20 Nisan 2024, Cumartesi
Giriş: 01.06.2022 14:22 | Son Güncelleme: 28.03.2023 17:54

Bilim insanları spor için ideal zamanı araştırdı: Kadınlarda ve erkeklerde farklı

Spor yapmak için ideal zaman ne? sorusuna herkesin farklı bir cevabı olması bilim insanlarını harekete geçirdi. Kadınların sabah saatlerinde spor yaptıklarında vücutlarından daha fazla yağ yaktıklarını ortaya çıktı. Erkekler ise en çok akşam saatlerinde spor yaptıklarında yağ yakıyorlar
Bilim insanları spor için ideal zamanı araştırdı: Kadınlarda ve erkeklerde farklı - Resim: 1

ABD'de yapılan bir çalışmaya göre egzersizden en fazla fayda alınan zaman dilimi kadınlar ve erkekler için farklılık gösteriyor. 25 ila 55 yaşlarındaki 30 erkekle 26 kadının katıldığı ve 12 hafta süren araştırmada, farklı zaman dilimlerindeki spor programlarının vücuttaki etkileri incelendi.

Bilim insanları spor için ideal zamanı araştırdı: Kadınlarda ve erkeklerde farklı - Resim: 2

Frontiers in Physiology adlı bilimsel dergide bugün yayımlanan çalışmada esneme, koşu, dayanıklılık ve direnç artırmaya yönelik farklı egzersizlere yer verildi. Araştırmada bir grup 08.30'dan önce bir saat spor yaparken, diğer grupsa 18.00 ile 20.00 arasında bir saat boyunca aynı egzersizleri yaptı.

Bilim insanları spor için ideal zamanı araştırdı: Kadınlarda ve erkeklerde farklı - Resim: 3

Tüm grupların özel hazırlanmış yemek programlarına bağlı kaldığı çalışmada bilim insanları, katılımcıların tansiyonunu, vücuttaki yağ oranını, esnekliğini ve dayanıklılığını inceledi. Saat aralıklarından bağımsız olarak tüm katılımcıların genel anlamda daha sağlıklı hale geldiği gözlemlendi.

Bilim insanları spor için ideal zamanı araştırdı: Kadınlarda ve erkeklerde farklı - Resim: 4

Fakat vücut yağlarını yakma açısından kadınların gündüz yapılan egzersizlerden daha fazla verim aldığı belirlendi. Buna karşın erkeklerin sağlık sonuçlarında zaman dilimleri arasında büyük farklar yaşanmadığı fakat akşam spor yapmanın daha verimli sonuçlar verdiği tespit edildi.