14 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.07.2023 04:30 | Son Güncelleme: 28.07.2023 04:33

Çip krizi yeniden kapıda mı?

Elektrikli araçların üretiminde daha fazla çipe ihtiyaç duyulması çip krizini yeniden ortaya çıkarabilir
Çip krizi yeniden kapıda mı?

Son 3 yıldır otomotiv sektörünü zorlayan çip sıkıntısının yılın ikinci yarısında hafiflemesi şirketleri umutlandırdı. Ancak gelen haberler yeniden tehlike çanlarının çaldığını gösteriyor. Stellantis Grubu, elektrikli araçlara artan taleple birlikte çip krizinin yeniden ortaya çıkmasından endişe ediyor. Elektriklilerde daha fazla çipe ihtiyaç duyulması krizi yeniden tetikleyebilir.

Benzinli bir otomobilde yaklaşık 1.000 adet yarı iletken bulunurken, bu sayının elektriklilerde 3 bine kadar çıktığını belirtelim. Stellantis, daha karmaşık çipler ve ortak platformlar gerektiren elektriklilere geçişte yaşanabilecek tedarik sorununun 6-7 fabrikayı birden etkileyebileceğini açıkladı. Çin’in çip ve elektrik endüstrisinde kullanılan iki metal olan galyum ve germanyum ihracatını kısıtlayacağını duyurması da riski büyütüyor.

Almanya ise çip konusunda sıkıntı yaşamamak adına önlem almak istiyor. Hükümet, teknoloji sektörünü desteklemek ve Çin’den gelen tehditler karşısında kritik bileşenlerin tedarikini güvence altına almak amacıyla Almanya'daki yarı iletken üretimini desteklemek için 20 milyar euro harcamayı planlıyor. 10 milyar euro'luk destek Intel fabrikasına gidecek. Diğer yandan 7 milyar euro da Tayvanlı Semiconductor ve Alman Infineon’a verilecek.