Sarah Kessler / The New York Times
Salgın, iki yılı aşkın süredir çalışanları ev ofislerine yığdı. Ancak şimdi birçok şirket, çalışanlarını haftada en az birkaç gün ofis binalarına getirmek için ellerinden gelen her şeyi yapıyor.
Teknoloji şirketlerinin yetenek havuzları genişledi
Pandemi sırasında uzaktan çalışanları işe alan bazı şirketler ise ofise geri dönmenin bir seçenek olmadığını söylüyor. Pandemi ile daha normal hale gelen uzaktan çalışma, özellikle işe alım söz konusu olduğunda şirketlerin çalışma şeklini değiştirdi. Silikon Vadisi dışındaki teknoloji şirketleri yetenek havuzları genişlediği için büyüyebildi.
Örneğin Tennessee’nin Chattanooga kentindeki bir lojistik veri analizi şirketinin kurucusu Craig Fuller’ı ele alalım. Fuller bölge dışında yaşayan yazılım mühendislerini ve veri uzmanlarını işe almaya alışkın biri. Bu stratejisi, neden orta büyüklükteki Güney kentine taşınmaları gerektiğini açıklıyordu. Düşük yaşam maliyetine vurgu yapan Fuller “Ailesi olan çalışanları hedefliyoruz” diyor.
Ancak son iki yılda bu tür konuşmalar manasını yitirdi. Fuller'ın şirketi FreightWaves, uzaktan çalışmayı genişleterek personel sayısını ikiye katladı. 120 yeni çalışanının yaklaşık yüzde 60'ı Chattanooga dışında yaşıyor.
Fuller "Birdenbire, işe alabileceğimiz bölgelerin kuralları ve kısıtlamaları artık bizim için bir sorun olmaktan çıktı” diyor.
Şirketlerin çalışanları arttı
Columbus, Ohio'daki sağlık sektörü otomasyon şirketi Olive'de de durum aynı. Şirket pandemi sırasında yaklaşık 200 çalışandan bin 350’ye ulaştı. Şirketin iş gücü şu anda 47 eyalete dağılmış durumda.
Şirketin baş personel sorumlusu Brian Rutkowski, "Ulusal, yani daha çeşitli yetenek havuzlarından faydalanmadan bu noktaya gelmemizin hiçbir yolu yoktu” diye anlatıyor.
Çalışanlar ofise dönmek istemiyor
Silikon Vadisi ve diğer büyük metropol teknoloji merkezleri dışındaki bazı girişimlerin hızlı büyümesi için uzaktan çalışma çok önemliydi. Şirketler, adaylardan yer değiştirmelerini istemeden, her yerden çalışanları işe alabiliyor.
Bu, pek çok kişinin pandemi sonrasında uzaktan çalışmaya devam etme isteğini artırıyor. Silikon Vadisi dışındaki şirketlere odaklanan Washington merkezli yatırım şirketi Revolution, bu yıl portföyündeki 200 şirketini uzaktan çalışma politikaları hakkında gayri resmi olarak araştırdı. Yaklaşık yüzde 20'sinin pandemi öncesinde de uzaktan çalışma seçenekleri sunduğunu, yüzde 70'inin ise gelecekte uzaktan çalışmaya izin vereceğini bulguladılar.
Revolution CEO'su ve AOL’un kurucu ortağı Steve Case, uzaktan çalışmanın Silikon Vadisi dışındaki teknoloji ekosistemleri için iyi olabileceğini söyledi. Firmayı 2005 yılında kurduğunda, "Bir girişimci olsa bile şirketi kurmak için ekip oluşturulabileceği belli değildi” diyor. Çalışanların şimdi oldukları yerde kalabileceğini belirtiyor.
İşe alım süreci hala zorlu
Uzaktan çalışma, Silikon Vadisi dışındaki girişimlerin işe alabileceği havuzu genişletse de süreci mutlak bir şekilde kolaylaştırmadı.
