27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.12.2022 14:49 | Son Güncelleme: 11.12.2022 15:14

Hüzün Üçgeni Avrupa Film Ödülleri’ne damga vurdu

Ruben Ostlund’un Altın Palmiye ödüllü Hüzün Üçgeni (Triangle of Sadness) filmi, Avrupa’nın Oscar’ı sayılan Avrupa film ödüllerinde en iyi film, en iyi yönetmen, en iyi senaryo ödüllerini kazandı
Instagram/europeanfilmacademy
Instagram/europeanfilmacademy

İzlanda’nın başkenti Reykjavik’te 35.'si düzenlenen Avrupa Film Ödülleri, İsveçli yönetmen Ruben Ostlund için ödül şöleni oldu. Geçtiğimiz Cannes Film Festivali’nin en saygın ödülü Altın Palmiye'yi ayakta alkışlarla kabul eden Hüzün Üçgeni (Triangle of Sadness) ekibi, Avrupa’nın Oscar'ı olarak anılan Avrupa Film Ödülleri’nde ise en iyi film, en iyi yönetmen ve en iyi senaryo kategorilerindeki ödülleri kaptı. Ayrıca filmin başrollerinden Zlatko Burić en iyi aktör ödülünün sahibi oldu. 

Covid salgını nedeniyle 3 yıldır çevrimiçi gerçekleştirilen ödül töreni uzun bir aradan sonra ilk yüz yüze galasını Reykjavik’in ihtişamlı Harpa Konser Salonu‘nda düzenledi. Oscar'a nazaran belirgin siyasi farkındalığı ve dünya gündemine olan paralelliği ile tanınmış ödül töreni, bu sene de izleyicilerini şaşırtmadı.

Ukraynalı yapımcılara destek

Ukrayna film yapımcılarına olan desteğini göstermek için bu seneki Avrupa ortak yapım ödülünü bütün Ukraynalı film yapımcılarına atfeden organizasyon, en iyi belgesel ödülünü de Ukrayna savaşı sırasında öldürülen yönetmen Mantas Kvedaravičius’un Mariupol 2 isimli eserine verdi. 

Organizasyonun bu sene başlattığı sürdürülebilirlik kategorisindeki ödülü ise Avrupa Birliği Komisyonu’nun Avrupa Yeşil Anlaşması girişimi kazandı. Avrupa’nın karbon emisyonunun 2030’a kadar yüzde 55 azaltılmasını hedefleyen komisyonun başkanı Ursula von der Leyen ise film endüstrisinin bu konuda kitleleri harekete geçirmesindeki görevine yaptığı çağrıyla dikkat çekti.

Gecede ödül alanlar:

En iyi film: Triangle of Sadness

En iyi komedi filmi: The Good Boss

En iyi belgesel: Mariupolis 2

En iyi kısa film: Granny’s Sexual Life

En iyi yönetmen: Ruben Ostlund, Triangle of Sadness

En iyi kadın oyuncu: Vicky Krieps, Corsage

En iyi erkek oyuncu: Zlatko Burić, Triangle of Sadness

En iyi senaryo: Ruben Ostlund, Triangle of Sadness

 

En iyi kostüm tasarımı: Belfast