22 Kasım 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.11.2024 04:30 | Son Güncelleme: 01.11.2024 04:34

Netflix’in Filistin filmleriyle imtihanı

Netflix’te yer alan, Filistin’le ilgili filmler platformdan kaldırılınca kıyamet koptu, Netflix açıklama yaptı
Netflix’in Filistin filmleriyle imtihanı

Dijital platformlar arasında birinciliğini son çeyrekte yeniden ilan eden Netflix, 2021 yılının ekim ayında “Palestinian Stories” başlıklı bir bölüme yer vermişti. Dünyanın dört bir yanında sanatsal özgürlük ve özgün hikaye anlatımının destekçisi olduğunu ve bu bölümün insanların hayatlarını, hayallerini, ailelerini, dostluklarını keşfetmeyi amaçladığını belirtmişti. Times of Israel sitesi de 2021 yılında bu bölüme yer verdiği zaman İsrail’deki aşırı sağcı grupların tepkisini dile getirmişti.

Siyonist lobi gruplarının baskısıyla kaldırıldığı iddiaları

Ancak 13-14 Ekim 2024 ​​itibarıyla “Filistin Hikâyeleri” başlıklı bölümde yer alan filmlerin neredeyse tamamının platformdan kaldırılması, insan hakları savunucuları ve sosyal medya kullanıcılarının tepkisine yol açtı. Sosyal medyada Netflix’i boykot etme çağrısı yapan hesaplar, Filistin ile ilgili filmlerin, Gazze savaşı sırasında siyonist lobi gruplarının baskısıyla kaldırıldığı yönünde iddialarda bulundu ve abonelik iptal belgelerini yayımlamaya başladı.

Freedom Forward liderliğindeki insan hakları gruplarından oluşan bir koalisyon da, Netflix’in yönetimine Filistinlilere ait veya Filistinliler hakkındaki filmleri neden kaldırdığını açıklaması için açık bir mektup yazarak, Netflix’in geçen hafta yayından kaldırdığı, Filistinlilerin çektiği veya Filistinliler hakkında çekilen filmleri yeniden platforma yüklemesini rica etti.

Mektupta “Netflix’in bu filmlerin neredeyse tamamını silmesinin, Gazze’de iki milyondan fazla Filistinlinin İsrail ordusu tarafından soykırıma maruz kaldığı bir dönemde Filistinlilerin seslerini daha da marjinalleştireceğinden derin endişe duyuyoruz” deniyordu.

“Lisansların süresi doldu”

Savaş karşıtı sivil toplum örgütü CODEPINK de, yayın devinin bu kararını kınadı ve bunu “Filistinlilerin hikayelerinin ve bakış açılarının popüler kültürden tam anlamıyla silinmesi” olarak nitelendirdi. Açıklamada, “Filistinlilerin seslerinin sistematik olarak silinmesi, geniş kitlelerin İsrail’in acımasız işgali, apartheid, etnik temizlik ve şimdi de Filistinlilere yönelik soykırım gerçeğini anlamasını engelliyor” ibareleri vardı.
Netflix ise geçen cuma günü yaptığı açıklamada, Filistin Hikayeleri koleksiyonunun üç yıllık bir lisans anlaşmasının parçası olarak Ekim 2021’de platforma yüklendiğini söyleyerek “Bu lisansların süresi doldu. Her zaman olduğu gibi, üyelerimizin ihtiyaçlarını karşılamak için çok çeşitli kaliteli filmlere ve dizilere yatırım yapmaya ve dünyanın dört bir yanından gelen sesleri kutlamaya devam ediyoruz” dedi.

Netflix Türkiye ne dedi?

Filistin Hikayeleri koleksiyonunun bir bölümüne yer vermiş olan Netflix Türkiye de, konuyla ilgili sorumuzu şöyle yanıtladı:

“Söz konusu lisanslı film koleksiyonunu 2021 yılında üç yıllık bir süre için kullanıma sunduk ve bu filmlerin lisansları sona ermiş durumda. Her zaman olduğu gibi, üyelerimizin beklentilerini karşılamak ve dünyanın dört bir yanındaki sesleri kutlamak amacıyla geniş bir yelpazede kaliteli film ve TV programlarına yatırım yapmaya devam ediyoruz.”