20 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.09.2023 16:12 | Son Güncelleme: 08.09.2023 09:09

Hafta sonu için İstanbul rehberi (8-10 Eylül)

Havaların serinlemesinin tadını Kenan Doğulu ve Melike Şahin’in konseriyle çıkarmaya var mısınız? Ya da Merrell Belgrad Ultra Trail Spor Festivali'ne gitmeye ne dersiniz? İstanbul'daki konser, tiyatro, mekan ve ekran önerileri
Hafta sonu için İstanbul rehberi (8-10 Eylül)

Gizem Ceren Piri'den kültür-sanat önerileri

 Tiyatro

  • Nikolay Gogol’un 1830 yılında yazdığı Bir Delinin Hatıra Defteri, 8 Eylül'de Baba Sahne'de seyirciyle buluşuyor. Oyuna hazırlanmadan önce bir seneye yakın akıl hastanesinde gözlem yapan, şizofren hastalarıyla ve onların yakınlarıyla konuşan Belçika’nın tanınmış oyuncularından Arif Hakan, doğal oyunculuğuyla sahnede seyirciye adım adım deliren bir adamı izletiyor.
  • Güncel Fransız Tiyatrosu'nun ön önemli temsilcilerinden Joël Pommerat'ın eseri İki Kore'nin Birleşmesi 9 Eylül'de Moda Sahnesi'nde tiyatro severlerin karşısına çıkıyor. Birbirine dönük iki ayrı tribünden izleme deneyiminin yaşanacağı, sahnenin tam ortada yer aldığı oyunda, her sahne/episod farklı bir hikaye seyirci ile buluşuyor.

  • Beyza Nur Metin'in yönettiği ve oynadığı Bugün Bir Cinayet İşledim, 10 Eylül'de Ara Sahne'de seyirciyle buluşuyor. Bir cana kıymak her zaman cinayet midir? Sorusuyla başlayan oyun, toplum tarafından her gün öldürülen ötekilerin sıradan konusunu anlatıyor.

Konser

  • Her sene Türkiye’nin en önemli isimlerini sahneye taşıyan ve gazino kültürünü konuklarıyla buluşturan Yeni Bi’ Fest 10. yılında kapılarını KüçükÇiftlik Park’ta açıyor. 8 Eylül'de Kenan Doğulu ve Melike Şahin’in Yeni Bi’ Fest’e özel hazırladıkları muhteşem sahne performansları, lezzetli menüsüyle Türkiye’nin en büyük açık hava gazinosu konukları bekliyor.
  • İzleyicisini her zaman interaktif olarak eğlenceye ve performansına katan Combolatino, yüksek enerjili canlı müziği ile eğlenmek isteyen herkesi 9 Eylül akşamı Zorlu PSM Sky Lounge’a bekliyor.
  • Müzikte sınırları, tarzları, kuralları dışlayan, kendini sadece özgür bir müzisyen olarak tanımlayan Cem Adrian, 9 Eylül'de Hayal Kahvesi Aqua Florya'da sevenleriyle buluşuyor.
  • Sabancı Üniversitesi Geleceğe Söz Ver Burs Programı, üniversitenin özgün ve yenilikçi eğitiminden daha fazla sayıda başarılı ve ihtiyaç sahibi öğrencinin faydalanmasını sağlanmak amacıyla çalışmalara devam ediyor. Güler Sabancı, Prof Dr Yusuf Leblebici ve Cenk Bayırlı'nın konuşmacı olarak katılacağı programa Fazıl Say ve Serenad Bağcan Dünya Anne konseriyle destek veriyor. (9 Eylül Cumartesi)

  • Paraf Kuruçeşme Açıkhava sahnesi 10 Eylül'de pop müziğin beğenilen seslerinden Berkay'ı ağırlıyor.
  • Tonedmelisma MusikFestival’in Istanbul’daki ikinci edisyonu, 10 Eylül'de Arter Sevgi Gönül Oditoryumu’nda gerçekleşecek Onur Özkaya & Senka Simonović Duo konseriyle sona eriyor.
  • Türk pop müziğinin eğlenceli isimlerinden Valeron bulaşıcı enerjisiyle birleştirdiği sıra dışı ve yükselten eklektik tarzıyla 10 Eylül’de Klein Phönix Park’ta eğlence severlerle bir araya geliyor.

