26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.10.2022 04:30 | Son Güncelleme: 14.10.2022 23:50

Usta öykücü Cemil Kavukçu: İklim krizini uzaylılarla anlatıyorum

Usta öykücü Cemil Kavukçu, çocuklara yazdığı yeni kitabı Siyah Rüya Taşı’nda, dünyamızı bekleyen çevre felaketlerinde umudu ‘dünya dışında’ buluyor
Usta öykücü Cemil Kavukçu: İklim krizini uzaylılarla anlatıyorum

Ece Erdoğuş Levi

Türk öykücülüğünün usta ismi Cemil Kavukçu, Siyah Rüya Taşı (Can Çocuk Yayınları) adlı yeni kitabında doğanın ihtiyaç duyduğu acil yardımı okurlarına hatırlatıyor. Kitap, tüm insanlığı etkileyecek acil bir sorun olan iklim krizi meselesini çocuklara anlatmak istiyor. Cemil Kavukçu ile dünyamızı bekleyen büyük çevre felaketleri adına umudu çocuklarda bulan yeni kitabı Siyah Rüya Taşı’nı konuştuk.

Siyah Rüya Taşı, gerçekle rüya arasında, dünyanın geleceğini insanlığın yüzüne vuran bir roman. Bu konuda yazmaya nasıl karar verdiniz?
Siyah Rüya Taşı’na dört yıl önce başladım, araya türlü engeller girdi ve bitirmem zaman aldı. Bu süre içinde de ilk tasarladığım biçiminde birtakım değişiklikler yaptım. Küresel ısınma ve çevre kirliliği beni üzdüğü kadar ürküten de bir gerçek. Böyle bir konuyu çocuklarla nasıl paylaşabilirim diye bir süredir düşünüyor ama onlarla buluşabileceğim zemini bulmakta güçlük çekiyordum. Öğüt vermeden, bilgi aktarmadan, öğretici bir tavır takınmadan konuyu aktarabileceğim bir yol bulmam gerekiyordu. Kitabı bir türlü tamamlayamamamın bir nedeni de uygun biçim ve biçemi bulamamamdı. Çok sevdiğim bir deyiş var: ‘Damla kendini tamamlayınca damlar.’ Damlanın kendini tamamlaması da zaman, dolayısıyla sabır işidir. Sonunda ‘siyah taş’ ve ‘rüyalar’ yolumu açtı. Sözünü ettiğim kaygılardan romanımı ne kadar arındırabildim, bilmiyorum. Bunun kararını çocuk okurlar verecek.