25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.04.2022 10:29 | Son Güncelleme: 25.04.2022 11:38

Ukrayna'nın silahlarıyla birlikte umutları da arttı

ABD ve müttefiklerinin oluşturduğu koalisyon Ukrayna’ya Donbas cephesi için ağır silah teslimatlarını hızlandırdı. Ukraynalı liderler artan güçleriyle topraklarını koruyabileceğini hatta Rusları püskürtebileceğini düşünüyor.
Ukrayna'nın silahlarıyla birlikte umutları da arttı

Marc Santora / The New York Times

Rusya'nın doğudaki saldırısı devam ediyor. Başkan Vladimir Zelenskiy dün iki üst düzey Amerikalı yetkili ile görüştü. Dün, Ukrayna genelinde Ortodoks Paskalyası kutlandı...

Ukrayna’ya iki ABD bakanı gitti

Dün ABD Dışişleri Bakanı Antony J. Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd J. Austin III Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gitti. Böylece işgalden beri Ukrayna'ya seyahat eden en üst düzey ABD'li yetkililer oldular. Ukrayna'nın Batılı müttefikleri, Donbas’ta yenilenen Rus saldırısını savuşturmak için ağır silah ve teçhizat tedarik etmek için çabalıyor. ABD’li üst düzey yetkililerin ziyaretleri, Biden hükümetinin savaşa giderek daha katı yaklaşımının altını çiziyor. 

İki düzineden fazla ulus Ukrayna’ya yardım ediyor

Yetkililerin diplomatik seyahatini kamuoyuna açıklamayan ABD hükümeti, savaş boyunca Ukrayna'ya kabaca 3.4 milyar dolarlık askeri yardım tahsis etti. Şu anda Ukrayna cephanesini genişletmeye yardım etmek için çalışan iki düzineden fazla ulusun oluşturduğu, olağanüstü bir uluslararası koalisyon var. 

Avrupalı liderlerden sonra ABD de Kiev’de

Yakın zamanda Ukrayna’yı ziyaret eden Avrupalı liderler, Rus askerlerin Kiev banliyölerinden çekilmeden önce işledikleri vahşetlere birinci elden tanık oldu. Bu ziyaretler sonrası, Kiev'e üst düzey bir ABD yetkilisinin gönderilmesi için Biden’a baskı yapılmıştı.  

Ukrayna cephane desteğiyle güçlendi

Rusya o zamandan beri, Ukrayna'nın doğu endüstriyel merkezindeki toprakları fethetmeye odaklandı. Askeri analistler, Ukrayna’nın bu bölgedeki Rus kuvvetleriyle baş edebilmesi için daha uzun menzilli silahlara ihtiyaç duyduğunu, birliklerinin kara ve havada hızlı hareket etmesi gerektiğini belirtiyor. Uzun menzilli topçular, helikopterler, zırhlı araçlar, tanklar, radar savunma sistemleri ve ölümcül insansız hava araçlarının ülkeye akın etmesiyle, Ukraynalı liderler sadece topraklarını savunmak için değil, aynı zamanda Rusları kovmak için de fırsatlara sahip olduklarını düşünüyor.

İşte diğer bazı önemli gelişmeler:

- Ukrayna Cumhurbaşkanı danışmanı Mihail Podolyak, Rusya'nın havadan bombalar atmaya, yüzlerce Ukraynalı askerin ve sivilin saklandığı Mariupol liman kentindeki çelik fabrikasına karadan topçu ateşi açmaya devam ettiğini açıkladı.

- Rusya, 480 kilometre uzunluğundaki doğu cephesi boyunca Ukrayna savunmasına nüfuz etmeye çalışıyor. Ukrayna savunma istihbarat teşkilatı, Moskova kuvvetlerinin Ukrayna ordusunun en savunmasız noktalarını belirlemeye çalıştığı konusunda uyarıda bulundu.

- Müttefikler Ukrayna'ya ağır silah teslim etme çabalarını hızlandırdı. İngiltere, Varşova'nın kendi tanklarını Ukrayna'ya gönderebilmesi için Polonya'ya tank göndermeyi düşünüyor. Canada ise ABD ile birlikte Ukrayna'ya ağır topçu gönderdiğini açıkladı.

- Ukraynalı askerler, Ortodoks Hıristiyanlar için yılın en kutsal günü Paskalya'yı evlerinden uzakta sessiz törenlerle kutladı.

© 2022 The New York Times Company