22 Aralık 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.09.2022 04:30 | Son Güncelleme: 16.09.2022 04:31

Haftanın kitap önerileri (16- 22 Eylül 2022)

Elif Tanrıyar'dan haftanın kitap önerileri...
Haftanın kitap önerileri (16- 22 Eylül 2022)

Edebiyat/ Roman

Dejavu / Menekşe Toprak / Doğan Kitap / 256 Sayfa

İşsiz bırakılmış bir kadın akademisyen Berlin sokaklarında Suat Derviş’in 100 yıl önceki izini sürüyor. Yabancı bir ülkede kalemiyle geçinmeye, ayakta durmaya çalışan bir yazar. Âşıkken, yoksulken, yazarken, gülerken, ağlarken yüreğine oturan, İstanbul’u ve Berlin’i, geceleri ve gündüzleri birbirinin aynısı kılan o dejavu duygusunu yaşamış mıdır?  Menekşe Toprak, Suat Derviş’i günümüz kadınlarıyla, bir Dejavu’da buluşturuyor.

Edebiyat/ Öykü

Güneş Hırsızları / Doğu Yücel / Can / 312 Sayfa

Doğu Yücel, yeni transfer olduğu Can Yayınları’ndan ilk olarak ilk yayımlandığında çok sevilmiş bilimkurgu öykülerinden oluşan, Güneş Hırsızları’nın yeni baskısı ile selamlıyor okurlarını. Yücel, insanlığın direnişini anlattığı distopik novellası Güneş Hırsızları’na ek olarak büyülü gerçekçilikten masal edebiyatına, korkudan bilimkurguya uzanan 11 öyküyle okurların karşısına çıkıyor.

Yaz Evi Daha Sonra / Judith Hermann / Çeviren: İlknur Özdemir / Sia / 152 Sayfa

Judith Hermann, aşkın ve korkunun pençesinde gerçek hayatı ıskalayan, yaşama dair planlarının sonuçsuz kalışına kederden çok melankolik bir ruh haliyle katlanan insanların duygularını yoğun atmosferli bir anlatımla, özgüvenli bir dille sunuyor okura.
Hikâyelerinin üzerine sanki bir sakinlik serilmiş; bazen neredeyse hareketsiz görünüyorlar, ama gergin bir durgunluk bu – sıcak, nemli bir yaz gününde, fırtına patlamasından hemen önceki dakikalar gibi… Yayımlandığı yıl Almanya’da bütün eleştirmenlerin büyük övgüleriyle karşılanan Yaz Evi, İlknur Özdemir’in Türkçesiyle pırıl pırıl parlıyor.

Korku

Gaddar Öyküler / Edith Nesbit / Çeviren: Kerem Burhan Çiftçi / Çınar / 96 Sayfa

İngiliz yazar Edith Nesbit’in zamanında çeşitli dergilerde yayımlandıktan sonra 1893’te Gaddar Öyküler başlığı altında bir araya getirilen korku öyküleri, hem yazarın kariyeri hem de yazıldıkları dönem bağlamında büyük önem taşıyor. Bu yedi öykü, korku edebiyatının yeniden canlandığı 1890’ların önemli eserleri arasında yer alıyor. Tekinsiz portrelerin, ölümden dönenlerin, mantıkla açıklanamayan, hayal mi gerçek mi sorusunu sorduran vakaların anlatıldığı bu esrarengiz öykülerde Nesbit, gotik edebiyattan aldığı mirası ustaca kullanıyor.

Araştırma

Dağlar Kendini Seveni Sever / Fatoş Güney / İthaki Yayınları / 176 Sayfa

Fatoş Güney, Dağlar Kendini Seveni Sever ile Yılmaz Güney’i ve onun kendi hayatına olan etkilerini ele alıyor. Ülkenin önemli gazete ve dergilerinde yayımlanan röportajları, kimi sataşmalara verdiği cevapları ve çeşitli yerlerde yaptığı konuşmalarıyla bambaşka bir bakış açısı kazandırıyor okura. Dağlar Kendini Seveni Sever, aynı zamanda zorlukların içinde yaşanan bir aşkın da belgesi.

Anı

Geri Dön Günışığım / Michael Greenberg / Çeviren: Özlem Yüksel / Yapı Kredi Yayınları / 176 Sayfa

“5 Temmuz 1996’da kızım aklını kaçırdı.” Michael Greenberg dünya çapında ün kazanan anı kitabı Geri Dön Günışığım’a bu cümleyle başlıyor ve kızı Sally’nin bipolar bozuklukla mücadelesini sarsıcı bir gerçekçilikle anlatıyor. New York’ta kızı ve dansçı eşiyle yaşayan yazar Michael Greenberg’ün hayatı bir yaz günü altüst olur: Sally’nin yatırıldığı psikiyatri kliniğinde devam eden anlatı, Greenberg’ün sıkıntılı çocukluğuna ve ailesine dek ulaşıyor. 

ÇOK SATANLAR