Corona virüs pandemisi döneminde geliştirdikleri mRNA aşısıyla tüm dünyada adlarından söz ettiren BioNTech’in kurucuları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Prof. Dr. Özlem Türeci bu defa geliştirdikleri kanser aşısıyla gündemde. Doktor Vinod Balachandran tarafından New York'taki Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi'nde yürütülen çalışmanın sonuçları Amerikan Klinik Onkoloji Derneği'nin (ASCO) Chicago'daki yıllık konferansında sunuldu.
Tümör hücrelerini yok ediyor
Pankreas kanseri üzerinde yapılan çalışmada, mRNA teknolojisine sahip kanser aşısının bağışıklık sistemini tümör hücrelerine saldırması için tetikleyebildiği ve hastalığı başarılı bir şekilde engellediği tespit edildi. Bu, vücudun herhangi bir kanser hücresini tehdit olarak algılamasını ve bir tür beyaz kan hücresi olan T hücrelerinin onları yok etmesini sağlıyor.
On altı hasta üzerinde yapılan çalışmada, hastaların yarısı kanseri tamamen yenerken, dokuz doz aşıya ihtiyaç duyulduğu belirtildi. BioNTech, ön sonuçların “olumlu bir güvenlik profilinin yanı sıra klinik aktivite belirtilerini teşvik ettiğini” gösterdiğini söyledi.
"Üstesinden gelmeye kararlıyız"
Prof. Özem Türeci, “Mevcut tedavi seçeneklerine yanıt veren hastaların yalnızca yüzde 5'inden azı ile PDAC (pankreas tümörü), tıbbi ihtiyacı en yüksek olan kanser türlerinden biri. Kanser aşılamasında uzun süredir devam eden araştırmamızdan yararlanarak bu zorluğun üstesinden gelmeye kararlıyız ve bu tür tedavi edilmesi zor tümörlerin tedavisinde yeni bir çığır açmaya çalışıyoruz” dedi.
Faz 1 çalışmasının sonuçlarının cesaret verici olduğunu belirten Türeci, “Bu erken sonuçları daha büyük bir çalışmada değerlendirmeyi dört gözle bekliyoruz” açıklaması yaptı.
Doktor Balachandran da yaptığı açıklamada “Diğer bazı immünoterapilerin aksine, bu mRNA aşılarının pankreas kanseri hastalarında bağışıklık tepkilerini uyarma kabiliyetine sahip olduğu görülüyor” dedi. Balachandran, “Bağışıklık tepkiniz varsa daha iyi bir sonuca sahip olabileceğinizi düşündüren erken sonuçlardan çok heyecanlıyız” diye konuştu.