08 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.11.2023 23:15 | Son Güncelleme: 09.11.2023 08:36

The New York Times yazdı: Para birimi eriyen İsrail ekonomisi krizin eşiğinde

7 Ekim'den itibaren Hamas ile savaşın başlaması İsrail ekonomisini de yormaya başladı. Dolar karşısında hızla değer kaybeden şekele Merkez Bankası müdahale ederken, yüzlerce ekonomist Netanyahu'yu ekonominin iyice belirginleşen kırılganlığı konusunda uyarıda bulundu
The New York Times yazdı: Para birimi eriyen İsrail ekonomisi krizin eşiğinde

Liz Alderman / The New York Times

İsrail Merkez Bankası Salı günü yaptığı açıklamada, Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısının ardından son sekiz yılın en düşük seviyesine gerileyen şekeli desteklemek için 7,3 milyar dolar harcadığını duyurdu. Para birimi şu anda işgalden önceki seviyesine geri döndü ve hafta ortasında dolar karşısında yaklaşık 3.87 şekelden işlem görüyordu.

İsrail ekonomisi Hamas'a karşı yoğunlaşan askeri harekat nedeniyle sarsılırken, ülkenin merkez bankası, para birimini desteklemek için 30 milyar dolar ayırmak da dahil olmak üzere, elinden geldiğince finansal istikrar sağlamak için perde arkasında çalışıyor.

Savaş İsrail ekonomisini bozuyor

Yine de, uzun süreli bir askeri operasyon ihtimali, yüksek seyreden sorunlu bir ekonomi üzerinde beliriyor. Merkez Bankası geçen hafta büyüme tahminlerini düşürürken, savaşın İsrail ekonomisi ve finans piyasaları üzerindeki olumsuz etkileri konusunda uyarıda bulundu. Banka, savaşın Gazze Şeridi'yle sınırlı kalması halinde Ağustos ayında her iki yıl için de yüzde 3 olarak öngörülen büyüme hızının bu yıl yüzde 2,3'e, 2024'te ise yüzde 2,8'e gerileyeceğini açıkladı.

Netanyahu'ya ekonomistlerden çağrı

Önde gelen 300 kadar İsrailli ekonomist, Başbakan Binyamin Netanyahu'ya ekonomiyi, on milyarlarca şekele mal olacağını söyledikleri, yaklaşmakta olan krizden koruması çağrısında bulundu. Geçen hafta yazdıkları ortak mektupta Netanyahu'ya "İsrail ekonomisinin karşı karşıya olduğu krizin büyüklüğünü anlamıyorsunuz" diye seslendiler.

Grup, yaz aylarında ultra-Ortodoks Yahudi cemaati için onaylanan bir programdan "büyük miktarda para aktarılması" çağrısında bulunarak, fonların bunun yerine "savaşın neden olduğu hasarı" yeniden inşa etmek, mağdurlara yardım sağlamak ve ekonomiyi rehabilite etmek için harcanması gerektiğini savundu.

Kredi notu da düşme riski taşıyor

İki kredi derecelendirme kuruluşu, çatışmanın şiddetine ve uzunluğuna bağlı olarak İsrail'in kredi notunun düşürülebileceği uyarısında bulundu. Notun düşürülmesi İsrail hükümetinin borçlanırken ödeyeceği faiz maliyetini arttıracağı anlamına geliyor.

İsrail Maliye Bakanlığı geçtiğimiz hafta, savaş bölgelerinden tahliye edilenler için konut da dahil olmak üzere, insanlara ve işletmelere destek olmak amacıyla bir savaş tazminatı paketini onayladı. Hükümet ayrıca küçük ve orta ölçekli işletmelere hibe ve devlet destekli krediler sunacak ve işletmelerin çalışan maaşları da dahil olmak üzere sabit giderlerini karşılamalarına yardımcı olmak için bir fon oluşturacak. Plan, Knesset tarafından onaylanmayı bekliyor.

© 2023 The New York Times Company