19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 04.03.2022 04:30 | Son Güncelleme: 08.03.2022 10:46

İzleyiciye ilham veren ‘dişi’ hikayeler

Yaftalı Tabut
Yaftalı Tabut

Gülen Dede Tekin

Tüm coşkusu, heyecanı ve isyanıyla 8 Mart Dünya Kadınlar Günü haftasındayız. Yan yanalığı ve dayanışmayı artırmak adına sahnedeki kadın hikayelerinden küçük bir seçki hazırladık.

NORA Bir Bebek Evi

Henrik Ibsen’in Nora’sına getirilen yorumların dikkat çekicilerinden biri olan Stef Smith’in ‘Nora’sı, kadınların oy hakkı mücadelesinden 60’lı yıllara ve günümüze uzanan feminist bir yorum. Oyunun yönetmen koltuğunda Ebru Nihan Celkan yer alıyor.

16, 17, 18, 19 Mart / Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi

Celile

Celile

Nü ve portrelerin başarılı ressamı, döneminin cesur, güçlü ve isyankâr kadınlarından biri olan, aynı zamanda Nazım Hikmet’in annesi “Celile” Kadıköy Halk Tiyatrosu yapımı olarak sahnede. Celile’ye Ayşegül Yalçıner nefes veriyor. 

15 Mart /Kadıköy Halk Eğitim Merkezi, 31 Mart /Şişli Tiyatrosu

Madam Giyotin 

K! Kültüral Performing Arts, gerçekte yolları hiç kesişmemiş olsa da fikirleriyle Fransız Devrimi’nin parçası olmuş ve giyotinle idam edilmiş dört kadını mekânsız bir şekilde bir araya getiriyor. Tarih belli değil.

On İkinci Ev

Melek Ceylan’ın hayat hikayesinden yola çıkarak yazdığı, susarak, bağırarak, çizerek ya da -miş gibi yaparak sesini duyurmaya çalışan bir kadının hikayesini anlatan On İkinci Ev, dev bir camın arkasından tasarlanmış rejisi ve Ceylan’ın oyunculuğu ile ilham veriyor.

09 Mart /Kadıköy Emek Tiyatrosu

Altın Elma

Altın Elma

Sonsuz güzelliğin üç tanrıçası Afrodit, Athena ve Hera mitolojideki gündelik hayatlarının -bugüne göndermelerle- gıybetini yaparsa… “Altın Elma”, Hilal Polat’ın başarılı kukla tasarımları ve özgün metni ile günümüz tiyatrosunun farklı yaratımlarından biri.  

10 Mart/Kadıköy Emek, 19 Mart/ Bahçe Galata

Yaftalı Tabut

Türkiye’nin ilk kadın oyun yazarı, kuramcı, aktivist, sosyal ve siyasi yaşamın her alanında öncü Fatma Nudiye Yalçı’nın hikâyesi, yeniden sesini duyuruyor. Bilgesu Erenus’un yazdığı, Yelda Baskın’ın yönettiği oyun yakın tarihimizle de yüzleşmemizi sağlıyor. 

4, 5 Mart/ Gaziosmanpaşa Sahnesi 8 Mart / Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi

Mutlu Değilim Ama Kahrımdan da Ölmüyorum

Oğluna uyku eğitimi vermeye çalışırken kendi hikayesini ve bağımsızlığını yeniden keşfeden bir kadının hikayesini anlatan, Özge Korkmaz’ın hem kaleme aldığı hem de oyuncu olarak yer aldığı oyunu Berfin Zenderlioğlu yönetiyor. 

6 Mart/Hann Sahne 8, 25 Mart / Kadıköy Boa Sahne

Sahnede oyunlar fuayede dayanışma

Bağımsız bir tiyatro olarak 10. yılını kutlayan Kadıköy Emek Tiyatrosu, her yıl 8 Mart haftasında düzenlediği ve gelenekselleştirdiği “Kadınlar Şenlikte” festivalinin bu yıl üçüncüsü ile yola devam ediyor. 10 Mart’a kadar süren festivalin bu yılki alt başlığı ‘Kimlik’. Kadınlara takılan her türlü etiketin üzerini çizen festival kadınlara ait tek bir rengin olmadığının ise altını çiziyor. Hafta boyunca çeşitli yüz yüze sahne performanslarını izleyeceğimiz sahnenin fuayesi bir sergi alanına dönüşüyor. İstanbul dışındaki seyirciye de ulaşmayı hedefleyen festivalde online oyunların yanında, her gün çeşitli seminerler ve söyleşiler de online olarak seyirci ile buluşacak. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da oyunlara giderken yanınızda götüreceğiniz her türlü kişisel bakım ürünü Sulukule Gönüllüleri Derneği aracılığıyla ihtiyaç sahibi kadınlara ulaştırılacak. ‘Bir bilet kendine bir bilet kız kardeşine’ diyerek askıda bilet bırakmak da mümkün. Program için: kadikoyemektiyatrosu.com