Festival

  • Merrell Belgrad Ultra Trail Spor Festivali, koşu yarışlarının yanı sıra müzik ve dansı Kemerburgaz Kent Ormanı'na taşıyor. 8- 10 Eylül'de büyük bir kısmı kuzey ormanlarında doğanın kalbinde gerçekleşen festival; yoga, zumba, pilates, bootcamp, crossfit, survivor parkuru, bisiklet turu gibi spor etkinliklerini, DJ performansları ve konserler ile buluşturuyor.
  • İstanbul’un klasiği haline gelen Rooftop Festival, 9 Eylül'de İstanbul'un farklı teras mekanlarında 9. yaşını kutlamak için festival severler ile buluşuyor. Festival aynı zamanda ayrı mekanlarda konserler ve yaratıcı workshop'lar etrafında gerçekleşiyor. Misafirler, ünlü sanatçıların performanslarını imza kokteylleri ve özel lezzetleri tadarak deneyimliyor.

  • DasDas, Eylül ayında İO Uluslararası Tiyatro Festivali’ni hayata geçiriyor. Uluslararası birçok tiyatro oyununu İstanbul’da seyirciyle buluşturacak festival, ilk olarak çağdaş tiyatro sahnesinin en yaratıcı yönetmenlerinden Milo Rau’nun, çok ödüllü oyunu La Reprise. Histoiré Du Théâtre (I)’i DasDas’ta ağırlıyor. Türkiye’de ilk kez sahnelenecek olan oyun 9-10 Eylül'de tiyatro severlerle buluyor.

Memet Özer'den mekan önerileri

Danıs Arnavutköy

Arnavutköy yol yalılarının orta sırasında sayılır. Kendilerini Mezopotamya mutfağı olarak tanımlıyorlar. Ortadoğu ve bizim Güneydoğu mutfağı gibi. Ama gerek mezeler, gerekse de kebaplar çok lezzetli. Özellikle Danıs Roll, Lahmacun ve Şişte Künefe deneyin derim. Adana Kebap ta tam da olması gibi

Balıkçı Abdullah

Özellikle Anadolu yakasında oturanların tercihi. Avrupa yakasından tekne servis de mevcut. Balık yasağının yeni bittiği bugünlerde Cumartesi geç öğle yemeği için harika bir öneri. Hem manzarası, hem de taze ve lezzetli çeşitleri ile benim favorilerim arasında.


The Red Balloon Yeniköy

Pazar kahvaltısı için, nefis bir seçim. Hiç abartılı olmayan yöresel tatlar, reçeller ve yumurta çeşitleri. Güzel bir bahçede huzurlu bir Pazar kahvaltısı. Kesinlikle tavsiye ederim

Selim Karakaya'dan podcast önerileri

Kurumsal Yaşamda Kadın

Medyada kadın temsilinden, kadınların karşılaştığı görünmez engellere kadar, özellikle bizim toplumumuzda tartışılması gereken önemli konular var. Akademisyenler Ela Burcu Uçel ve Benan Kurt Yılmaz, kadınların iş hayatı içinde yaşadığı problemlere odaklanmak için mikrofonda. Podcast’te bu problemler akademik teori ve hayatın içinden örneklerle tanımlanırken, çözüm önerileri de aranıyor elbette.

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Istanbul Sour (İngilizce)

İstanbul artık dünyaca kabul gören bir özellik olarak, birbirinden ilginç uluslararası karakterleri bir araya getiren devasa bir buluşma noktası. Bu yayında da yolları İstanbul’da kesişen farklı insanların whiskey sour kokteyli gibi tatlı, acı ve ekşi hikayelerini dinliyoruz. Biraz buradan dışarıya, biraz dışarıdan buraya bakışı yansıtan podcast, dinlemeye değer bir arşivle karşımızda.

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Hiç Unutmam: İlginç Tıbbi Vakalar

Bu yayında tıbbın babası olarak anılan Hipokrat’ın "Hastalık yoktur, hasta vardır" sözünden yola çıkılmış. Merkezde de her gün onlarca vaka gören doktorları bile şaşırtabilen ilginç durumlar var. Melike Şahin’in ilginç hasta öykülerini dinleyicilerle buluşturduğu program, radyoda kaçıranlar için podcast platformlarında paylaşılıyor.

