28 Nisan 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.10.2023 17:41 | Son Güncelleme: 29.10.2023 23:42

Usta sanatçı Jeyan Tözüm hayatını kaybetti

Yeşilçam'da Türkan Şoray, Filiz Akın, Belgin Doruk, Hülya Koçyiğit, Fatma Girik, Emel Sayın, Gülşen Bubikoğlu ve Necla Nazır'ın da aralarında olduğu çok sayıda ünlü ismi seslendiren Jeyan Tözüm hayatını kaybetti
Usta sanatçı Jeyan Tözüm hayatını kaybetti

Bir süredir sağlık sorunlarıyla mücadele eden Jeyan Tözüm 94 yaşında hayatını kaybetti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Tiyatromuzun duayen oyuncusu, ustamız, Jejan Mahfi Ayral’ı kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Çok küçük yaşlarda Peer Gynt piyesinde küçük bir çocuk olarak adımını attığı sahnede, Darülbedayi geleneğinin önemli ismi, babası Necdet Mahfi Ayral’ın teşvikiyle başlayan oyunculuk yaşantısı, sinemada Yeşilçam’ın ‘dört yapraklı yonca’ olarak bilinen kadın oyuncuları dahil birçok oyuncuya ses, sahnede birçok role hayat verdiği uzun ve verimli bir yolculuğa dönüştü. Cumhuriyet’in ilk yıllarında başlayan sanat hayatında, tiyatromuzun geleneğini genç kuşaklara taşıyan, 109 yıllık tarihimizin önemli bir parçası oldu"

Tören düzenlenmeyecek

Jeyan Mahfi Ayral, 30 Ekim Pazartesi Zincirlikuyu Camii’nde ikindi namazından sonra kılınacak cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedilecek. Ailesinin isteğiyle, tören düzenlenmeyecek.

Jeyan Tözüm kimdir?

Jeyan Tözüm 6 Ağustos 1928’de dünyaya geldi. Tam adı ise Mesanet Fatma Jeyan Mahfi Ayral Tözüm. Sanat yaşamına babasının teşvikiyle başladı. Henüz 8 yaşındayken Henrik Ibsen’in bir eseri olan ‘Peer Gynt’ adlı oyunda Muhsin Ertuğrul tarafından oynatıldı.

Mutlu Günler adlı filmi seslendirerek 10 yaşında dublaja başlayan Jeyan Mahfi Tözüm, Belgin Doruk, Türkan Şoray, Filiz Akın, Hülya Koçyiğit, Fatma Girik, Müjde Ar, Hale Soygazi, Emel Sayın, Gülşen Bubikoğlu, Ahu Tuğba, Serpil Çakmaklı, Hülya Avşar, Harika Avcı ve Semra Sar gibi birçok aktrisi seslendirdi. Jeyan Mahfi Tözüm, 2005 yılında 8. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nde Bilge Olgaç Başarı Ödülü kazandı.

Jeyan Tözüm, trafik kazasında hayatını kaybeden ses mühendisi Rauf Tözüm’ün eşiydi.