19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 15.07.2022 04:30 | Son Güncelleme: 17.07.2022 00:43

Dijital çağ tam olarak ‘şaşaa’lı

Dijital alanda dünyaca tanınan Amerikalı sanatçı Jonathan Monaghan’ın yeni sergisi Şaşaa, sanatçının bugüne kadarki en kapsamlı kişisel sergisi
Dijital çağ tam olarak ‘şaşaa’lı

Kahraman Çayırlı

Dünyaca ünlü Amerikalı sanatçı Jonathan Monaghan, Ceren ve Irmak Arkman küratörlüğünde Kalyon Kültür’de seyirciyle buluşan Şaşaa ile yeni yüzyılın sanatına imza atıyor. Monaghan’ın video enstelasyonlarından oluşan çalışmalarında özellikle gelecek, materyalizm ve teknoloji hususları dikkat çekiyor. 27 Ağustos’a dek sürecek serginin detaylarını sanatçı ile konuştuk.

Yeni serginizin hikâyesini anlatır mısınız?

Bilgisayar animasyonlu video enstalasyonlarım, teknolojinin ve tüketimciliğin insanlıktan çıkaran etkilerine işaret eden rüyamsı anlatılar inşa ediyor. Kadim mitolojiler, ticari, mimari ve kurumsal logolar da dahil olmak üzere çok çeşitli kaynaklardan, doğal ve insan yapımı arasındaki sınırların fantastik ve bazen mizahi yollarla yıkıldığı efsanevi bir dünya hayal etmek için yararlanıyorum. Çalışmalarım, video oyunlarında, reklamlarda bulunan bilgisayar ürünü tekniklere ve estetiğe uygun. Bu, izleyicilerime tanıdık bir çerçeve sağlıyor, ancak dijital manzara hakkındaki eleştirel yansıtmalarım aracılığıyla yeniden şekillendirilen eserler, gelecekle ilgili endişeler de ortaya çıkarıyor.