05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.04.2023 04:30 | Son Güncelleme: 21.04.2023 23:32

Gizem Onay: Cinsellik üzerine konuşacak çok şey var”

İki yıldır kadınlara ve erkeklere ayrı ayrı seanslarda cinsellik ve haz anlatıyor. Japonya’dan Van’a kadar çok farklı yerlerde yaşayan katılımcılar Zoom’da bir araya geliyor. En çok “Penise ıslak dokunuşlar” ve “Vulvaya ıslak dokunuşlar”, fanteziler ve dirty talk buluşmaları ilgi görüyor
Gizem Onay: Cinsellik üzerine konuşacak çok şey var”

Bu aralar kadınlar arasında (meğerse erkekler arasında da popülerliği artıyormuş) gizli gizli takip edilen Gizem Onay’ın ‘gizemonayluna’ Instagram hesabının altında “cinsellik rehberi/ haz aktivisti” yazıyor. Tamamı kadınlardan oluşan 150 bin takipçisi var. Her gün kadınlık halleri ve cinsellik üzerine paylaşımlar yapıyor. Binlerce yorum alıyor. Zoom üzerinden gerçekleştirdiği buluşmaların her birinde neredeyse 1000 kadın onu dinliyor. Birkaç aydır erkekler için de etkinlikler yapıyor. En son Zoom buluşmasında 850 erkek Zoom’daydı. Ankara’da yaşayan Gizem Onay’a çok sorumuz var.

Uluslararası ilişkiler okumuşsunuz, Avrupa Birliği ile ilgili kariyer yapmışsınız. Sonra doğuma hazırlık ve yoğa eğitmenliği… Nasıl geldiniz bu noktaya?

Aslında ‘cinsellik rehberliği’, ‘cinsellik eğitmenliği’ terimini kullanmayı tercih ediyor ve kendimi ‘haz aktivisti’ olarak tanımlıyorum. Olaylar beni buraya getirdi diyebilirim. Stresli bir iş hayatım vardı. Strese ne iyi gelir diye Google’ladığımda yoga çıktı karşıma. Bu pratiğin bana iyi gelmesi, yoga hocası olmama neden oldu. Hamile yogası hocalık eğitimi de aldım. Eğitimde dünyada doğumdaki müdahaleler ve süreçler beni çok şaşırttı. Yine öğrendiklerimi paylaşabilmek için doğuma hazırlık eğitmeni oldum. Ardından da içinde jinekologların da olduğu bir grup arkadaşla Doğumda Kadın Hakları Derneği’ni kurduk. Bir dönem Tayland’da yaşadık. Orada öğrendiğim pratikler, bitkiler ve egzersizlerle yapabileceklerimi keşfettim.

Tayland’da sizin için neler değişti?

Bir ay içinde tüm eşyalarımızı satıp, iki tane sırt çantası ile Tayland’a gittik. Orada birtakım beden terapileri, egzersizler çalıştık ve bu çalışmalar sayesinde benim regl ağrılarım bir daha gelmemek üzere geçti. Böyle olunca bu konuları daha çok araştırmak ve insanlarla paylaşmak istedim. Süreç böyle başladı ve kadınlar için aldığım Herbal Medicine for Women eğitimleriyle devam etti. Eş zamanlı olarak o kendi evliliğimde de çatırdamalar yaşandı. Birçok kadın gibi, benim de evliliğim çok monoton ve rutindi. Biz o süreci toparlayamadık ve boşandık. Sonrasında yeni bir ilişkim olunca hem hayatım hem de cinsel hayatım bambaşka bir yöne verildi. Yeni kurduğum ilişkimde yaşadığım cinsellik, keşiflerim, beni bu konuda daha fazla araştırmaya itti.

