26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.03.2022 04:30 | Son Güncelleme: 26.03.2022 11:06

Bodrum baharda sizi bekliyor

Son yılların en soğuk kışını yaşayan Bodrum, nisanda hareketlenmeye başlıyor...
Bodrum baharda sizi bekliyor

Her geçen gün artan ekonomik zorluklar, siyasi-toplumsal gerginlikler, burnumuzun dibinden gelen savaş haberleri, geçmek bilmeyen pandemi tehdidi, üzerine bir de aylardır süren soğuklarla birleşince kötü bir kış geçirdik. Şimdi biraz başımızı evlerimizden dışarı uzatıp baharı karşılama zamanı. İşte farklı ilgi alanlarına göre Nisan ayı için Bodrum’dan seyirlik ya da bizzat katılmaya davet eden birkaç seçenek: 

449 yelkenci denize açılıyor (1-6 Nisan)

Bodrum Uluslararası Optimist Yarışları (BIOR) Bodrum’da 1-6 Nisan tarihlerinde düzenlenecek. 10’uncusu gerçekleştirilecek olan yarışa 21 ülke ve 111 kulüpten, 8-14 yaş aralığındaki 449 yelkenci katılacak. B.B. Bodrumspor Yelken Kulübü’nün organizasyonuyla düzenlenen BIOR, 27 Haziran- 7 Temmuz tarihleri arasında yine Bodrum’da gerçekleşecek 2022 Dünya Optimist Şampiyonası öncesinde de önemli bir prova niteliği taşıyor. Bu arada yelken malum tribünsüz, ama dürbüne uygun bir spor. Masmavi bir denizin üzerinde bembeyaz yelkenlileri izlemek isteyenler için Bodrum’un Kumbahçe-İçmeler arasındaki yarış alanını gören tüm cepheleri altı gün boyunca doğal bir tribün olacak.

Peynir sevenler buraya! (7-10 Nisan)

Aslında sadece peynir sevenler değil, “yeni şeyler öğrenmeyi sevenler de buraya” demek lazım. IV. Slow Cheese Bodrum Uluslararası Peynir Festivali boyunca Oasis AVM’de yaklaşık 130 peynir çeşidi ve Bodrum-Milas’ın yöresel tatlarıyla tanışma imkanı olacak, ama etkinlik programında şöyle başka seçenekler de var:

  • Bodrum Geleneksel Mutfak Gereçleri Sergisi.
  • Sazköy’de geleneksel Bodrum düğün yemekleri tadımı.
  • Bahçeyakası köyünde Sinan Bey Çiftliği ziyareti ve peynir yapım atölyesi.
  • Kıbrıslı kadın peynircilerden hellim eğitimi.
  • Kumbahçe Mahallesi’nde Giritli göçmen bir ailenin ev mutfağının sunulduğu halk dansları ile akşam yemeği.
  • İtalyan peynir ustasından mozzarella eğitimi.
  • 7-14 yaş arası gurmeler için ücretsiz peynir yapım atölyesi.
  • Çömlekçi Köyü’ndeki Karnas Bağları’nda Artun Ünsal’la söyleşi, yerel peynirlerin tadımı ve akşam yemeği.
  • Yangından zarar gören Mazı köyünü ziyaret, yöresel mutfak lezzetleri ve Ayşe Abla’nın yerinde öğle yemeği.
  • Dört gün boyunca öğlenleri Konacık’taki Kısmet Esnaf Lokantası’nda yerel peynirli mönüler.

160 ülkede milyonlarca destekçisi olan Slow Food organizasyonunun Bodrum Yavaş Gari isimli gönüllüleri tarafından düzenlenen festivalin atölye ve yemekli etkinlikleri ücretli. Ayrıca rezervasyon da gerekiyor. En iyisi programınızı yapmadan önce https://www.slowcheesebodrum.com’dan ayrıntılı bilgi almak. 

Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu Bodrum'dan start alıyor (10 Nisan)

57’inci Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu bu yıl Bodrum’dan start alacak. Bodrum Merkez’den başlayacak olan turun ilk etabı Kuşadası’nda bitecek. Toplam uzunluğu 1303 kilometre olan ve 6 kentteki 8 etaptan oluşan bisiklet turunda 14 ülkeden 25 takım ve toplam 175 sporcu yarışacak.

İki gün ralli heyecanı (15-17 Nisan)

Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) tarafından düzenlenen 2022 Türkiye Ralli Şampiyonası bu yıl Rally Bodrum’la başlıyor. Bodrum’da geçen yıl mahalli yarış statüsünde gerçekleşen yarışın büyük ilgi görmesinin ardından bu yıl ulusal kategoride yapılacak. Yarımada’nın büyük bir bölümüne de genişlediği belirtilen organizasyon 15 Nisan akşamı Bodrum Meydanı’nda gerçekleştirilecek start seremonisiyle başlayacak. 16-17 Nisan tarihlerinde toprak zeminli altı farklı özel etabı ikişer kez geçmesi gereken yarışçılar sonraki aylarda da Bursa, Eskişehir,  Kocaeli, İstanbul ve İzmir yarışlarında buluşacak. 

Akdeniz Edebiyat Günleri (15-17 Nisan)

Livaneli Vakfı ve Bodrum Belediyesi’nin ortaklaşa çalışması sonucu Bodrum’da bu yıl ilk kez “Akdeniz Edebiyat Günleri“ düzenleniyor. Uluslararası PEN Kulübü ve Türkiye PEN Kulübü ile birlikte oluşturulan etkinlik programı boyunca okurlarla yazarların bir araya gelmesi, birlikte söyleşiler yapılması planlanıyor. 2022 için “Edebiyat ve Çevre” başlığını benimseyen Akdeniz Edebiyat Günleri Bodrum Ramada Otel’de gerçekleştirilecek. 

Ayrıca Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın doğum günü olan 17 Nisan’da da Bodrumlular ve edebiyatseverler Gümbet Gönül Tepe’deki mezarı başında buluşup Balıkçı’ya “Merhaba” diyecekler.

Denizde lezzet zamanı (23-30 Nisan)

Türkiye’nin tek yelkenli okul gemisi olan STS Bodrum Okul Gemisi 23 Nisan’da Bodrum’dan demir alıp Gökova’ya açılacak. 7 gece 8 gün boyunca Orak Adası, Amazon, Küfre, Longoz, Karacasöğüt, Akbük ve Kisebükü rotasında seyir yapacak olan geminin ilham kaynağı Cevat Şakir, Sabahattin Eyüboğlu ve Azra Erhat’ların başlattığı Mavi Yolculuklar. Tıpkı o gezilerdeki gibi bilginin, iyi sohbetin ve doğanın buluştuğu rotalar planlayan Ibex Adventure, konusunda uzman isimlerle denizseverleri bu gemide bir araya getiriyor. Geçen yıl da “Deniz Üstü Sohbetler” ve “Denizde Sanat Var” gezilerini düzenleyen Ibex, bu kez “Denizde Lezzet Var” diyor. 

Gemideki uzman konuklar ve söyleşi konuları şöyle: 

