19 Nisan 2024, Cuma
Giriş: 14.06.2022 11:28 | Son Güncelleme: 28.03.2023 17:54

Abur cubur yeme isteğinizi nasıl yenersiniz?

Birçok insanın günlük yaşamının parçası olan abur cuburlar sağlıksız bir beslenme düzeninin de anahtarı. Uzmanlar, bu tehlikeli alışkanlıktan nasıl uzak durulacağını 11 başlık altında anlattı
Abur cubur yeme isteğinizi nasıl yenersiniz? - Resim: 1

Günün yoğunluğu içinde yaşanan korkunç enerji düşüşlerinde size yardımcı olacak bir parça çikolata ya da çeşitli atıştırmalıklar yaşamınızın bir parçası olabilir. Bunu zararsız bir alışkanlık olarak görmek kolay olsa da yiyecek tutkularınıza teslim olmak size düşündüğünüzden daha fazla zarar veriyor olabilir mi? 

Abur cubur yeme isteğinizi nasıl yenersiniz? - Resim: 2

Bazı kolay alışkanlıklar kontrolsüz yemeyi ve yüksek yoğunluklu yiyecek tuzağını yenebilir. Abur cuburlar kesinlikle bel ölçülerinizi etkiler. Louisiana Eyalet Üniversitesi tarafından 2018 yılında yapılan bir araştırma, atıştırmalıkların yeme alışkanlıkları ve kilo alımının yüzde 11’inden sorumlu olduğunu ortaya koydu.

Abur cubur yeme isteğinizi nasıl yenersiniz? - Resim: 3

Sosyal değişim için çalışan bir yardım kuruluşu olan Nesta'nın yakın tarihli bir raporu, insanların, atıştırmalıklardaki kalori miktarını büyük ölçüde hafife aldıklarını ve yeme alışkanlıklarındaki küçük değişikliklerin, eğer sürdürülürse, büyük bir fark yaratabileceğini buldu.

Nesta, bir yıl boyunca günde fazladan 240 kalorinin (ortalama bir paket cipse eşdeğer) 6,4 kilogram kilo alımı ile sonuçlanacağını hesapladı. 

Abur cubur yeme isteğinizi nasıl yenersiniz? - Resim: 4

İrade gücünden daha fazlası

Hem Londra’daki muayenehanesindeki özel müşterileriyle hem de gıda takviyesi şirketi Together Health ile çalışan bir diyetisyen olan Lola Biggs, bu tip aşermelerle sıklıkla uğraştığını söylüyor. Biggs, bu duruma erkeklerden daha yatkın olan kadınlar için özel bir sorun yaratabileceğini düşünüyor.

Aşermenin ya da bir abur cuburu canınızın çekmesinin biyolojik bir durum olduğunu belirten Biggs, “Aşermeye boyun eğmek sadece yeterli iradeye sahip olmama meselesi değil. Birkaç farklı fizyolojik faktör tarafından da yönlendirilirsiniz. Belirli yiyecekleri belirli duygularla ilişkilendirdiniz de ve onları yiyerek yeniden aynı duyguyu yaratmaya çalışabileceğiniz doğru bir etken olsa da çeşitli biyolojik çağrışımlar da var” diye konuştu.