19 Nisan 2024, Cuma
Giriş: 28.03.2022 18:28 | Son Güncelleme: 28.03.2022 19:17

Oscar’da En İyi Filmi ödülünün sahibi olan CODA hakkında merak edilenler

94. Oscar Ödül Töreni'nde En İyi Film, En iyi Yardımcı Erkek Oyuncu ve En İyi Uyarlama ödüllerinin sahibi olan CODA, aldığı ödüllerle birçok ilke imza attı. İşte film hakkında bilmeniz gereken her şey...
Oscar’da En İyi Filmi ödülünün sahibi olan CODA hakkında merak edilenler - Resim: 1

3 dalda ödül aldı

BAFTA, SAG ve Altın Küre'deki adaylıklarıyla seneye damgasını vuran CODA, 2022 Oscar Ödülleri'nde aldığı En İyi Film, En iyi Erkek Oyuncu ve En İyi Uyarlama ödülleriyle birçok ilke imza attı.

Oscar’da En İyi Filmi ödülünün sahibi olan CODA hakkında merak edilenler - Resim: 2

Filmin konusu

Ebeveynleri ve ağabeyinin işitme engelli olduğu bir ailede yetişen Ruby, ailenin tek işitebilen üyesidir. Küçük yaşlardan itibaren ailesine rehberlik eden ve diğer insanlarla iletişim kurmasına yardım eden ana karakter, üniversite çağına geldiğinde kendini hayatının gidişatını belirleyecek bir karar vermek zorunda bulur.

Ruby'nin müziğe karşı büyük bir tutkusu vardır ve Berklee Üniversite’sine giderek orada konservatuar okumak ister. Ancak bu hayalini gerçekleştirmesi, onun balıkçılık yapan ailesini yarıda yolda bırakması anlamına gelmektedir.

Oscar’da En İyi Filmi ödülünün sahibi olan CODA hakkında merak edilenler - Resim: 3

Oscar alan üçüncü kadın yönetmen oldu

3 Oscar kazanan filmin bir Oscar'ı, yönetmen Sian Heder'dan geldi.

İlk Oscar'ını alan Amerikalı yönetmen, Orange Is the New Black ve Little Amerika gibi televizyon projeleriyle tanınıyor. İlk uzun metraj filmini çeken 45 yaşındaki yönetmen, filmin senaryosuna da kendi imzasını attı.

Heder aldığı Oscar ödülüyle, Kathryn Bigelow (The Hurt Locker) ve Chloe Zhao'nun (Nomadland) ardından En İyi Yönetmen ödülünü alan üçüncü kadın oldu.

Oscar’da En İyi Filmi ödülünün sahibi olan CODA hakkında merak edilenler - Resim: 4

Anne ve baba da Oscar sahibi

Filmde anne rolünü oynayan Marlee Matlin, 1986 yapımı Children of a Lesser God filmiyle Oscar'da En İyi Kadın Oyuncu ödülünü alarak, bu ödülü alan ilk işitme engelli oyuncu olmuştu.

Filmde eşini canlandıran Amerikalı oyuncu Troy Kotsur ise bu yıl En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülünü alarak rol arkadaşının ardından bu ödülü alan ikinci işitme engelli aktör oldu.