22 Kasım 2024, Cuma Gazete Oksijen
Giriş: 26.04.2023 10:00 | Son Güncelleme: 26.04.2023 10:07

Spor yaparken kalbinizi yormamak için 8 önemli kural

Spor yapmak kalp damar hastalıklarından korunmanın en temel adımlarından biri. Ancak sporun bilinçsizce yapıldığı takdirde yarar yerine zarar verebildiğine dikkat çeken Acıbadem International Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Umut Karabulut kalbi yormamak için uyulması gereken kuralları anlattı
Spor yaparken kalbinizi yormamak için 8 önemli kural - Resim: 1

Spor yaparken mutlaka su için 

Spor yaparken kaybedilen su ve mineral, tansiyonda ani düşmeye ve bunun sonucunda bayılmaya yol açabiliyor. Bu nedenle egzersiz arasında veya sonrasında yeterince su, ihtiyaç halinde mineraller içeren içecekleri mutlaka tüketin. 

Spor yaparken kalbinizi yormamak için 8 önemli kural - Resim: 2

Her gün 10 bin adım önemli

Yapılan çalışmalara göre; günlük düzenli olarak atılan 10 bin adım kalp sağlığı için çok önemli. Öyle ki 10 bin adımlık tempolu yürüyüş kan damarının sertleşmesini önleyebiliyor, kan damar basıncını ve kolesterol seviyesini düşürebiliyor. Çalışmalar, yürüyüşün bu önemli etkileri sayesinde kalp krizi riskini yüzde 20 oranında azalttığını ortaya koyuyor. Ancak etkili olabilmesi için yürüyüşü her gün düzenli, en azından günaşırı yapmaya özen gösterin. Günde 4-5 km, yani 10 bin adımlık mesafe ortalama 45-50 dakika sürüyor. 

Spor yaparken kalbinizi yormamak için 8 önemli kural - Resim: 3

Nabzınızı kontrol edin

Spor yaparken nabzın kontrol altında olması da önem taşıyor. Zira nabız hedeflenen hızın üzerine çıkarsa baş dönmesi, denge bozukluğu ile bayılma gibi sorunlar gelişebiliyor. Kalp hızınız: 220’den yaşınızı çıkardığınızda kalan sayının yüzde 50 - 70’i arasında olmalı.

Spor yaparken kalbinizi yormamak için 8 önemli kural - Resim: 4

Bu şikayetlerde spora devam etmeyin 

Spor yaparken vücudunuzu dinlemeyi asla ihmal etmeyin. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Umut Karabulut, “Eğer spor sırasında göğüste sıkıntı, normalin dışında nefes darlığı, çarpıntı veya baş dönmesi gibi şikâyetler gelişirse, egzersizlere asla devam etmeyin. Özellikle göğüs ağrısı kalp krizinin en önemli belirtisi olduğu için zaman kaybetmeden hekime başvurmanız yaşamsal öneme sahip olabiliyor” uyarısında bulunuyor.