17 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.06.2023 20:22 | Son Güncelleme: 19.06.2023 20:45

ABD, bataryasında sorun çıkan 40 bin Hyundai araç hakkında soruşturma başlattı

ABD otomobil güvenliği düzenleyicileri, bataryada şarj sorununa bağlı olarak sürüş sırasında güç kaybı yaşadığı yönünde raporlar üzerine yaklaşık 40 bin Hyundai Ioniq 5 model elektrikli araç için soruşturma başlattı
ABD, bataryasında sorun çıkan 40 bin Hyundai araç hakkında soruşturma başlattı

ABD'de Ulusal Otoyol Trafik Güvenliği İdaresi'nin (NHTSA) ön soruşturması, hızlanma kaybı iddiasıyla 30 tüketici şikayeti aldıktan sonra Hyundai'nin 40 bin aracını incelemeye aldı. Soruşturma 2022 model araçları kapsıyor. Kurum, birçok sürücünün yüksek bir patlama sesinin ardından gösterge panelinde bir uyarı görüntülendiğini ve hemen ardından hızlanmada yaşanan yavaşlamadan tamamen hız kaybına kadar değişen bazı sorunlar yaşadığını kaydeti.

Reuters'ın haberine göre NHTSA, konuyla ilgili Hyundai ile iletişimde olduğunu ve markadan arızanın hem ana elektrikli araca hem de düşük voltajlı 12 voltluk akülere güç sağlamaktan sorumlu Entegre Şarj Kontrol Ünitesi (ICCU) ile ilgili olduğunu öğrendiğini söyledi.

NHTSA, yapılan bir ön incelemenin, ünite içindeki çok fazla akımın transistörlere zarar verebileceğini ve bunun da 12V akünün yeniden şarj edilememesine neden olabileceğini gösterdiğini söyledi.

Hyundai'den güncelleme kampanyası

Hyundai Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Temmuz ayında etkilenen araçların yazılımını güncelleyecek ve gerekirse ICCU'yu değiştirecek bir servis kampanyası başlatacağını açıkladı. Koreli otomobil üreticisi, "NHTSA ile işbirliğine dayalı ilişkimize değer veriyoruz ve bu konuda sık, açık ve şeffaf bir diyalog içindeyiz" dedi ve tam bir işbirliği içinde olduğunu ekledi.

NHTSA'ya iletilen bir şikâyette, bir sürücünün gelişmiş otoyol asistanı kullanarak otoyolda saatte 75 mil (120 km) hızla seyrettiği ve aracın tamamen tepkisiz hale geldiği belirtildi ve sürücü başına gelen durumu şu sözlerle anlattı: "Arkamda bir yarı römork kamyon ve sağımda da bir kamyon vardı. Araç hızlanmayı kesti ve sürüşe devam edemedim. Otoyolun kenarında durmak zorunda kaldım"

Şubat ayındaki bildirilen bir başka şikayet de şöyle:

Kaliforniya'da otoyolda seyreden bir sürücü aracından gelen yüksek bir patlama sesi duydu ve "Birkaç saniye içinde aracım hızla hız kaybederek 88 km/saatten 40 km/saate ve bir saniye sonra da 35 km/saate düştü" sözleriyle durumu ifade etti.