27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.02.2024 11:40 | Son Güncelleme: 25.02.2024 11:46

Berlinale’de ödüller sahiplerini buldu: Sinemacılardan Gazze'de ateşkes çağrısı

Uluslararası Berlin Film Festivali’nin (Berlinale) en büyük ödülü olan Altın Ayı’yı, Fransız-Senegalli yönetmen Mati Diop’un belgesel filmi Dahomey kazandı. Gece boyu birçok sinemacı Gazze'de ateşkes çağrısında bulundu
Berlinale’de ödüller sahiplerini buldu: Sinemacılardan Gazze'de ateşkes çağrısı

Dünyanın en prestijli film festivallerinden biri olarak Venedik ve Cannes'la birlikte sayılan Uluslararası Berlin Film Festivali’nin (Berlinale) ödülleri 24 Şubat'ta Berlinale Palast'ta düzenlenen törende açıklandı.

Berlinale'nin büyük ödülü Altın Ayı, Fransız-Senegalli yönetmen Mati Diop'un Batı'nın Afrika'dan yağmaladığı eserlerin Benin'e geri dönüşünü konu alan belgesel filmi Dahomey'in oldu.

 Mati Diop

 

Ödülünü almak için sahneye çıkan Diop, konuşmasında insanları adaletin getirilmesi için sessizlik duvarını hep birlikte yıkmaya davet etti. Altın Ayı'yı kazanan yönetmen ardından "Filistin'in yanındayım" diyerek ateşkes çağrısında bulundu.

Sangsoo'ya beşinci Gümüş Ayı

Festivalin ikinci önemli ödülü olan Gümüş Ayı, Güney Koreli yönetmen Hong Sang Soo’nun Yeohaengjaui pilyo (Bir Gezginin İhtiyaçları) adlı filmine verildi. Fransız yıldız Isabelle Huppert’in başrolünde oynadığı film, bir Fransız kadının Güney Kore’de benlik arayışını konu alıyor.

Aslı Özge'nin yeni filmi Faruk'a ödül

Aslı Özge’nin yeni filmi Faruk Uluslararası Film Eleştirmenleri Birliği tarafından verilen FIPRESCI ödülünü kazandı. Türkiye’den festivale katılan tek uzun metrajlı film olan ‘Faruk’ tüm gösterimlerinde seyircinin büyük beğenisini toplarken, sinema yazarlarından da tam not aldı.

Uluslararası jüriden jest

Uluslararası jüri, festival boyunca dört aydan fazla bir süredir Gazze'de soykırıma varan katliamlara imza atan İsrail protestolarına bir jest olarak Başka Ülke Yok belgeseline Berlinale Belgesel Ödülü'nü verdi.

Ödüllerin kazananları

Altın Ayı

  • Dahomey, Mati Diop

Gümüş Ayı Jüri Özel Ödülü

  • A Traveler's Needs, Hong Sangsoo

Gümüş Ayı Jüri Ödülü

  • L'İmparatorluk Yön. Bruno Dumont

Gümüş Ayı En İyi Yönetmen Ödülü

  • Pepe, Nelson Carlos De Los Santos Arias

Gümüş Ayı En İyi Oyuncu Ödülü

  • Sebastian Stan (A Different Man)

Gümüş Ayı En İyi Yardımcı Oyuncu Ödülü

  • Emily Watson (Small Things Like This)

Gümüş Ayı En İyi Senaryo Ödülü

  • Matthias Glasner (Sterben)

Gümüş Ayı Sanatsal Katkı Ödülü

  • Martin Gschlacht (Des Teufels Bad)