Yemek yemeyi zaman kaybı olarak gören birçok insan büyük ısırıklarla, hızlı ve az sayıda çiğneyerek yer. Hızlı yemek yemenin sağlıklı olmadığını gösteren çok sayıda araştırma var. Hızlı yemek yiyen insanların daha fazla kalori tükettiği ve daha kilolu oldukları biliniyor. Ayrıca yüksek tansiyon ve diyabet riskinin daha yüksek olduğunu gösteren çalışmalar da mevcut. Rhode Island Üniversitesi’nden Kathleen Melanson’a göre “Veriler çok güçlü.”
Beyinde tokluk hissi sindirim sisteminin bir dizi işaretinden sonra oluşuyor: Çiğneme, yutma; midede dolgunluk, ince bağırsağa geçiş... Bir anda çok fazla yiyecek tüketmek, bu işaretlerin aynı hızda ilerlemesini zorlaştırabilir ve bağırsaklara aşırı yük bindirebilir. Hızlı yemek yemek aynı zamanda kandaki şeker seviyelerini yükselterek insülin direncine yol açabilir. Japonya’daki Fukushima Tıp Üniversitesi’nde metabolizma araştırmacısı olan Michio Shimabukuro’ya göre bu durum, diyabetin de yaygın bir sebebi.
Haber Giriş: 02.06.2023 04:30 | Son
Güncelleme: 03.06.2023 23:50
Tokluk hissi için 20 dakika şart mı?
Günde 10 bin adım nasıl bilimsel temeli olmadığı halde doğru kabul ediliyorsa, yavaş yemek de öyle... Peki bu ne kadar doğru?