Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre Almanya’da üretim, otomotiv sektöründeki sert düşüşün etkisiyle temmuz ayında beklentilerin aksine geriledi. Almanya Federal İstatistik Ofisinin (Destatis) öncü verilerine göre sanayi, enerji ve inşaatı kapsayan toplam üretim, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış olarak bir önceki aya göre yüzde 1,1 azaldı.
Temmuzdaki üretim, geçen yılın aynı ayına göre takvim etkilerinden arındırılmış olarak yüzde 1,6 geriledi. Haziran ayına ilişkin aylık veri de yüzde 0,2 artıştan yüzde 0’a revize edildi.
Otomotiv üretiminde sert düşüş
Temmuz ayındaki gerilemede, üretimi bir önceki aya göre yüzde 9,2 azalan otomotiv sektörü belirleyici oldu. Destatis, Alman Otomotiv Endüstrisi Birliğinin açıklamasına dayanarak birkaç hafta süren üretim duruşlarının düşüşte etkili olmuş olabileceğini bildirdi.
Alman otomotiv üreticileri bir süredir yüksek maliyetler, Çinli şirketlerle yoğunlaşan rekabet ve önemli ihracat pazarlarındaki zayıf taleple mücadele ediyor. Temmuz verisi, bu yapısal baskılara fabrikaların üretim takvimindeki geçici kesintilerin de eklendiğini gösterdi.
Otomotivdeki kaybın toplam üretim üzerindeki etkisini, enerji üretimindeki yüzde 4,7’lik artış sınırladı. Enerjideki yükselişte rüzgâr ve güneş kaynaklı elektrik üretimi etkili oldu.
Enerji ve inşaat hariç üretim yüzde 2,2 azaldı
Enerji ve inşaat sektörleri hariç tutulduğunda sanayi üretimi temmuzda bir önceki aya göre yüzde 2,2 düştü. Sermaye malı üretimi yüzde 3,4, tüketim malı üretimi yüzde 2,2 ve ara malı üretimi yüzde 0,2 geriledi.
Enerji yoğun sektörlerde üretim aylık bazda yüzde 1,7 azalırken inşaat sektöründeki üretim yüzde 0,9 arttı.
Aylık verideki sert düşüşe rağmen daha az dalgalı olan üç aylık karşılaştırma bir miktar daha olumlu bir görünüm sundu. Mayıs-temmuz dönemindeki toplam üretim, önceki üç aya göre yüzde 0,4 yükseldi. Destatis
Siparişlerdeki artış sanayinin geneline yayılmadı
Üretimdeki gerilemeye karşılık imalat sanayisindeki yeni siparişler temmuzda bir önceki aya göre yüzde 2,5 arttı. Ancak bu yükselişte gemi, tren ve uçak gibi büyük ulaşım araçlarına yönelik yüksek hacimli siparişler etkili oldu.
Büyük ölçekli siparişler hesaplamadan çıkarıldığında yeni siparişler yüzde 1,4 azaldı. Otomotiv sektöründeki siparişler ise aylık bazda yüzde 12,5 geriledi.
Yurt dışından gelen siparişlerin yüzde 2,1 düşmesi, dış talepteki zayıflığın sürdüğüne işaret etti. Euro Bölgesi’nden gelen siparişlerde artış görülürken bölge dışındaki ülkelerden gelen siparişler çift haneli oranda azaldı.
Bu veriler, toplam siparişlerdeki yüzde 2,5’lik artışın Alman imalat sanayisinin tamamına yayılan bir toparlanmayı göstermediğini ortaya koydu. Otomotiv sektöründe hem üretimin hem de yeni siparişlerin aynı ayda sert biçimde gerilemesi dikkati çekti.
Alman ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 0,3 büyüdü
Almanya ekonomisi, revize edilen resmi verilere göre 2026’nın ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,3 büyüdü. İlk açıklamada büyüme yüzde 0,2 olarak hesaplanmıştı.
İhracata bağımlı otomotiv, makine ve kimya sektörlerindeki zayıf görünüm, ekonomik büyümenin kalıcılığına ilişkin soru işaretlerini sürdürüyor. Otomotiv üretimindeki temmuz kaybının, fabrikaların normal çalışma düzenine dönmesiyle ağustosta ne ölçüde telafi edileceği sektörün görünümü açısından önem taşıyor.
Üretimde daha kalıcı bir toparlanma için fabrika duruşlarının sona ermesinin yanı sıra otomotiv siparişleri ile Almanya dışından gelen talebin de güçlenmesi gerekiyor.
Kaynak: Diğer