Her güzel sevişen kadın cinsellik eğitmeni olmaya çalışmıyor elbette… Siz nasıl cesaret ettiniz?
Hayatımda değişim yaratan bir şey öğrenince bende yoğun şekilde onu paylaşma itkisi doğuyor. Neden cinsellik bu kadar zor, meşakkatli, eforlu, hatta bazen can yakıcı, iyi hissettirmeyen bir şey olsun ki? Sevişmek haz odaklı bir eylem ve çok kişi sevişmelerinden ne yazık ki haz alamıyor. Herkes bir sevişse ortada savaş bile kalmayacak derler ya, tam da öyle. Burada kastımız sevişmek değil sadece, haz dolu sevişmek ve tatmin yaşamak. Tatmin dediğimiz şey de illa orgazm değil, keyifli ve iyi hissetmek aslında. Bunu paylaşmaya karar verince de bu konularda atölyelere başladım.

Siz nerede aldınız cinsellik eğitimini?

Farklı enstitüler var bu eğitimi veren. Avustralya Merkezli bir enstitü olan Institute of Somatic Sexology’nin Almanya Berlin’deki bir eğitimine katıldım ben. Bir seneye yakın sürdü. Eğitim bittikten sonra da buluşmalar başladı.

Şimdi eğitimleri dilden dile yayılan Yuvaluna bu sırada kuruldu değil mi? 

Evet. Bir tarafta içerikler üretip atölyeler düzenliyorum, diğer tarafta bitkisel ürünler ürettiğim bir üretim tesisim var. Bu isimle beraber yaptığım her şeyi bir çatı altında toplamaya karar verdim. yuvalunacom instagram hesabımız. Ayrıca yuvaluna.com web sitesine benim birebir tanıdığım, işlerine güvendiğim kadınları da yazar olarak davet ettim.

Buluşmalarda çiftlerle çalışmak eksik. İlişkilerde Tutkulu Cinsellik Buluşması keşke partnerlerin birlikte katılabildiği bir buluşma olsa. Öte yandan bu ay İngiltere’de bir enstitüden Cinsel Terapist&Çift Terapisti olmak üzere 3 yıllık bir programa kabul edildim. Bir terapist olarak da katkı sağlamak gelecek planlarım arasında

Buluşma isimleri son derece dikkat çekici. Konuları nasıl belirliyorsunuz?

Bu buluşmaları 2 yıldır yapıyorum. İhtiyaçlarımızı ve isteklerimizi bilmiyoruz, bilsek bile ifade etmekte çok zorlanıyoruz. Bir kadının örneğin bir ayın içindeki döngüsüne göre bile sevişme, dokunulma ihtiyaçları bambaşka olabilirken kim 10 yıldır aynı şekilde sevişmekten hoşlanabilir? Bunlardan bahsedebilmek istedim. Bunu yaparken de güvenli bir alanda yapabilmeyi çok önemsedim.

Size güvenmelerini nasıl sağlıyorsunuz?

Yıllardır Instagram sayfamı kapalı tutuyorum. O yüzden istek gelen her hesaba tek tek bakıyorum. Mutlaka gözümden kaçanlar olmuştur ama bunlar yüzde 1’i asla geçmez. Hesap sadece kadınlara açık. Kadınlar kendilerini güvenli bir ortamda hissettiklerinde rahatça konuşup paylaşabiliyorlar. O paylaşmalarla iyileşiyoruz aslında.

Erkeklerin cinsel eğitim almaya ikna olması şaşırtıcı. Nasıl oluyor?

Benim öncelikli alanım kadınlar. Lakin erkeklerin de eş zamanlı ilişkilerine yatırım yapmaları önemli. Fakat bu benim için biraz daha geç gerçekleştirebildiğim bir konu oldu. Çünkü Türkiye’de yaşan bir kadın olarak benim de çekincelerim vardı bu konu hakkında. İçinde bulunduğumuz toplum, kültür… Bunu kendimi de güvende tutarak nasıl yapabilirim diye düşünüp bir formül geliştirdim.

Nasıl bir formül?

Kadınlara açık olan buluşmalar web sitesinde duyuruluyor. Erkekler için olan buluşmaları instagram hesabımdan duyuruyorum. Sadece Instagram hesabımdaki kadınların referans olduğu erkekler kayıt yaptırabiliyor. Biz teker teker tüm kadınları arayıp, bu erkeklere referans mısınız diye soruyoruz. Sonra alıyoruz buluşmaya.