27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.08.2023 12:50 | Son Güncelleme: 27.08.2023 14:57

The New York Times yazdı: Kripto öldü mü? Yoksa bu sadece 'FUD' mu?

Fed Başkanı Jerome Powell'ın Jackson Hole'da yaptığı toplantıda yaptığı şahin konuşması küresel piyasaları olumsuz etkilerken, Bitcoin 26 bin doların altını test etti. Kripto paraların geleceğine dair yapılan olumsuz yorumlar artarken bu yorumlara inanmayanlar ise 'FUD' akımını başlattı
The New York Times yazdı: Kripto öldü mü? Yoksa bu sadece 'FUD' mu?

David Yaffe-Bellany / The New York Times

Kripto para sektörü için berbat bir yıl oldu. Kurumsal iflaslar, cezai suçlamalar, bir dizi hükümet davası ve daha bunun gibi pek çok olumsuz gelişme kripto para piyasalarını sarstı. Ancak kripto piyasasına 'gönülden bağlı olanların' kriptonun çöküşüne dair tüm tahminlere basit bir yanıtı var: FUD. 

FUD (Fear, Uncertainty ve Doubt / Korku, Belirsizlik ve Şüphe) kriptosever bir kesimce benimsenen bir kavram. Yeni finansal düzenin düşmanları tarafından yayılan yanıltıcı propaganda olarak alay ettikleri kripto karşıtı haberler, veriler ve çevrimiçi sohbet kasırgası FUD kavramının içine giriyor. 

Bu terim kripto endüstrisinden çok daha öncesine dayanıyor: Kurumsal uzmanlar bu kısaltmayı onlarca yıldır bir işletmenin rakibine zarar vermek için yaydığı dezenformasyonu ifade etmek için kullandı. Ancak son yıllarda, kripto sözlüğünün temel bir parçası haline geldi. Blockchain'e inananlar arasında FUD'u görmezden gelmek bir onur nişanı, kripto davasına bağlılığın bir işareti olarak görülüyor.

İnandırıcılığını kaybediyor

Ancak son zamanlarda FUD çığlıkları giderek daha az inandırıcı olmaya başladı. Kripto meraklılarının FUD olarak alay ettikleri iddialar arasında Luna adlı önemli bir dijital paranın çökebileceği ve Celsius adlı kripto bankasının sallantıda olduğu yönündeki uyarılar da yer alıyordu. Her iki tahminin de doğru olduğu ortaya çıktı. Gerçi tüm bu gelişmelere karşın Celsius'un kurucusu Alex Mashinsky, şirketi iflas ettikten sonra bile kendisini eleştirenleri FUD yaymakla suçlamaya devam etti.

FUD: "Korku, belirsizlik ve Şüphe"nin kısaltması olan bu sözcük, sektörle ilgili her türlü kötü haberi göz ardı etmek için kripto fanatikleri tarafından kullanılıyor.

Son zamanlarda, kriptodaki en güçlü figürlerden biri FUD direnişinin imparatoru olarak ortaya çıktı. Küresel kripto borsası Binance'in kurucusu Changpeng Zhao, Twitter'da medya raporlarından hükümet davalarına kadar her şeyi FUD olarak reddetti. Ayrıca Zhao, FUD'u fiil olarak kullanma gibi gramer açısından şüpheli bir alışkanlığı da benimsedi, "FUD'a gerek yok" gibi ifadeler kullanmaya başladı.

Binance'in kurucusundan 'FUD' mesajı

2 Ocak'ta Zhao, kripto dünyası için yapılması ve yapılmaması gerekenlerin dört maddelik bir listesini tweetledi. 4. madde "FUD'u, sahte haberleri, saldırıları vs. görmezden gelin" şeklinde oldu. Binance'e Mart ayında Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu(CFTC) tarafından dava açıldığında, Zhao suçlamalara Twitter üzerinden yanıt vermişti.

© 2023 The New York Times Company