27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.11.2023 00:00 | Son Güncelleme: 21.11.2023 00:00

The New York Times yazdı: Ukrayna'da savaş ağır akıyor, ölüm daha hızlı geliyor

İsrail-Hamas arasındaki savaşın patlak vermesiyle Ukrayna dünya gündemini daha az meşgul eder oldu. Uzmanlar ise savaşın tıkandığı yönünde yorumlar yapıyor. The New York Times, Ukrayna güçlerinin toprak kazanmaktan öte hattı savunmanın giderek zorlaştığı savaşta verdiği zorlu mücadeleyi yazdı
22'nci Mekanize Tugay'a bağlı Ukraynalı askerler Bahmut'ta Rus güçleriyle savaştıkları bir topçu mevzisinde. (Fotoğraf: Tyler Hicks/The New York Times)
22'nci Mekanize Tugay'a bağlı Ukraynalı askerler Bahmut'ta Rus güçleriyle savaştıkları bir topçu mevzisinde. (Fotoğraf: Tyler Hicks/The New York Times)

Marc Santora / The New York Times

Ambulansın arkasındaki yaralı Ukraynalı askerin bilinci gidip geliyor ve acı dalgalara dönüşüyor. Çamurla kaplı yollarda kraterli tarlaların yanından hızla geçen şoför, Avdiivka şehrinin kuzeyindeki Rus topçu ateşinden kaçmak için yarışırken bir yandan da insansız hava araçları tarafından tespit edilmemeye çalışıyor.

Aracın sürücüsü Seagull askeri protokole uygun şekilde sadece çağrı işaretini kullanarak "Her şeyi yerle bir ediyorlar. Daha önce hiç böyle bir şey görmemiştim" diyor.

Rus güçleri bir aydan uzun bir süredir Avdiivka çevresinde şiddetli saldırılar düzenliyor ve kış yaklaşırken inisiyatifi yeniden ele geçirmek amacıyla doğu Ukrayna'da eş zamanlı operasyonlar gerçekleştiriyor. Ukrayna güçleri bir yandan güneydeki karşı taarruzda Rus birliklerinin zayıf noktasını ararken, bir yandan da Rus güçlerine karşı şiddetle direniyor.

Çatışmalar azaldı mı?

Ukrayna'nın en üst düzey askeri komutanı General Valery Zalujni'nin geçtiğimiz günlerde savaşın çıkmaza girdiğini, yoğun ve yorucu çatışmaların çok az toprak kazanımı sağladığını söylemesi bazı çevrelerde çatışmaların durmuş olabileceği izlenimi yarattı.

Ancak cephedeki Ukraynalı askerler ve sağlık görevlileri için bir yandan Rusların amansız saldırılarını durdurmaya çalışırken bir yandan da avantajlı mevzileri geri almak için verilen şiddetli mücadele hiç de durağan değil.

Daha fazla kayıp vereceğiz

Cepheden birkaç mil ötedeki tıbbi stabilizasyon noktasında sağlık görevlisi olan 52 yaşındaki Oleksandr, "Elbette daha da zorlaşıyor. Daha uzun, daha zor olacağını ve daha fazla kayıp vereceğimizi anlıyoruz" 

Fotoğraf: Tylor Hicks / The New York Times



Oleksandr, yine de torunlarının Rus zulmünden uzak büyüyebilmeleri için savaşmaktan başka çareleri olmadığını söyledi ve "Gerektiği sürece burada kalacağız" dedi.

Savaşta sonuç yok, kayıp çok

Savaş bu şartlarda devam ediyor, çok az toprak el değiştirirken kayıpların sayısı korkutucu bir seviyede her gün artıyor. Askerlere ve askeri analistlere göre, Ukrayna güçleri Rusya'nın saldırılarını çoğunlukla engelledi ve karşı tarafa daha fazla kayıp verdirmek için insansız hava araçları ve misket bombalarının bir kombinasyonunu kullandı.

Mücadelenin tam ortasında yer alan askerler, Batı'nın desteğine ne kadar bağımlı olduklarının son derece farkındalar.

Geçen yıl geniş çaplı savaşın başlamasından bu yana Avdiivka'yı savunan 110. Mekanize Tugay'da görevli bir asker olan Synoptic, "Ukrayna'nın durumu tersine çevirmek için bir şey yapabilmesi pek mümkün değil, bu bir müttefik meselesi" dedi.

Biz bu savaşta avantajlı değiliz

Synoptic "Her konuda avantajlı olmamız gerekiyor. O zaman bir atılım mümkün olabilir. Biz bu avantaja sahip değiliz. Onların daha fazla mühimmatı ve askeri var. Ancak bu koşullarda bile Ukrayna belirli bölgelerde saldırı operasyonları yapıyor" ifadelerini kullandı.

