrayna'ya devredildi.

Jamala'nın hedef alınması, Moskova'nın Kırım'daki hakimiyetini kabul etmeyen ve Ukrayna'ya karşı yürütülen savaşa karşı çıkan aktivistleri susturmak için hem Rusya içinde hem de sınırlarının ötesinde yürüttüğü kampanyanın bir parçası gibi görünüyor.

Ukraynalı sanatçıların Rusya'ya girişi yasak

Bir Rus gazetesi olan Izvestia'ya göre, Nisan 2022 itibariyle 30'dan fazla Ukraynalı sanatçının Rusya'ya girişi yasaklanmıştı. Ukrayna'nın işgalini alenen kınayan pek çok popüler Rus sanatçı "yabancı ajan" ilan edildi; bu terim onları yabancı hükümetlerin maaşlı çalışanı olarak damgalıyordu. Diğer pek çok sanatçının ülkede sahne alması yasaklandı.

Rusya, Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından Eurovision yarışması da dahil olmak üzere Avrupa'nın dışında kalmasının ardından kendi popüler müzik pazarını yaratma çabalarını da hızlandırdı.

Rus haber ajansı Interfax'ın haberine göre, geçtiğimiz hafta Rusya Kültür Bakanı Olga B. Lyubimova, ülkenin Intervision adlı kendi popüler şarkı yarışmasını düzenleyeceğini duyurdu. Yarışma, adını Sovyet dönemindeki Eurovision şarkı yarışmasının komünist eşdeğeri ile paylaşacak.

© 2023 The New York Times Company