26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Giriş: 05.01.2023 16:07 | Son Güncelleme: 05.01.2023 17:02

Günde 10 bin adım, 2,5 litre su, 8 saat uyku: En büyük 10 sağlık inancının ardındaki gerçekler

Hemen hemen herkes tarafından kabul edilen sağlık önerileri ne kadar doğru? Gerçekten günde 10 bin adım atılmalı mı ya da iki litre su içilmeli mi? The Guardian on sağlık inanışına dair gerçekleri sıraladı
Günde 10 bin adım, 2,5 litre su, 8 saat uyku: En büyük 10 sağlık inancının ardındaki gerçekler - Resim: 1

Bilimin diyet ve sağlık temelli her konuda sürekli fikir değiştirdiği bilinen bir gerçek. Günde 10 bin adımın sizin için sağlıklı olup olmadığını takip etmeye çalışmaktan başınız hiç ağrımadıysa, muhtemelen bu konuya daha önce dikkat etmediniz. Aslında, kolektif anlayış, sürekli ortaya çıkan uzun çalışmalar ve incelemelerle, vücudunuz için neyin iyi olduğu konusunda sizi gerçeğe daha da yaklaştırarak ayrıntılı hale geliyor. İşte bazı yaygın inanışlar ve bilimin o inanışlar hakkında şu anda söyledikleri

Günde 10 bin adım, 2,5 litre su, 8 saat uyku: En büyük 10 sağlık inancının ardındaki gerçekler - Resim: 2

Ağırlık kaldırmak sizi hantal yapar

Bu kesinlikle doğru değil. Bilimi anlamak için, güçlenmenin iki ana yolu olduğunu fark etmeniz gerekir. Tek tek kas liflerinin boyutunu artırmak veya daha fazlasını aynı anda çalıştırmak bunlardan ikisi. Vücut geliştiriciler, her egzersiz setinde çok sayıda tekrar yaparak liflerini daha da yormak için antrenman hileleri kullanarak ilkini yapmayı hedefler. Sporcular ise daha az tekrar için daha ağır ağırlıklar kaldırarak ve kas yetmezliğinden kaçınarak ikincisini yapmayı hedefler. Ayrıca kas dağılımıyla hormon seviyeleri erkeklerde ve kadınlarda farklıdır. Erkekler çok daha fazla üst vücut kas kütlesine ve daha yüksek testosteron seviyelerine sahiptir.

Günde 10 bin adım, 2,5 litre su, 8 saat uyku: En büyük 10 sağlık inancının ardındaki gerçekler - Resim: 3

Kahvaltı günün en önemli öğünüdür

Bu şaşırtmalı bir konu. Günün ilk öğününü özellikle önemli kılan hiçbir şey olmamasına rağmen, öğünlerin zamanlaması metabolik ve kardiyovasküler sağlığın yanı sıra kilo kaybında da önemli bir rol oynuyor. Kilolu kadın gönüllüler üzerinde yapılan bir çalışmada, sağlam kahvaltı yapanların toplam kalorileri kontrol edildiğinde, düşük kalorili bir kahvaltı ve sağlam bir akşam yemeği yiyen diğer gruba göre daha fazla kilo kaybı tespit edildi.

Beslenme ve takviye araştırmaları veritabanı Examine.com'da araştırmacı olan Brady Holmer, "Bunun nedeni, kahvaltıyı atlamanın günün ilerleyen saatlerinde açlık seviyelerinin artmasına yol açarak insanların aşırı yemesine neden olması olabilir. Sağlam bir akşam yemeği yerine düzgün kahvaltı yapan insanlar daha fazla kilo verme eğilimindedir. Daha az aç hissederler ve kan şekeri seviyelerini daha iyi düzenleyebilirler" dedi. Elde edilen sonuçlar kafa karıştırıcı olsa da, bazı çalışmalar günün erken saatlerinde daha fazla kalori tüketmenin metabolik sağlık için faydaları olabileceğini ortaya çıkardı. Sonuç olarak? Kahvaltı, keyif aldığınız bir şeyse veya dengeli bir diyet uygulamanıza yardımcı oluyorsa önemlidir. Kahvaltıyı atlamanın iştah, kilo ve enerji üzerinde insanlar için farklı etkileri olabilir.

Günde 10 bin adım, 2,5 litre su, 8 saat uyku: En büyük 10 sağlık inancının ardındaki gerçekler - Resim: 4

Günde 10 bin adım atmalısınız

Cevabı şaşırtıcı olan bir konu. Bu sayı 1960'larda ilk ortaya çıktığında herhangi bir bilime dayanmıyordu ancak iyi bir tavsiye sayılabilir. 2022'de yayınlanan bir çalışma, yürümenin kardiyovasküler hastalık ve kanserden erken ölüm riskini azaltabileceğini ortaya koydu. Başka bir çalışmada da bunama için benzer sonuçlar bulundu ve günde 3 bin 800 adım kadar az bir adımın etkili olduğu kanıtlandı. Ancak, demans çalışmasında güçlü bir yürüyüşçünün hızının, yürünen adım sayısının üzerinde ve ötesinde faydalar sağladığı görüldü. Yürüyüşün vücutta yarattığı olumlu etkiler 10 bin adım civarında devreye giriyor. Siz daha fazla adım atabilirseniz bunu yapmaktan çekinmeyin.