02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.04.2024 21:41 | Son Güncelleme: 15.04.2024 21:46

Baharın müjdecisi CI Bloom başlıyor

Bu yıl üçüncü edisyonu gerçekleşecek sanat fuarı CI Bloom, 24 Nisan ön izleme, 25-28 Nisan genel ziyaret tarihlerinde Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı Rumeli Salonları’nda izleyicisiyle buluşuyor
Baharın müjdecisi CI Bloom başlıyor

CI Bloom’un bu yıl üçüncü edisyonu gerçekleşecek. Şehrin sanat sezonunun açılış müjdecisi olan CI Bloom, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı Rumeli Salonları’nda 24 Nisan (ön izleme), 25-28 Nisan (genel ziyaret) tarihlerinde görülebilecek. Sanat fuarının öne çıkan yapısı, yeni nesil sanatçıları ve profesyonelleri bir araya getirmesi. Bu yıl 24 çağdaş sanat galerisi, 5 kurum ve inisiyatifin 267 sanatçının 568 eseri sergilenecek. İlk kez ziyaretçileriyle buluşacak olanlar ise Ankara'dan Bel’m art space, İstanbul'dan 10_12 galeri ve Briefly Art galeri ile birlikte Çanakkale'den inisiyatif Mahal'i. CI Bloom, yeniliklere önem verdiği için son trendleri de takip ediyor ve hızlıca bünyesine ekliyor. Bu anlamda dijital sanat alanında da karşımıza çıkacak olan Living Things DECOL prodüksiyonuyla sanat ve teknolojiyi bir araya getirecek.

Sanat fuarının bir diğer önemli özelliği sosyalleşebilecek, koleksiyonerle sanatçıyı buluşturacak yeme-içme alanlarına yer açması. İsveç’in ünlü DJ’i Todd Terje de 27 Nisan’da gerçekleşecek performansıyla, CI Bloom’un bahar coşkusuna eşlik edecek. 

Contemporary Istanbul, sürdürülebilirliğe önem veren bir vakıf. CI Bloom’da da bunu bir adım atöye taşıyor ve daha kalıcı, uzun vadeli çözümler bulmayı amaçlıyor. Karbon ayak izi, atık yönetimi ve enerji tasarrufu üzerinde partnerleriyle yaptığı iş birliklerinden doğan yeni programlara CI Bloom’da eşlik edebilirsiniz. 

Fuar sadece İstanbul’a sanat baharını getirmekle kalmıyor. Uluslararası alanda da rağbet gören fuar, farklı ülkelerden birçok süreli yayını da basın turuna davet ediyor. Türkiye’deki çağdaş sanat, mimari ve gastronomi odaklı CI Bloom basın turunda bu yıl Wallpaper, The Art Newspaper Rusya, The National, Infobae, L’officiel Spain, Conde Nast Traveller, Architecture Digest, La Nacion, Tribe Photo Mag, Widewalls yayınlarının gazetecileri katılıyor.

Dijital sanata “Living Things (Canlı Şeyler)” sergisiyle alan açıyor

Türkiye’nin ilk yaratıcı dijital medya kolektifi DECOL’ün kurucu ortağı ve yaratıcı yönetmeni, medya sanatçısı Ahmet Said Kaplan’ın DECOL iş birliğiyle Living Things (Canlı Şeyler) sergisine ev sahipliği yapacak 3. CI Bloom, “canlı” kavramı üzerine duracak. Sergi, son zaamanlarda yükselişe geçen yapay zeka ve teknoloji gibi yenilikleri bir adım öteye taşıyarak, insan-bilgisayar etkileşiminin yenilikçi yollarını ve olanaklarını arıyor. Bu alanda üç büyük interaktif enstalasyon Lumin, Floating Matter ve Mirora Unfold’u sanatseverler deneyimleme şansı bulacak.

İş birlikleriyle gelen yenilikler

Borusan Otomotiv’in Türkiye distribütörlüğünü yaptığı BMW ve LG OLED bu yıl da fuarın partneri. Borusan Contemporary iş birliğiyle Universal Everything Stüdyosu’nun 1000 Hands isimli projesi, Yeni BMW X2’yi sergiliyor. Everything’in 1000 Hands Projesi, kolektif bir çalışmanın ürünü. Arkadaki fon müziğindeki yükselen ve alçalan tonuna bağlı olarak, devinim halinde çizimler üretiyor. Sanat ile otomobil arasındaki farklı etkileşime davet ediyor. 