Chattanooga'daki start-up'ın San Francisco'da bir yazılım mühendisi tutabileceği gibi; San Francisco'daki zengin startup'lar ve büyük teknoloji şirketleri de Chattanooga'da yaşayan yazılım mühendislerini işe alabiliyor.
Fuller, uzaktan çalışmanın işinin etrafındaki "koruyucu kalkanı" kırdığını anlatıyor. İş adamı "Mevcut personelimizin mevkidaşları için New York ve Silikon Vadisi’ndeki şirketlerle rekabet ediyoruz. Bu şirketler de ekiplerimizi bozmaya başlıyor" diyor. Rutkowski, Olive için ulusal ölçekte rekabet etmenin şirketin ücret ölçeğini artırması anlamına geldiğini söylüyor: “Bu modeldeki maaş paketlerinde yaratıcı olmak zorundaydık”. Hayat pahalılığı olan yerlerde yaşayan Olive çalışanları daha çok kazanıyor ve şirket maaşları enflasyona uyarlıyor.
Şirketler için en iyisi ofise dönmek olmayabilir
Şirketlerin pandemi karantinaları sırasında uzaktan çalışanları işe alması, ofise geri dönüşü talep etmeyi de zorlaştırdı. Ofiste çalışma saatlerini bir koşul olarak belirleyen şirketler daha sınırlı bir yerel yetenek havuzuna geri dönmek zorunda kalacaklar. Üstüne, piyasa pandemi öncesine göre daha da rekabetçi.
Nebraska, Omaha'da konut müteahhitleri için yazılım yapan ve pandemi sırasında farklı bölgelerde üç küçük şirket satın alan Buildertrend'in işletme müdürü Scott Siegert, “Cini şişeye geri koyabileceğinizi sanmıyorum. Çalışanların beklediğinin bu olduğunu düşünmüyorum. Bence ofise dönmek şirket için en iyisi olmayacaktır” diyor.
Fuller, FreightWaves’in ofise tamamen dönemeyeceği konusunda hayal kırıklığına uğramamış. Şirket sanal ofise geçtiğinde işinin iyileştiğini, daha yüksek maaşlar ödeyip ilk kez bir işe alım uzmanı ile çalışmasına rağmen kadrosunu oluşturmakta sorun yaşamadığını anlatıyor.
Fuller, ”Önemsediğiniz her ölçüm aslında arttı. Satışlar yükseldi. Momentum arttı” diyor. Çalışanlarının çoğu, Chattanooga'da olsalar bile evden çalışmaya devam ediyor.
“Birleşik ekip dağınığı yener”
Columbus, Ohio'da bulunan ve kıyı kentleri dışındaki şirketlere yatırım yapan risk sermayesi firması Drive Capital’ın ortağı Robert Hatta, pandemiden önce portföylerindeki 70 şirketten yaklaşık yüzde 20'sinin uzaktan çalışmaya izin verdiğini söyledi. Şimdi yaklaşık yüzde 90'ı ofis planlarına sanal çalışma unsurları ekledi.
Ancak uzaktan çalışmanın yaygın kalacağından emin değil.
Hatta “Bence çoğu insan aynı fikirde. Birlikte çalışan ekip, teknoloji sektöründe dahi dağınık ekibi yener. Start-up dünyası buna inanmaya devam ediyor” diyor.
Hatta, hangi modelin yeni normal olacağını söylemek için çok erken olduğunu düşünüyor: “Şu anda, işgücünü artırmak için neyin işe yarayacağına dair bir deneyin 60 farklı versiyonunu yürüten 60'tan fazla şirketimiz var”.
Case, salgın sırasında uzaktan çalışmak üzere işe alınan Silikon Vadisi dışındaki çalışanların nihayetinde yerel şirketlere katılabileceğini düşünüyor. İş adamı “Kendi kentlerindeki fırsatları fark edecekler. Hatta kendi şirketlerini kurmak için fırsatlar bulacaklar" diyor.
© 2022 The New York Times Company