27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 31.10.2023 23:00 | Son Güncelleme: 01.11.2023 13:41

The New York Times yazdı: İsrail askerleri ilerliyor, Gazze'de koşullar kötüleşiyor

İnsani yardım yetkilileri 2 milyon Filistinli sivilin giderek büyüyen bir felaketle karşı karşıya olduğu uyarısında bulunurken, yerel yetkililer İsrail kara birliklerinin ve tanklarının Gazze Şeridi'nin derinliklerine doğru ilerlediğini ve bölgenin ana şehrine yaklaştığını söyledi
Fotoğraf: Avishag Shaar-Yashuv / The New York Times
Fotoğraf: Avishag Shaar-Yashuv / The New York Times

Hiba Yazbek - Victoria Kim / The New York Times

Gazze İçişleri Bakanlığı, İsrail güçlerinin yoğun nüfuslu Gazze Şehri'nin kuzeyindeki bir mahalle olan el Karama'da ve şeridin ana kuzey-güney otoyolu olan Salah al-Din Caddesi'nde olduğunu söyledi. Bakanlık, "Gazze Şeridi'nin kuzeyini güneyinden ayırmaya çalışan" İsrail güçlerinin bir sahil otoyolu olan Al-Rasheed Caddesi'ne ulaşmaya çalıştığını da sözlerine ekledi.

İsrail ordusu, beşinci gününe giren kara harekâtı hakkında çok az ayrıntı vermeye devam etti ve sadece kuvvetlerinin şerit içindeki silahlı grup Hamas'a karşı "şiddetli çatışmalar yürüttüğünü" söyledi.

İsrail'in hava saldırılarının ardından evlerinden olan Filistinliler, Pazartesi günü Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta bir pazarda alışveriş yapıyor. İsrail, hava saldırılarıyla Gazze'yi vurmaya devam ederken, Birleşmiş Milletler'in insani işlerden sorumlu iki üst düzey yetkilisi Güvenlik Konseyi'nde acil bir konuşma yaparak çatışmaların durdurulması çağrısında bulundu ve Gazze'deki iki milyon sivil için durumun felaket olduğunu ifade etti (Fotoğraf: Yousef Masoud/The New York Times)

 

Netanyahu ateşkes kavramından uzak

Başbakan Benjamin Netanyahu Pazartesi günü, Birleşmiş Milletler insani yardım yetkilileri BM Güvenlik Konseyi'ne çatışmaların derhal durdurulmasının sivillerin hayatını kurtarmak için hayati önem taşıdığını söylerken bile, herhangi bir ateşkes olasılığını reddetti.

İsrail'in Sderot kentinden görülen, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki yıkılmış binalar. Takvimler 30 Ekim 2023'ü gösteriyor. Askeri yetkililer Pazartesi günü yaptıkları açıklamada, piyade ve zırhlı birliklerin Gazze'nin içinde savaştığını ve savaş uçaklarının hafta sonu boyunca yüzlerce hedefi vurduğunu belirterek, İsrail güçlerinin Gazze'ye karadan ve havadan saldırdığını söyledi. (Fotoğraf: Tamir Kalifa/The New York Times)

 

Çaresizlik büyüyor

BM'nin insani yardım ve yardım işlerinden sorumlu baş yetkilisi Martin Griffiths Pazartesi günü yaptığı açıklamada "Gazze'de insanların yaşadığı dehşetin boyutlarını anlatmak gerçekten çok zor" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: "Bütün aileleri ve mahalleleri yok eden acımasız saldırıların ortasında yiyecek, su ve barınak arayan insanlar giderek daha çaresiz hale geliyor"

Gazze Şeridi'ndeki bir İsrail tankı salı günü İsrail'in Sderot kentinden görülüyor. Gazzeli yetkililer, İsrail kara birliklerinin yoğun nüfuslu Gazze Şehri'ne yaklaşarak yerleşim bölgesinin kuzey kesimini kesmeye çalıştığını söyledi. (Fotoğraf: Avishag Shaar-Yashuv/The New York Times)

 

İşte madde madde İsrail-Hamas savaşında son durum:

  • İsrail'in Gazze'deki hava saldırılarına yönelik artan uluslararası eleştirilere rağmen Netanyahu ateşkes taleplerinin "İsrail'in Hamas'a teslim olması, terörizme teslim olması" anlamına geldiğini söyledi.
  • The New York Times tarafından doğrulanan fotoğraflar, uydu görüntüleri ve videolar, Gazze Şehri'ne ve yakınlardaki nüfus merkezlerine kuzeyden, doğudan ve güneyden yaklaşan birlikleri ve zırhlı araçları  gösterdi.
  • Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Gazze'nin tek kanser merkezi olan Türk-Filistin Dostluk Hastanesi'ndeki hizmetlerin saldırıların ardından "ciddi şekilde azaltıldığını" söyledi.
  • İsrail, 7 Ekim'de Hamas militanları tarafından kaçırılan Ori Megidish adlı bir askerin kurtarıldığını açıkladı. Dışişleri Bakanlığı ayrıca bir müzik festivalinde kaçırıldığı düşünülen 23 yaşındaki Alman asıllı İsrail vatandaşı Shani Louk'un öldüğünü de doğruladı.
  • Hamas'ın silahlı kanadı Pazartesi günü rehin tutulan üç kadının videosunu yayınladı. Kadınlardan biri Netanyahu'yu sert bir dille eleştirerek "dayanılmaz koşullarda" tutulduklarını söyledi ve Hamas mahkûmlarını serbest bırakmasını talep etti. Netanyahu'nun ofisi yaptığı açıklamada görüntüleri "acımasız psikolojik propaganda" olarak nitelendirdi ve İsrail'in rehineleri eve getirmek için elinden gelen her şeyi yaptığını söyledi.

© 2023 The New York Times Company