26 Kasım 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.06.2022 04:30 | Son Güncelleme: 18.06.2022 10:22

Haftanın kitap önerileri (17-23 Haziran)

Bu haftanın kitap önerilerine ve edebiyat dünyasının çok satanlarına bir göz atın...
Haftanın kitap önerileri (17-23 Haziran)

Doğa kadar eğlenceli hikâyeler

Ece Erdoğuş Levi
[email protected]

Haftanın yenilerinde, konusu ve mesajıyla Yaşlı Kaya (sıkıcı değil ki) öne çıkıyor

3-6 yaş

1.8 milyar yıl öncesinden günümüze dünyanın geçtiği aşamaları çok sade bir dille anlatan Yaşlı Kaya (sıkıcı değil ki), günümüz çocuklarının en büyük ‘derdi’ sıkılmak üzerine çok kıymetli bir mesaja sahip. Bazen durup sadece doğayı izlemek bile ne kadar eğlencelidir, değil mi?

Yaşlı Kaya (sıkıcı değil ki) / Deb Pulitti / Çeviren: Nermin Mollaoğlu / Doğan Çocuk / 40 Sayfa

 7-8 yaş

Küçük Tilki, merakına yenilen bir tilkinin iki mor kelebeğin peşinden koşarken düşüp bayılmasını, sonra da rüyasında güzel ve kötü günlerini görmesini anlatan, çok etkileyici resimlemelere sahip bir hikâye. Her yaştan çocuk kitabı sever için.

Küçük Tilki / Edward van de Vandel / Resimleyen: Marije Tolman / Çeviren: Erhan Gürer / Meav Yayıncılık / 84 Sayfa

 9-12 yaş

Düşünme(me) Oyunu, hayata ve insanlara fazlasıyla öfkeli, yanına kimseyi yanaştırmayan, kaykayıyla yalnızlığı seçmiş Fabula’nın, Heros isimli küçük çocukla tanışmasıyla değişen hayatını anlatıyor. İnsanın gerçeklerle ve kendiyle ‘yüzleşmesi’ üzerine, tertemiz bir Türkçeye sahip, dokunaklı bir roman.

Düşünme-(me)Oyunu / Sevtap Ayhan / Resimleyen: Nesibe Çelebi / Tudem Yayınları / 120 Sayfa

12 yaş ve üstü

Kemik, ürkek, sıska bir köpekle dost olmaya çalışan yaşlı bir adamın hikâyesini anlatırken, binlerce yıl öncesine, insanla kurdun ilk tanışmasına dek uzanıyor. Rüya ile gerçek arasında, dostluk üzerine etkileyici bir roman.

Kemik-Yaşlı Bir Adam ve Sıska Bir Köpeğin Sıcacık Dostluğu / Michele Serra / Resimleyen: Alessandro Sanna / Çeviri: Esma Fethiye Güçlü / Timaş İlk Genç / 136 Sayfa 

Edebiyatın unutulmaz “baba”ları

Edebiyatta sıklıkla karşılaştığımız karakterler, “baba”lar. İyisi, kötüsü, anlayışlısı  ve ihmalkarıyla sayfalar unutulmaz babalarla dolu

Hülya Çelik
[email protected]

Eskici ve Oğulları / Orhan Kemal / Everest Yayınları / Roman / 378 Sayfa

Türk edebiyatının büyük ustası Orhan Kemal’in en yetkin kitaplarından biri olan Eskici ve Oğulları’nda, Topal Eskici ve iki oğlu arasındaki ilişki ön plana çıkar. Baba ve oğulların özlemlerini, düşlerini ve bu düşlerin gerçekleşmesi için verilen mücadeleyi anlatan romanda, çözülmenin eşiğine gelmiş aile ilişkileri tüm canlılığıyla gözler önüne serilir.

Babaya Mektup / Franz Kafka / Çeviren: Regaip Minareci / İş Bankası Kültür Yayınları / Mektup / 72 Sayfa

20. yüzyıl edebiyat tarihinin büyük itiraflarından biri sayılan Babaya Mektup, Kafka’nın babasına yazdığı, suçlayıcı bir tonla hafif bir ironinin birbirine karıştığı bir mektuptur. Mektubunda babası tarafından kabul görme talebini dillendirir Kafka. Babasıyla arasındaki yabancılaşma ve iletişimsizlik her satırda kendini hissettirir. Babasıyla ilişkisini diğer eserlerinde de mesele edindiği varoluşunun en temel parçası olarak görür büyük yazar.

