29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 27.01.2023 04:30 | Son Güncelleme: 27.01.2023 22:18

Uykudan 2 saat önce ekranı kapatın

Ekranlardan yayılan mavi ışığa maruz kalmanın uyku düzenine verdiği zarardan artık eminiz ama uzmanlar bir konuda daha uyarıyor: Baktığınız içerikler de uykunuzu bozma konusunda çok etkili
Uykudan 2 saat önce ekranı kapatın

Bugün pek çoğumuz uykuya dalabilmek için yatakta cep telefonuna sarılıyoruz ancak aslında böyle yaparak uykusuzluğa davetiye çıkarıyoruz. Wall Street Journal gazetesine konuşan uyku uzmanları, ekranlarda gördüğümüz içeriğin niteliğinin uyku kaçırmakta daha büyük etkisinin olduğunu söylüyor.
Peki bu konuda ne yapabiliriz? Telefonunuzu geceleri başka bir odaya bırakmak en kolayı ama acil bir durumda ulaşılmak isteyenler bu seçeneğe sıcak bakmayacaktır. En çok uyku kaçıran uygulamalardan olan TikTok ve Instagram’da otomatik “scroll” yani kaydırma seçeneklerini kapatmak işe yarayabilir.
Yatmadan hemen önce heyecanlı bir haber veya korku filmi izlediğinizde ya da rahatsız edici bir iş e-postası aldığınızda kortizol adlı stres hormonunuz yükselebiliyor. Kortizol artışı da vücutta depolanmış glikozu aktif hale getirerek enerjinizin yükselmesine neden oluyor. Stanford Üniversitesi Uyku ve Sirkadiyen Bilimler Merkezi’nin Eş Direktörü Jamie Zeitzer “Şeker çubuğu yemek gibi bir şey bu” diyor. Yükselen enerjiyi tekrar düşürmek ise hiç kolay değil. Zeitzer’e göre pozitif içerikler de beyindeki dopamin veya norepinefrin miktarını artırabileceği için uykuyu aynı derecede kötü etkileyebiliyor.