Fotoğraf: Tylor Hicks / The New York Times

 

Ukraynalı askerler; yoğun mayın tarlaları, topçu ateşi ve diğer birçok tuzağı neredeyse imkansız kılan insansız hava araçlarının yaygın olarak konuşlandırılmasının Rus saldırılarını püskürtmelerine yardımcı olduğunun farkında.

Rusya'nın Avdiivka'yı kuşatmak ve ele geçirmek için başlattığı taarruzun üzerinden bir aydan fazla bir süre geçtikten sonra, şehrin eteklerindeki geniş sanayi tesisine yaklaşıyor. Ancak şu ana kadarki harekat, birliklerinin uğradığı şaşırtıcı kayıplarla dikkat çekiyor.

Rusya'nın kaybı büyüyor

Zalujni geçen hafta yaptığı bir açıklamada Rusya'nın 10 Ekim'den bu yana 100'den fazla tank, 250 diğer zırhlı araç, yaklaşık 50 topçu sistemi ve yedi Su-25 uçağı kaybettiğini söyledi. Ayrıca Rusya'nın yaklaşık 10 bin kayıp verdiğini iddia etti.

Fotoğraf: Tylor Hicks / The New York Times

 

Bu hesaplamanın tam olarak doğrulanması mümkün olmasa da, açık kaynaklı bir raporlama projesi olan GeoConfirmed, 9 Ekim ve 1 Kasım tarihleri arasında en az 197 Rus aracının hasar gördüğünü veya imha edildiğini doğrulamak için ticari olarak temin edilebilen uydu görüntülerini kullandı.

Maliyeti en yüksek saldırı

GeoConfirmed analistleri, "Bunun, savaşın başlangıcından bu yana bir şehir için üç hafta boyunca yapılan en maliyetli Rus saldırısı olduğu sonucuna varabiliriz" dedi.

Fotoğraf: Tylor Hicks / The New York Times

 

Emekli bir korgeneral ve ABD Ordusu'nun Avrupa'daki eski en üst düzey komutanı olan Frederick B. Hodges, Ukrayna'nın başarısını sadece kazanılan topraklarla ölçmenin yanıltıcı olduğu konusunda uyarıda bulundu. Hodges, savaşı değerlendiren bazı gözlemcilerin yüzeysel kaldığını ve durumu derinlemesine analiz etmediklerini söyledi.

9 yıllık savaş, sınırlı toprak kazanımı

Hodges ayrıca "Dokuz yıllık savaşın ardından, Rusya'nın işgalinin üzerinden iki yıl geçtikten sonra, Kremlin'in sahip olduğu tüm avantajlara rağmen Ukrayna'nın sadece yüzde 18'ini kontrol edebiliyor olması ne kadar da manidar" ifadelerini kullandı.

Ancak silah ve mühimmat gibi zaman da stratejik bir meta ve Kremlin açıkça Ukrayna'nın Batılı müttefiklerinden daha uzun süre dayanabileceğini öngörüyor. Beyaz Saray'a göre Ukrayna için onaylanan askeri fonun yüzde 90'ından fazlası harcandı ve ABD Kongresi tarafından daha fazla yardımın onaylanmasındaki gecikmeler savaş alanında hissedilmeye başlandı.

Fotoğraf: Tylor Hicks / The New York Times

 

Bu arada çatışmalar da durmak bilmiyor. Ukrayna ordusuna göre Perşembe ve Cuma günleri ülke genelinde 130'dan fazla çatışma yaşandı.

Savaş dur durak bilmiyor

Ukrayna'nın kuzeydoğusundaki Kupiansk'ın dışında ağaçların arasına gizlenmiş oldukça zor ulaşılabilen bir sığınakta 57. Ayrı Motorize Piyade Tugayı'ndaki Ukraynalı askerler Rus saldırılarının her gün geldiğini söyledi. Küçük gruplar halinde araştırma yapıyorlar ve 57'ncinin görevi, gözetleme dronlarının da yardımıyla, ön cephedeki siperlerde bulunan piyadeleri korumak.

Black takma adını kullanan 26 yaşındaki üsteğmenin söylediğine göre bazı durumlarda Ukraynalılar geri çekilmek zorunda kalacak ve onun görevi de Rusların kullanamaması için Ukrayna tahkimatlarını yok etmek olacak.

Black ayrıca "İnsanlar için izlemek, beklemek, hiçbir değişiklik görmemek sıkıcı görünebilir. Ama hattı savunmanın ne kadar zor olduğu hakkında hiçbir fikirleri yok" dedi ve ekledi:

"Berbat bir şey. Kendinizi sürekli bir hedef gibi hissediyorsunuz"

© 2023 The New York Times Company