29 Haziran 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.06.2024 14:53 | Son Güncelleme: 26.06.2024 15:08

Emre Özpeynirci uyardı: Otomotivde 7 Temmuz ertelemesi her aracı kapsamıyor

Araçlara AB'deki güvenlik şartlarını zorunlu hale getiren yönetmeliğin yürürlüğe girme tarihi 7 Temmuz'dan 31 Ağustos'a ertelendi ancak karar kafa karıştırdı. Kararın yalnızca Türkiye'de üretilen ve AB tip onaylı araçları kapsadığı anlaşıldı.
Emre Özpeynirci uyardı: Otomotivde 7 Temmuz ertelemesi her aracı kapsamıyor

Otomotiv firmalarının yılbaşından beri kampanyaları ve fiyat indirimleri sürerken, tüm sektörün beklediği 7 Temmuz tarihine ilişkin bugün Resmi Gazete'de yayımlanan karar kafa karıştırdı. GSR 2 şartlarını taşımayan araçların 7 Temmuz değil 31 Ağustos'a kadar satılmasına karar verildi. Ancak bunun yalnızca Türkiye'de üretilen ve AB tip onaylı araçları kapsadığı anlaşıldı. 

Bakanlık kararındaki ayrıntı

Gazete Oksijen yazarı Emre Özpeynirci; sosyal medya hesabındaki paylaşımda, bakanlık kararındaki bir ayrıntıya dikkat çekti. Özpeynirci, "Meğer, 7 Temmuz ertelemesi sadece bazı yerli modeller için yapılmış" diye yazdı. Özpeynirci, Resmi Gazete'de yayınlanan düzenlemeyle Genel Güvenlik Yönetmeliği'nin (GSR) uygulama tarihinin tüm araçlar için 7 Temmuz 2024’den 31 Ağustos 2024 tarihine ertelendiğinin sanıldığını ancak durumun böyle olmadığını ifade etti. Özpeynirci şunları kaydetti:

  • Halbuki işin aslı öyle değilmiş. Sanayi Bakanlığı, 7 Temmuz’da devreye girecek AB regülasyonunu değiştiremediği için kendi ellerindeki mevcut ulusal tip onayı mevzuatını değiştirmiş.
  • Buna göre Türkiye’de satılan veya üretilen AB tip onaylı araçlar değil, Türkiye’de üretilip, satılan 'ulusal tip onayı'na sahip araçların üretim ve satışı 2 ay ertelenmiş.
  • Gerekçenin ise yerli üreticilerin ellerinde kalan ciddi orandaki yedek parça olduğu tahmin ediliyor.
  • Not: Bu arada Türkiye'de üretilen her otomobil bu kapsama girmiyor.

Özpeynirci, Türkiye'de bazı modellerde hem Ulusal hem de AT Tip onayı bulunduğunu, bazı modellerde ise sadece AT Tip Onayı'nın olduğunu açıkladı. Otomobillerde Fiat Egea, Togg T10X, Renault Clio, Megane, Hyundai i10, i20 ve Bayon'un hem ulusal hem AT tip onayı, Toyota'nın ise Türkiye'de üretilen modellerinin (Corolla-C-HR) sadece AT Tip Onayı bulunuyor. Buna göre yerli Toyota'lar kapsam dışında kalıyor ve Toyota modelleri 31 Ağustos'a kadar ertelemeden yararlanamayacak.

 

Emre Özpeynirci analizi Çin'den otomobil ithalatı durabilir | Haziranda 'panik satışı' 

 


Ulusal Tip Onay Belgesi: Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından verilen, ulusal mevzuatta hüküm altına alınan ve geçerliliği ülke sınırlarıyla sınırlı olan Tip Onay Belgesidir.

AT Tip Onay Belgesi: AB Onay Kuruluşları tarafından düzenlenmiştir. AB Ülkeleri ve ülkemizde geçerliliği bulunmaktadır.