22 Kasım 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.01.2023 14:22 | Son Güncelleme: 15.01.2023 15:23

Akciğer kanseri hakkında doğru bilinen 5 efsane

Akciğer kanseri ile ilgili hala yanlış anlaşılan birçok şey var. Mesela bu hastalığın sigara içenlere özgü bir hastalık olduğu. Uzmanlar akciğer kanseri hakkında yaygın olarak doğru kabul edilen 5 yanlış düşünceyi sıraladı
Akciğer kanseri hakkında doğru bilinen 5 efsane

Farklı uzman görüşleriyle birlikte Independent tarafından hazırlanan liste, akciğer kanseri hakkında 5 yaygın ama yanlış düşünceyi ortaya çıkardı. Çevremizde en fazla rastladığımız kanser türlerinden biri olan akciğer kanseri sadece sigara içenlerde, yaşlılarda veya erkeklerde çıkmıyor.

İşte akciğer kanseri hakkında yanlış bilinenlerden sadece birkaçı

Efsane 1: Akciğer kanseri sadece yaşlı insanları etkiler

Amerikan akademik tıp merkezi Mayo Clinic'te göğüs hastalıkları uzmanı olan John Costello bu konuda "Akciğer kanseri yaşlı insanlarda kesinlikle daha yaygındır, ortalama teşhis yaşı 70'tir. Bu durum, tütün dumanına daha uzun süre maruz kalmanın bir yansıması olabilir" sözlerini paylaştı. Ancak bu, gençlerin bu hastalığa yakalanamayacağı anlamına gelmiyor. Kanser tedavisi sonrası bakım şirketi Perci Health'in baş hemşiresi Lisa Jacques'ın "Çoğu insan 60'lı ve 70'li yaşlarında, uzun yıllar sigara içtikten sonra akciğer kanserine yakalanır, ancak bazen insanlar çok daha genç yaşlarda, hatta 20'li ve 30'lu yaşlarında bile akciğer kanserine yakalanabiliyor" sözleri bu efsaneyi yalanlar nitelikte.

Efsane 2: Akciğer kanserine her zaman sigara neden olur

Sigara içmek akciğer kanserine yakalanma olasılığınızı artırsa da tek nedeni değildir. Jacques "Sigara çoğu akciğer kanserinin nedeni ve en büyük risk faktörüdür ancak akciğer kanserine yakalanan insanların yaklaşık yüzde 10'u hiç sigara içmemiştir" dedi. Costello ise konuyla ilgili "Bazı akciğer kanserleri genetiktir ve sigarayla ilişkili olmayabilir, bazıları ise asbest, radon gazı ve pasif içicilik gibi madde ve durumlara maruz kalmaktan kaynaklanır" sözlerini kullansa da, bu tür nedenlerin oldukça nadir olduğunu da ekledi.

Efsane 3: Sigaradan kaynaklanan akciğer hasarı iyileşmez

Costello "Sigaranın neden olduğu hasar ve iltihaplanmanın bir kısmı geri döndürülebilir ancak özellikle aşırı nefes darlığına neden olan ve geri döndürülemeyen akciğer doku tahribatı anlamına gelen amfizem için bu durum geçersiz" diyor. Dolayısıyla sigarayı bırakmak akciğer kanseri riskinizi azaltabilir ancak en iyisi hiç başlamamak.

Efsane 4: Akciğer kanseri her zaman ölümcüldür

Akciğer kanseri teşhisi kesin ölüm anlamına gelmez. Göğüs hastalıkları uzmanı Costello "Akciğer kanseri, lokalize hastalığı olan kişilerde beş yıl boyunca yüzde 60 hayatta kalma oranına sahiptir ancak tanı anında vücuda yayılmışsa, hayatta kalma oranı sadece yüzde sekize iner" sözlerini paylaştı. Ancak Costello'nun bu konuda iyi haberleri var; yeni gelişen teknolojiler kanserin erken teşhisini çok daha kolaylaştırmış durumda. Uzmanın önerisi 50 yaş üzeri ve ağır tütün kullanım geçmişi olan hastaların rutin kontrollerden geçmesi. Erken tanıyla teşhis edilen küçük boylu tümörlerin operasyonla alınması mümkün; bu da 5 yıllık hayatta kalma oranını yüzde 80-90'a kadar çıkarıyor. Bu nedenle, inatçı öksürük konusunda endişeleriniz varsa, en kısa zamanda aile hekimine görünmekte ve gerekli kontrolleri yaptırmakta fayda var.

Efsane 5: Kadınlarda akciğer kanseri diğer türlere göre çok daha az görülür

Dünyanın en büyük bağımsız kanser araştırma kuruluşu Cancer Research UK'e göre, erkeklerin kansere yakalanma olasılığı kadınlardan daha yüksek olabilir. Ancak akciğer kanseri vakalarının yüzde 52'sini erkekler oluştursa da, geri kalan yüzde 48'i de kadınlar oluşturuyor; aradaki fark sanıldığından küçük. Bu da kadınların da akciğer kanseri konusunda tetikte olması gerektiğini gösteriyor. Costello efsaneyi yalanlarken "Akciğer kanseri, sigara içme alışkanlığı açısından erkekleri yakaladıklarından beri kadınlarda artan bir sorun olmuştur ve bu nedenle sigara içiyorlarsa risk altındadırlar" sözlerini kullandı.