  • Geminin mimarı ve duayen denizci Yücel Köyağasıoğlu: Osmanlı mutfağı ve deniz ürünleri.
  • “Sakatat” kitabının yazarı Pelin Dumanlı: Denizden, tarladan ve sofradan…
  • Uzman diyetisyen Seçil Ünal: Ruhunu ve bedenini iyi besle.
  • Bodrum’un lokal birası Pablo’nun yaratıcısı Mustafa Yavaş: Kraft bira kültürü ve yemek eşleşmeleri.
  • Arkeolog Prof. Dr. İsmail Gezgin: Şarap, trajedi ve demokrasi.
  • Yazar Mutlu Tönbekici: Çikolata ve serüveni.
  • Barbaros Farm’ın kurucusu Kerem Yılmaz: Gıdanın yolculuğu.
  • Akdeniz Koruma Derneği Başkanı Zafer Ali Kızılkaya: Denizlerimizdeki istilacı türler ve sofralarda nasıl yer alacağı.
  • Yazar Müjde Tönbekici: Antik dönemden bir şölen sofrası: Cena Trimalchionis!
  • Süleyman Yıldırım: Mantar, yabani otlar ve bal üzerine sohbet ve yemekler.
  • Barista Vahdettin Erçiner: Kahve keyfi.
  • Kadın yelkenci ve kaptan Onur Başgezer: Küçük tekne mutfaklarında yapılabilecek pratik tarifler.
  • Ayrıca kendi yelkenlisiyle dünya turu yapan ikinci Türk olarak tanınan denizci Tanıl Tuncel ve denizci Çetin Akıncı’dan denizcilik bilgileri.

Bu geziyle ilgili daha fazla bilgi ve katılım koşullarını öğrenmek isterseniz adres: @ibexadventureclub.

23 Nisan’da “Denizde Lezzet Var” konseptiyle Bodrum’dan demir almaya hazırlanan STS Bodrum Yelkenli Okul Gemisi 36 metre boy, 7.2 metre eninde

Denizde heykel var!

Bodrum ve bilhassa Bodrum denizi yaklaşık üç buçuk ay boyunca son derece çarpıcı bir projeye ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Bodrum Deniz Müzesi ile Rotary Kulübü’nün proje ortaklarıyla birlikte hazırladığı “Blue Exile Art Project” bir denizel farkındalık projesi. Amacı, çevre ve sanatı birleştirerek kültürel bir ayak izi oluşturmak; yörenin su altı turizmini desteklemek ve deniz kültürünü çoğaltmak. Proje üç kısımdan oluşuyor:

Kısım 1: Su altı sergisi

Bu serginin sergi salonu Bodrum açıklarındaki Karaada’da belirlenen  dalış noktası. Çünkü eserler o dalış noktasının altında, 3 ile 12 metre derinlikte sergilenecek. Her seviye dalıcı profiline uygun olan dalış noktasındaki eserlerden bazıları görüşe göre şnorkelle yüzeyden de izlenebilecek. Bodrum’da yaşayan 25 sanatçının 25 seramik heykeliyle katılacağı sergi 20 Mayıs-20 Eylül tarihleri arasında “ziyaret edilebilecek.”

“Sular Yükseliyor” temasını işleyen ve hazırlıkları devam eden sergi projesinden temsili bir fotoğraf  

Kısım 2: Belgesel gösterimi ve deniz sohbetleri

20-23 Mayıs tarihlerini kapsayan dört gün boyunca film yönetmeni Mert Gökalp’in deniz canlılarını anlattığı belgesel filmleri Cinemaximum sinema salonunda gösterilecek. Yine aynı tarihlerde STS Bodrum Yelkenli Okul Gemisi’nde  Denizcilik Meslek Yüksek Okulu’ndan Prof. Dr. Tuncay Kuleli ve su altı arkeoloğu Aşkın Cambazoğlu’yla denizcilik üzerine interaktif sohbetler düzenlenecek.

Karaada’da su altı sergisi etkinliğin en ilginç “ziyaret noktası”

Kısım 3: Fotoğraf ve heykel sergileri

Su altı fotoğraf sanatçıları Dr. Mert Gökalp ve Tunç Cambaz’ın su altında çektikleri çalışmaları, sanatçıların metinleriyle birlikte 1-10 Eylül tarihleri arasında Merqez Art’ta sergilenecek. Sanat danışmanlığını Tao Ulusoy’un üstlendiği sergide ayrıca Karaada denizindeki heykeller de görülebilecek.