LG OLED ise çağdaş sokak sanatına yer veriyor. Alanın önemli temsilcilerinden sanatçı, sosyal aktivist ve OBEY sokak giyim markasının kurucusu Shepard Fairey ile yaptığı iş birliğini CI Bloom’un 3. edisyonunda sanatseverlerin beğenisine sunuyor. Sanatçının toplumsal sorunları ele aldığı çalışmalarının yer aldığı sergi, LG OLED ekranlarında hayat buluyor.

CI Bloom’un sosyalleşme mekânı bölümünün olmazsa olmazı House of Brothers Lounge’da ise multidisipliner sanatçı Lal Batman’ın video art, dijital manipülasyon, heykel ve yağlı boya üretimlerini dijital ve plastik araçları kullanarak harmanladığı yeni mekânsal enstalasyonu “Blended Valley” adlı eseri izlenebilecek.

Contemporary Istanbul Vakfı’ndan iki büyük sergi projesi:

Taviloğlu Koleksiyonu Yarım asırlık serüven

Mudo markasının sahibi iş insanı ve koleksiyoner Mustafa Taviloğlu’nun deniz, Boğaz ve balık tutkusu ve 52 yıldır özveriyle genişlettiği koleksiyonu Contemporary Istanbul Vakıf organizasyonuyla 5 farklı mekanda açılacağı müjdesi de bugün gerçekleşecek basın toplantısında verildi. Eylül ayında, bu 5 farklı mekanda aynı anda açılacak Taviloğlu koleksiyonu 2400 eserin yanı sıra 157 yabancı sanatçının 300 eserine yer verecek. Koleksiyon 4 ay boyunca Istanbul Resim ve Heykel Müzesi, Artİstanbul Feshane, Müze Gazhane, Haliç Tersanesi, Metro Han, İş Bankası Kibele Sanat Galerisi’nde sergilenecek.

Contemporary Istanbul Vakfı, 60. Venedik Bienali tarihlerinde, sanatçı Tomokazu Matsuyama’nın Solo Sergisi ile Venedik’te

CI, Türk-Japon ilişkilerinin 100. yılından ilham alıyor. Bu noktada Japon sanatçı Tomokazu Matsuyama’nın solo sergisi Mythologiques ile 60. Uluslararası Venedik Bienali sergisine paralel olarak Venedik’te gerçekleşecek. Sergi, İsviçreli küratör Christoph Doswald tarafından kürate ediliyor. Mythologiques, 20 Nisan- 24 Kasım 2024 tarihleri arasında 6 ay boyunca Magazzino No. 41, Marina Militare, Arsenale di Venezia'da sanatseverleri ağırlayacak. Sergi, Venedik’in kültürel yansımalarını da bünyesine katan sergi, sekiz büyük ölçekli resimden oluşmakta. Aynı zamanda altı 'yan sunak' ve canlı bir anlatı kurgusu oluşturan "You One Me Erase" adlı anıtsal eserle sona eriyor. 

3. CI Bloom Katılımcıları

Art On Istanbul, İstanbul; Belm’art Space, Ankara Bozlu Art Project, İstanbul; brieflyart, İstanbul; BüroSarıgedik, İstanbul; C.A.M. Galeri,İstanbul; den art, Antalya; DifoArt, İstanbul; Dirimart, İstanbul; Galeri Bosfor, İstanbul; Galeri 77, İstanbul; Galeri Siyah Beyaz, Ankara; Muse Contemporary, İstanbul; One Arc Gallery, İstanbul; Pg Art Gallery, İstanbul; Pi Artworks, İstanbul, Londra; Piramid Sanat, İstanbul; Sanatorium, İstanbul; Simbart Projects, İstanbul; Taksim Sanat, İstanbul; Vision Art Platform, İstanbul; x-ist, İstanbul; Zilberman , İstanbul, Berlin, Miami; 10_12 Gallery, İstanbul

Kurum ve İnisiyatifler:

Borusan Contemporary, İstanbul; Contemporary Istanbul Vakfı, İstanbul; Koli Art Space, İstanbul; MAHAL, Çanakkale; NOKS Art Space, İstanbul.

CI Bloom, bu yıl 3 genç katılımcı galeri ve onların temsil ettiği sanatçılar ilk defa fuara katılarak sektördeki çeşitliliği ve dinamiği arttırıyor.

Contemporary Istanbul tarafından organize edilen CI Bloom; Borusan Otomotiv’in Türkiye distribütörü olduğu BMW ve LG OLED partnerliğinde, Türk Hava Yolları, Miles & Smiles iş birliğinde düzenliyor. Partnerlerimizden Pernod Ricard Turkiye host partnerliğinde gerçekleşiyor.