Matthew Mpoke Bigg / New York Times
Hamburg Havalimanı'ndan yapılan açıklamada, Pazar günü 144 varış ve 139 kalkış olmak üzere 40 binden fazla yolcu taşınmasının beklendiği ancak grevin yerel saatle pazar sabah 6.30'da başlamasından önce sadece 10 uçuşun gerçekleştiği belirtilerek, mahsur kalan yolcuların havayolu şirketleriyle irtibata geçmeleri istendi.
Havalimanı, işçi sendikası Verdi tarafından çağrısı yapılan grevin yoğun bir tatil sırasında “herhangi bir bildirimde bulunulmadan” başladığını söyledi.
Havalimanının iletişim müdürü Katja Bromm yaptığı açıklamada, “Sendika, Hamburg'un bahar tatilinin hemen başında haber vermeksizin havalimanını felç ediyor” dedi. Havalimanı ağırlıklı olarak Avrupa destinasyonlarına hizmet veriyor.
Kamu sektörü hizmet çalışanlarını temsil eden sendika, işverenler üzerindeki baskıyı en üst düzeye çıkarmak ve havalimanının sendika üyesi olmayan işçileri işe almasını önlemek için grevi bir gün öne çektiğini ve başlangıç saatiyle ilgili uyarıları en aza indirdiğini söyledi.
"Başka seçeneğimiz kalmamıştı"
Verdi'nin Hamburg temsilcisi Lars Stubbe, “Bu grevin tatile gitmek için para biriktiren aileleri vurmuş olabileceğinin farkındayız, ancak işveren bize başka seçenek bırakmadı” dedi.
Stubbe, Hamburg'daki grevin, Pazartesi günü Almanya genelindeki havalimanlarında, ülkenin en işlek havalimanları olan Frankfurt, Münih ve Berlin Brandenburg da dahil olmak üzere planlanan bir düzineden fazla eylemin ilki olduğunu söyledi.
Alman haber medyasının bildirdiğine göre, Almanya'nın havalimanı işletmecileri birliği ADV'ye göre, Pazartesi günü yapılacak grevden yaklaşık 510 bin kişinin etkilenmesi ve 3 bin 400'den fazla uçuşun iptal edilmesi bekleniyor. Son grev, tam adı Birleşik Hizmetler Sendikası olan Verdi'nin Şubat ayında düzenlediği grevlerin ardından tırmanışa geçti.
Stubbe, grevlerinin havacılık güvenliği sektöründeki 25 binden fazla çalışanın koşullarını iyileştirmek için durmuş olan toplu sözleşme görüşmeleri konusunda işverenler üzerindeki baskıyı arttırmayı amaçladığını söyledi.
Sendikanın talepleri
Sendikanın talepleri arasında 30 günlük tatil, vardiyalı çalışma için ek tatil ve yıllık ikramiyenin arttırılması yer alıyor. Görüşmelerin bir sonraki turunun bu ay sonunda yapılması planlanıyor.
Grevler, geleneksel olarak Avrupa'nın güç merkezi olan Almanya'da ekonomik krizin yaşandığı bir dönemde gerçekleşti. Ülke ekonomisi geçen yıl hafif bir küçülme yaşadı ve salgından Avrupalı akranlarının çoğundan ve Amerika Birleşik Devletleri'nden daha az etkilendi.
Merkez muhafazakâr parti Hıristiyan Demokratlar, geçen ay yapılan parlamento seçimlerinde en fazla oyu alarak, ülkenin sol eğilimli hükümetine ekonomi ve göç konusundaki tutumundan dolayı bir tepki gösterdi.
© 2025 The New York Times Company