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

But Why (İngilizce)

Kimi zaman ebeveynlerin kabusu haline de gelebilen çocukların favori sorusunun podcast haliyle birlikteyiz. “Ama neden?” Hayvanların çıkardıkları sesler, aşkın sembolü, rüzgarın ıslık çalması gibi sorular listede elbette var. Ama covid ya da savaş gibi güncel konularda da temel açıklamalar yapılıyor. Çocuklar soruyor olsa da, büyüklerin de ilgisini çekeceği kesin.

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Ustalar Sınıfı

Nevşah Fidan Karamehmet, dinleyicileri hayatlarını değiştirebilecek bir yolculuğa davet ediyor. Zihinde ustalaşabilmek için ipuçları ve deneyimler öğrenilecek olan bu podcast, adım adım yürümeye yardım edecek egzersizler öneriyor. İddia çok açık: Ustalar Sınıfı kitleler için değil, hazır olanlar içindir.

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

No Stupid Questions (İngilizce)

Freakonomics serisinin yazarlarından Stephen Dubner ve araştırmacı psikolog Angela Duckworth, hayatlarını insanlara soru sorarak geçirmiş iki isim. Sonunda anlamışlar ki, aslında aptal soru diye bir şey yok. Şimdi de birbirlerine olabildiği kadar çok aptal sorular sorarak ortaya bir podcast çıkartıyorlar. Kişisel gelişimin esasında bencillik olma ihtimali gibi beyni zorlayan ikilemler de bölümler arasında.

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Ekran önerileri

Wheel of Fortune and Fantasy (2021) - MUBI

Yüzleşmelerin ve sırların olduğu bir aşk üçgeni, profesörünü etkilemeye çalışan öğrenci ve tren istasyonunda, eski lise aşkı olduğunu sandığı kişiyle tanışmaya çalışan birinin yaşadıkları olmak üzere; Kadınların başrolde olduğu, üç ayrı kısa hikayenin birleşmesiyle ortaya çıkan uzun metraj film. Japonya yapımı Drive My Car (2022) ile, En İyi Uluslararası Film Oscar'ını kazanan Ryusuke Hamaguchi; bu filmiyle de, 71. Berlin Uluslararası Film Festivali'nde Gümüş Ayı Büyük Jüri Ödülü'nün sahibi olmuştu!

Burning Body (2023) - Netflix

Gerçek bir olaya dayanan, sekiz bölümlük İspanya yapımı suç dizisi, Barselona'daki bir gölde yanmış cesedi bulunan polis Pedro'nun ardından açılan, tüm medyanın da dahil olduğu büyük bir soruşturmayı ele alıyor. Pedro ve onun çevresindeki diğer iki polis memurunun (Rosa ile Albert) birbirleriyle olan ilişkileri, geçmiş yaşantıları da gün geçtikçe ortaya çıkıyor böylece. La Casa de Papel dizisindeki Tokyo rolüyle büyük bir çıkış yakalayan Úrsula Corberó ile Gandía rolüyle José Manuel Poga ve Honeymoon with My Mother filminden Quim Gutiérrez dizinin başrollerinde! 

The Fabelmans (2022) - SinemaTV

Schindler’s List, Jaws, E.T. the Extra-Terrestrial, West Side Story, Indiana Jones serisi, Jurrassic Park, A.I. Artificial Intelligence gibi saymakla bitmeyecek birbirinden özel filmleriyle tanınan usta yönetmen Steven Spielberg, bu sefer kişisel bir hikayesini ekranlara taşıyor. Çocukluğundan beri sinemaya büyük tutkusu olan Sammy Fabelman ve onun piyanist annesi, mühendis babası, kız kardeşleri ve babasının yakın arkadaşından oluşan Yahudi ailesinin hayatını ele alıyor.

Sammy'nin aile içindeki bir sırrı öğrenmesiyle, hem sinemaya olan bakışı hem de aile içi sorunları anlamlandırması gittikçe değişecektir. Oyuncu kadrosunda Blue Valentine, Brokeback Mountain, Manchester By The Sea, Shutter Island filmleriyle tanınan Michelle Williams, genç bir isim olan Gabriel LaBelle ve Little Miss Sunshine, There Will Be Blood, Swiss Army Man filmlerinin ünlü oyuncusu Paul Dano yer alıyor. Film ayrıca, 95. Akademi Ödülleri'nde En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Özgün Senaryo gibi birçok dalda adaylığın sahibi olmuş ama maalesef hiçbirini kazanamamıştı.