Türk sinemasının duayen ismi, Erler Film'in kurucusu ve Oksijen'e yazılarıyla katkıda bulunan Zeynep İnanoğlu'nun babası Türker İnanoğlu'nun yaşamını yitirdiğine dair haberler yalanlandı. Zeynep İnanoğlu'nun eşi gazeteci Cüneyt Özdemir, söz konusu haberler üzerine sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Özdemir, "Türk sinemasının duayen ismi Türker İnanoğlu bir süredir rahatsızlık geçiriyordu. O rahatsızlığı nüksetti, acil müdahale gerekti. Şu an hastaneye kaldırdık ve müdahaleler sürüyor, fakat daha hastaneye kaldırana kadar 'Türker İnanoğlu vefat etti' diye haberler sosyal medyaya düşmüş. Çok kişi arıyor, baş sağlığı diliyor. Şu anda hayatta ve müdahale devam ediyor" ifadelerini kullandı.
Aile büyüğümüz Türker İnanoğlu’nu hastaneye kaldırdık. Kendisi hayatta, yaşıyor. Lütfen aile bireyleri dışındaki haberlere itibar etmeyiniz. Sağlık durumu ile ilgili bilgilendirmeyi düzenli olarak yapacağım.
— cüneyt özdemir (@cuneytozdemir) April 2, 2024
Türker İnanoğlu kimdir?
Türker İnanoğlu 18 Mayıs 1936’da Safranbolu’da dünyaya geldi. Lise eğitimi sonrasında devam ettiği Tatbiki Güzel Sanatlar Akademisi grafik bölümündeki yüksek öğrenimini tamamlamadan sinema sektöründe çalışmaya başladı. Ö. Lütfi Akad ve Nişan Hançer’e 9 filmde asistanlık yapan İnanoğlu, 1959 yılında Senden Ayrı Yaşayamam adlı filmle yönetmenliğe başladı. Yeşilçam’da çektiği 10 sinema filminin ardından 1960 yılında kendi şirketi Erler Film'i kurdu. Erler Film'le 200'ün üzerinde filmin yapımcılığını üstlenen İmamoğlu, 66 uzun metraj sinema filmine de yönetmen olarak imza attı.
İnanoğlu 1964 yılında oyuncu Filiz Akın’la evlendi. Yumurcak filmleriyle ünlenen oğulları İlker İnanoğlu dünyaya gelirken, çift 1974 yılında ayrıldı. İnanoğlu, 1975 yılında ise halen evli olduğu oyuncu Gülşen Bubikoğlu ile hayatını birleştirdi. Bu evlilikten kızları Zeynep dünyaya geldi.
İnanoğlu, 1979'da kurduğu Ulusal Video adlı şirketle yerli filmlerin yurt içi ve yurt dışında video kaset olarak dağıtımını yaparak krizdeki Türk sinemasının nefes almasını sağladı. Televizyon programları için 1985 yılında kurduğu stüdyo bünyesinde TRT'ye Bir Başka Gece, Hodri Meydan, Gecenin Getirdikleri gibi haber ve eğlence programları hazırlayan İnanoğlu, bu dönemde yayına başlayan Star TV, Show TV, Kanal 6, ATV ve Kanal D gibi özel kanallara da 10 bin saatin üzerine program yaptı.
Beyoğlu Saray, Beşiktaş Yumurcak, Kadıköy Reks, Karagümrük Hakan, Bakırköy Ünverdi, Ankara Akay Dedeman ve Bahçelievler Dedeman gibi çok sayıda sinema salonunun işletmeciliğini yapan İnanoğlu son olarak 2005 yılında İstanbul Maslak’ta, içinde dev sahneli bin 820 kişilik büyük bir salon, 300 kişilik bir tiyatro salonu, 5 salonlu sinemalar kompleksi, toplantı salonlarının yer aldığı ve müzikaller, gösteriler, konserler, kongre, lansman ve konferansların düzenlendiği TİM - Türker İnanoğlu Maslak Show Center’ı açtı.
Türker İnanoğlu 1997 senesinde Türker İnanoğlu Sinema Vakfı’nı (TÜRVAK) kurarak yapımcılığını üstlendiği tüm filmleri ve hakları kendisinde olan TV programlarını bu vakfa devretti. Vakıf, ihtiyaç sahibi sinema çalışanları ve onların ailelerine maddi yardımda bulunmakta, üniversitelerin sinema ile ilgili bölümlerinde okuyan ihtiyaç sahibi öğrencilere burs vermektedir. İnanoğlu, ayrıca 16 derslikli bir ilköğretim okulu ile sinema - televizyon konusunda eğitim veren TÜRVAK - Sinema Televizyon Eğitim Merkezi’ni kurdu.
Türkiye’de türünün ilk ve tek örneği olan TÜRVAK - Sinema Tiyatro Müzesi’ni de kuran Türker İnanoğlu, TÜRVAK Kitapları adı altında çeşitli eserler yayımladı. Bu eserler arasında çeşitli gazete ve dergilerde yayımlanmış makalelerini bir araya getiren Sinema-TV Üzerine Denemeler, kitabın basıldığı 2004 yılına kadar Türk sinemasında üretilen filmlerin tamamına yakınının afişlerini bir araya getiren 5555 Afişle Türk Sineması ve İnanoğlu’nun biyografik perspektifinden ülkemizin sinema, televizyon, sanat ve kültür hayatı ile sektörün teknolojik gelişim sürecinin sergilendiği Bay Sinema yer almaktadır.