Cevdet Bey ve Oğulları / Orhan Pamuk / Yapı Kredi Yayınları / Roman / 608 Sayfa

2006’da Nobel Ödülü’nü alırken sözlerine “Ölümünden iki yıl önce babam kendi yazıları, el yazmaları ve defterleriyle dolu küçük bir bavul verdi bana” diye başlar ve konuşmasını “Bugün babam aramızda olsun çok isterdim” cümlesiyle tamamlar Pamuk, Babamın Bavulu adlı Nobel konuşmasıyla dünyada büyük yankı bırakır. Edebiyatında “baba” temasına sıklıkla rastladığımız usta yazarın en önemli romanlarından Cevdet Bey ve Oğulları da, Cevdet Bey’in oğullarıyla ilişkisi üzerinden 1905-1970 yılları arasında yaşananlara dair bir Türkiye portresi sunar.

Ben, Babam ve Diğerleri / Göktuğ Canbaba / Doğan Kitap / Roman / 192 Sayfa

Okuru derin bir baba-kız meselesiyle baş başa bırakan Ben, Babam ve Diğerleri’nde, kocası tarafından terk edilen, mesleğinden sıkılan başkarakter Sibel’in yıllar önce kaybettiği babasıyla yüzleşmesine şahit oluruz. Eğitimini aldığı heykeltıraşlığı yapmak istemez çünkü çocukken kendisini ihmal eden ve üstüne gizemli bir cinayete kurban giden heykeltıraş babasından nefret eden Sibel, hayatının mahvolduğuna inanır. Mizah ve gerilim dolu bir baba-kız ilişkisi…

Miras / Vigdis Hjorth / Çeviren: Dilek Başak / Siren Yayınları / Roman / 309 Sayfa

Bir aile portresinin arka planını resmeden ve gerçeklere dayalı bir travma hikâyesi anlatan Miras, Norveçli yazar Vigdis Hjorth’un babasıyla yaşadığı çalkantılı ve bir o kadar da etkileyici ve üzücü hikâyeye odaklanır. En yakındakiler tarafından açılan yaraların, bağların ve bu bağları koparmanın romanıdır Miras. Babanın ölümüyle başlar ve onun kızında açtığı yaraların kökenine iner.

Babamı Kim Öldürdü / Édouard Louis / Çeviren: Ayberk Erkay / Can Yayınları / Roman / 56 Sayfa

Fransa’nın en etkili yazarlarından biri kabul edilen Édouard Louis bu kısa ve çarpıcı metinde, bir baba oğul ilişkisine cinsiyetçilik, ırkçılık, ayrımcılık ve ekonomik bunalım gibi farklı temalar üstünden yaklaşır. Birtakım iç hesaplaşmalar içindeki yazar uzun zaman sonra çocukluğunun geçtiği kentte yaşayan babasını ziyarete gider. Karşısında bulduğuysa bugün “toksik erkeklik” denen kültürün içine doğmuş zavallı bir baba figürüdür. 

Çok satanlar

1 - Gece Yarısı Kütüphanesi, Matt Haig, Domingo Yayınevi

2 - Fareler ve İnsanlar, John Steinbeck, Sel Yayıncılık  

3 - Tiamat, İhsan Oktay Anar, Everest Yayınları

4 - Esra Ezmeci Seti 5 Kitap Takım - Defter Hediyeli, Esra Ezmeci, Destek Yayınları

5 - Metin Akpınar: Sahneye Adanmış Bir Ömür, Zeynep Miraç, Mundi Kitap

6 - Seni Yoran Her Şeyi Bırak - Duygusal Manipülasyondan Kurtulma ve Korunma Metotları, Müthiş Psikoloji, Destek Yayınları

7 - Zamansız, Latife Tekin, Can Yayınları

8 - İnsan Geleceğini Nasıl Kurar? Kendini İnşa Etmenin Yolları, İlber Ortaylı, Kronik Kitap

9 - Başkalarının Tanrısı, Mine Söğüt, Can Yayınları

10 - Kozmos, Carl Sagan, Altın Kitaplar

Amazon Türkiye, D&R, eganba, Hepsiburada, İdefix, Kitapyurdu,  Remzi Kitabevi, Trendyol çoksatanlar listelerinin ortalamasıyla oluşturulmuştur.

The New York Times Çoksatanlar Listesi

Kurgu edebiyat

1 - Sparring Partners, John Grisham, Doubleday

2 - It Ends With Us, Colleen Hoover,  Atria

3 - Where The Crawdads Sing, Delia Owens, Putnam

4 - Book Lovers, Emily Henry, Berkley

5 - Verity, Colleen Hoover, Grand Central

Kurgu dışı

1 - Happy-Go-Lucky, David Sedaris, Little Brown and Company

2 - Killing The Killers,  Bill O’Reilly & Martin Dugard, St. Martin’s

3 -  Finding Me, Viola Davis, Harper One

4 - The Body Keeps, The Score, Bessel van der Kolk  Penguin

5 - Here’s The Deal, Kellyanne Conway, Threshold Editions