19 Mart 2024, Salı
Haber Giriş: 28.03.2022 15:32 | Son Güncelleme: 28.03.2022 18:22

Oscar'da Smith'in Rock'a tokatı sonrası gündeme gelen alopesi (saçkıran) hastalığı nedir?

Oscar Ödülleri'ne damga vuran tokat olayı, Will Smith'in eşi Jada Pinkettt Smith'i yaşadığı saçkıran hastalığı olarak bilinen alopesiyi gündeme getirdi
Oscar'da Smith'in Rock'a tokatı sonrası gündeme gelen alopesi (saçkıran) hastalığı nedir?

Alopesi hastalığı, Oscar Ödül Töreni'nde yaşanan tokat olayı sonrası gündeme geldi. 

Ünlü komedyen Chris Rock, En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazanan Will Smith'in eşi Jada Pinkettt Smith'in alopesi nedeniyle saçlarını kazıtmasıyla ilgili espri yaptı. Jada Pinkett Smith'in yüz ifadelerinden bu espriden hoşlanmadığı anlaşılıyordu. Rock'ın sözleri sonrası sinirlerine hakim olamayan Will Smith ayağa kalkıp platforma yürüdü ve Rock'a bir tokat attı.

Gecenin flaş olayı sonrası Pinkett Smith'in hastalığının detayları merak edilmeye başlandı.

Will Smith ve Jada Pinkett Smith

4 ay önce açıkladı

Jada Pinkett Smith geçen yılın aralık ayında saçını neden kısa kestirdiğini sosyal medya hesabından takipçileriyle paylaşmıştı. "Kimse benim beyin ameliyatı geçirdiğimi düşünmesin ya da durmadan soru sormasın diye bu açıklamayı yapıyorum" diyen Pinkett Smith, rahatsızlığını Instagram hesabından paylaştığı bir videoda anlattı.

Bir gün aniden saçlarının döküldüğünü belirten Pinkett Smith o anları, "Korkutucuydu. Bir gün banyodaydım ve bir avuç dolusu saç elime geldi. Bu, hayatım boyunca korkuyla titrediğim anlardan biriydi" sözleriyle anlattı. Ayrıca, o süreçte daha kısa saç modellerini denediğini bazen de saçını örttüğünü söyledi.

"Alopesi ve ben arkadaş olacağız" diyen ünlü yıldız, en sonunda da saçlarını kazıtmaya karar verdiğine ve bu konuda kızı Willow'un kendisine cesaretlendirdiğine değindi.

Belirtiler bilinse de nedenleri kanıtlanmış değil

Halk arasında saçkıran veya kılkıran olarak bilinen hastalık, herhangi bir belirti olmaksızın saç, sakal bölgesi, kaşlar, kirpikler ve diğer vücut kıllarını döküyor. Seyrinin belirsiz olması nedeniyle hastalığı geçiren kişileri zorlayan alopesinin nedenleri arasında stres, hücresel ve humoral bağışıklık, endokrin, bulaşıcı ve sinirsel etkenlerin rolü olduğu söylense de nedeni tam olarak bilinmiyor.

Özellikle yoğun stres altında, otoimmun hastalıklarda veya androjen, testosteron benzeri hormonların baskılaması sonucunda agresifleşen bağışıklık sistemi kendi hücrelerini yabancı olarak görüp bu hücrelerle savaşmaya başlar. Bu durumda kıl kökleri etrafında bulunan lenfosit denen hücreler sitokin diye adlandırılan kimyasallar salgılarlar ve bu da saçlarda dökülmeye neden olur.