Bütün gece dönüp durduğunuzda, bağışıklık sisteminiz bunu fark eder - hem de iyi bir şekilde değil. Yeni bir araştırma, uyku yoksunluğunun sizi sadece halsiz ve sinirli bırakmadığını; aslında kan dolaşımınızdaki belirli bağışıklık hücrelerini dönüştürdüğünü ve potansiyel olarak vücudunuzdaki kronik iltihabı körüklediğini ortaya koyuyor.
The Journal of Immunology’de yayınlanan çalışma, düşük uyku kalitesi ile monosit adı verilen özelleşmiş bağışıklık hücrelerindeki önemli değişiklikler arasında doğrudan bir bağlantı buluyor. Bu değişmiş hücreler, obezite ve çok sayıda kronik hastalıkla ilişkili olan yaygın iltihaplanmayı tetikliyor gibi görünüyor. Dasman Diyabet Enstitüsü’ndeki bilim insanları tarafından yürütülen araştırma, uyku yoksunluğunun enflamasyonu artıran bağışıklık hücreleri olan enflamatuar “klasik olmayan monositlerde” (NCM’ler) nasıl bir artışı tetiklediğini gösterdi. Daha da dikkat çekici olanı, bu değişikliklerin kişinin kilosundan bağımsız olarak meydana gelmesi oldu. Bu da zayıf, sağlıklı bireylerin bile yetersiz uyku nedeniyle enflamatuar sonuçlarla karşılaşabileceğini düşündürüyor.
13 belirteç incelendi
Çalışma yazarları, genel sağlığın kritik belirleyicileri olarak giderek daha fazla kabul gören üç faktörü inceledi: Uyku, vücut ağırlığı ve enflamasyon. Daha önceki araştırmalar obezite ve yetersiz uyku arasında bağlantılar kurmuş olsa da, bu çalışma uyku bozukluğunun kronik enflamatuar koşullara nasıl katkıda bulunduğunu açıklayabilecek spesifik bağışıklık mekanizmalarını tanımlayarak daha da ileri gitti.
Çalışma uyku, obezite ve enflamasyon arasındaki ilişkiler hakkında birkaç önemli bulgu ortaya koydu.
Obez katılımcılar, zayıf bireylere göre uyku kalitesinde belirgin bir düşüş gösterdi, uyku verimliliği azaldı ve uyku başlangıcından sonra uyanma süreleri arttı. Kan örneklerinin analizi, aşırı kilolu ve obez katılımcılarda zayıf bireylere kıyasla 13 enflamatuar belirtecin önemli ölçüde yükseldiğini tespit etti.
Çalışmayı yürüten Dr. Fatema Al-Rashed yaptığı açıklamada, uykudaki bu bozulmanın bağışıklık sağlığı ve genel refah üzerinde derin etkileri olduğunu belirtti: “Bulgularımız giderek büyüyen bir halk sağlığı sorununun altını çiziyor. Teknolojideki gelişmeler, uzun ekran süresi ve değişen toplumsal normlar, düzenli uyku saatlerini giderek daha fazla bozuyor.