27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.01.2024 13:25 | Son Güncelleme: 23.01.2024 14:04

Üst solunum yolu hastaları için uyarı: Bağışıklıklarını kontrol ettirmeleri gerekli

Burun, sinüsler, yutak, gırtlak ve soluk borusunun üst kısmında oluşan, üst solunum yollarından herhangi birinin etkilenmesi üst solunum yolu enfeksiyonuna sebep oluyor. Uzmanlar bu sebeple hastaların bağışıklıklarını kontrol ettirmelerinin gerekli olduğuna dikkati çekti
Üst solunum yolu hastaları için uyarı: Bağışıklıklarını kontrol ettirmeleri gerekli

Yapılan açıklamaya göre, burun, sinüsler, yutak, gırtlak ve soluk borusunun üst kısmında oluşan, üst solunum yollarından herhangi birinin etkilenmesi neticesinde üst solunum yolu enfeksiyonu oluşuyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Doç. Dr. Tuğba Songül Tat, Üst solunum yolu enfeksiyonlarının, genellikle öksürük, burunda akıntı, tıkanıklık ve boğaz ağrısı ile karakterize olduğunu belirtti.

Herkesin üst solunum yolu enfeksiyonu geçirebildiğine vurgu yapan Tat, üst solunum yolu enfeksiyonlarının sık tekrar etmesi, yılda ikiden fazla sinüzit, kulak enfeksiyonu veya alt solunum yolu enfeksiyonu, yani Zatürrenin bu duruma eşlik etmesi gibi, durumların çok önemli olduğunu hatırlatarak bu hastaların altta yatan ek hastalık açısından mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Alerjik veya bağışıklık sistemi yetersizliği

Tat, bu hastalarda genellikle altta yatan alerjik bir durum veya bağışıklık sistemi yetersizliğinin olabileceğini aktararak şu noktalara vurgu yaptı:

"Hastanelerde, bu hastaları hem alerjik hastalık hem de bağışıklık sistemi bozuklukları için değerlendirmekteyiz. Eğer altta yatan böyle bir hastalık saptarsak spesifik tedavisini düzenlemekteyiz. Böylelikle hem hastalarımızın hayat kalitesi artmakta hem de gereksiz antibiyotik kullanımı ve diğer ilaçlara olan gereksinim azalmaktadır. Bu şekilde hastalıkların ilerleyip daha kötü sonuçlara neden olması engellenmektedir. Herkese sağlıklı, mutlu günler diliyorum"

Kaynak: AA