02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.07.2022 04:30 | Son Güncelleme: 15.07.2022 04:31

Opera Festivali bu yıl ‘yıldızlı’

Son iki yıldır pandeminin gölgesinde sakin geçen Uluslararası İstanbul Opera Festivali, seyirciyle 13’üncü buluşmasında dünya çapındaki iki ‘yıldız’ solisti ile dikkat çekiyor
Opera Festivali  bu yıl ‘yıldızlı’

Yeşim Nur

Bu yıl 16-30 Temmuz arasında düzenlenen Uluslararası İstanbul Opera Festivali için Haliç Kongre Merkezi’nin bahçesinde dev bir açık hava sahnesi kuruluyor. Festivalin açılışında, 16 Temmuz akşamı Devlet Opera ve Balesi’nin yedi tenoru aynı sahnede buluşuyor: Bülent Bezdüz, Erdem Erdoğan, Levent Gündüz, Murat Karahan, Bülent Külekci, Hüseyin Likos ve Aydın Uştuk. Daha önce de bir araya gelen ve ilgiyle izlenen solistler, dünyanın önde gelen opera eserlerinden aryalar, napolitenler seslendirecek. Orkestrayı Şef Zdravko Lazarov yönetiyor.

Gheorghiu gecesi

Bu yılki festivalin dünyaca ünlü iki konuğu var. Bunlardan biri Romen soprano Angela Gheorghiu. 2007’de de İstanbul’a gelen sanatçı, bu kez 20 Temmuz Çarsamba akşamı Haliç’teki açık hava sahnesinde Tosca için seyirci karşısında olacak. Gheorghiu, bu rolü önümüzdeki aylarda Berlin, Brüksel ve New York sahnelerinde de seslendirecek.

Türk izleyicisi açısından farklı bir önemi daha var Tosca’nın. 1941’de Türkiye’de ilk kez sahnelenen eseri o dönem ilk kadın opera sanatçımız Semiha Berksoy seslendirmişti. 81 yıl sonra sanatçının anısına eseri kızı oyuncu, rejisör ve eğitimci Prof. Zeliha Berksoy sahneye koyuyor.

Festivalin diğer sürprizi ise Gheorghiu gibi Romen mezzo-soprano Ramona Zaharia. Opera dünyasında son yılların yükselen yıldızlarından kabul edilen Zaharia, Türk izleyicisiyle ilk kez buluşacak. Zaharia, 27 Temmuz akşamı İstanbul Devlet Opera Balesi’nin (İDOB) prodüksiyonu Bizet’nin Carmen operası için sahnede olacak. Eleştirmenler, Carmen’i dünyanın önde gelen opera salonlarında seslendiren Zaharia’nın hem ses hem de oyunculuk anlamında bu role çok uygun olduğunu vurguluyor. Kariyerinde Verdi’nin pek çok operasından farklı rolleri üstlense de Bizet’nin Carmen’i onun imza rolü olarak opera tarihine geçti. İtalyan yönetmen Vincenzo Grisostomi Travaglini’nin prodüksiyonunda koreografi Ayşem Sunal Savaşkurt’a ait. Don Jose’yi Efe Kışlalı ve Escamillo’yu Murat Güney seslendiriyor. Bu arada festivalin bilet satışları hızlı gidiyor. İzlemek istediğiniz temsilin biletini bir an önce satın almakta fayda var.