29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 13.03.2023 07:15 | Son Güncelleme: 13.03.2023 11:10

Michelle Yeoh, En İyi Kadın Oyuncu Oscar'ını alan ilk Asyalı olarak tarihe geçti

95. Oscar Ödülleri'ne Everything Everywhere All at Once damga vurdu. Filmdeki Evelyn Wang rolüyle gecede En İyi Kadın Oyuncu dalında Oscar heykelciğini evine götüren Michelle Yeoh, bu kategoride ödül alan ilk Asyalı oldu
Fotoğraf: Todd Heisler/The New York Times
Fotoğraf: Todd Heisler/The New York Times

Michelle Yeoh, 95. Akademi Ödülleri töreninde, En İyi Kadın Oyuncu ödülünü alan ilk Asyalı olarak Oscar tarihine geçti.  Yeoh, Everything Everywhere All at Once (Her Şey Her Yerde Aynı Anda) filmiyle ünlü kariyerinin ilk Akademi Ödülü'nü evine götürdü. 60 yaşındaki Yeoh, Crouching Tiger Hidden Dragon ve Yes, Madam gibi filmlerle uzun bir kariyere sahip. 

"Bu hayallerin gerçek olabileceğinin kanıtıdır"

Daniel Kwan ve Daniel Scheinert'in yönettiği çılgın bilimkurgu macerası, Yeoh'nun canlandırdığı orta yaşlı çamaşırhane sahibi Evelyn Wang'ın bir felaketi önlemek için paralel evrenlerdeki versiyonlarıyla bağlantı kurması gerektiğini keşfetmesini konu alıyor. Yeoh ödülünü alırken yaptığı konuşmada, "Bu geceyi izleyen bana benzeyen tüm küçük erkek ve kız çocukları için bu bir umut ve olasılıklar feneri. Bu, hayallerin gerçek olabileceğinin kanıtıdır. Ve hanımlar, kimsenin size yaşınızın geçtiğini söylemesine izin vermeyin. Asla pes etmeyin" ifadelerini kullandı.  

Yeoh ödülü annesine ve dünyadaki tüm annelere adayarak "Onlar gerçek süper kahramanlar ve onlar olmadan hiçbirimiz bu gece burada olamayız" dedi. Yeoh, Oscar'da ödül kazanan Minari ile Yuh-Jung Youn ve Sayonara ile Miyoshi Umeki'nin ardından sadece üçüncü Asyalı kadın ve başrol kategorisinde oyunculuk ödülü kazanan ilk isim oldu. Yeoh ödülü kazanırken Tár ile Cate Blanchett, The Fabelmans ile Michelle Williams, To Leslie ile Andrea Riseborough ve Blonde ile Ana de Armas'ı geride bıraktı. 

Yeoh sahneden inerken, "Akademi'ye teşekkür ederim, bu bir tarih yazımıdır!" diye bağırdı. Zorlu rekabete rağmen Yeoh, SAG Ödülleri, Bağımsız Ruh Ödülleri ve Altın Küre de dahil olmak üzere neredeyse tüm törenlerde onurlandırıldığı için favori olarak görülüyordu. 

Ödül, tarihte dört büyük guild ödülünü (DGA, PGA, SAG ve WGA) silip süpüren sadece beşinci film olan Everything Everywhere All at Once için rekor bir ödül sezonuna katkıda bulunuyor. Oscar'da, En İyi Film, En İyi Yönetmen ve Stephanie Hsu ve Jamie Lee Curtis için yardımcı kadın oyuncu ve En İyi Yardımcı Erkek oyuncu Ke Huy Quan dahil olmak üzere 11 adaylık elde etti. En iyi film ile birlikte toplam yedi ödül kazandı.