05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.12.2023 09:37 | Son Güncelleme: 07.12.2023 10:12

Yeni araştırma: Cep telefonu kullanımı sperm sayısını azaltıyor

İsviçre'de yapılan yeni bir çalışmada erkeklerde cep telefonu kullanımı ve sperm sayısı üzerindeki etkileri araştırıldı. 5 bin 605 erkek üzerinde yapılan çalışmaların sonuçları ilginç
Yeni araştırma: Cep telefonu kullanımı sperm sayısını azaltıyor

Fertility and Sterility dergisinde yayınlanan son çalışmada, İsviçreli bilim insanları genç İsviçreli erkekler üzerinde cep telefonu kullanımı ve sperm kalitesi arasındaki ilişkiyi inceledi. Araştırmacılar, telefon kullanımının artmasına bağlı olarak menideki sperm hareketliliğinde ve sperm sayısında azalma tespit etti. Kısırlık dünya üzerindeki çiftlerin yüzde 17’sini etkiliyor. Bunların yüzde 50’sini erkeke kısırlığı oluşturuyor. Meni kalitesinin zayıf olmasının nedeni tam olarak anlaşılamasa da obezite, alkol tüketimi, sigara kullanımı ve stres gibi faktörler sperm sayısının azalması ile ilişkilendiriliyor.

Cep telefonu kullandıkları ve kullanmadıkları dönem incelendi

Cep telefonu kullanımındaki endişe verici artış ve bunun sonucunda radyoaktiviteye maruz kalmanın sperm sayısı, sperm morfolojisi, hareketliliği ve canlılığı açısından erkeklerin üreme sağlığını etkilediği, daha önce yapılmış hem deneysel hem de gözlemsel çalışmalarla ortaya kondu. Öte yandan tüm bu çalışmalar çok kısıtlı ve çeşitli ön yargılara sahipti. Bu nedenle araştırmacılar 2005 ve 2018 yılları arasında genç İsviçreli erkeklerdeki meni düzeylerini cep telefonu kullanıp kullanmadıkları dönem arasında inceleyen bir çalışma yürüttü.

5 bin 605 erkek incelendi

Çalışmada ülkenin altı farklı bölgesindeki 18-22 yaş arasındaki 5 bin 605 erkek, sağlıkları ve yaşam tarzlarının yanı sıra ebeveynlerinin gebelik öncesi dönemlerine ilişkin soruların bulunduğu ankete katıldı. Katılımcılara ayrıca mobil kullanım süresi ve sıklığı ile kullanmadıklarında telefonlarını bıraktıkları soruldu.
Toplam 2.866 erkeğin genital anatomisi, kilosu ve boyu fiziksel olarak incelendi ve meni örnekleri alındı. Meni analizi Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) sperm belirleme kılavuzlarına göre yapıldı.

 Telefon kullanım sıklığı daha yüksek olan erkeklerin, düşük olan erkeklere göre biraz daha genç ve vücut kitle indeksinin daha yüksek olduğu belirlendi. Cep telefonunu sık kullanan erkeklerde cep telefonunu nadiren kullananlara kıyasla sperm konsantrasyonunda yüzde 21’lik azalma ve sperm sayısında yüzde 22’lik azalma görüldü. Dünya Sağlık Örgütü referansından daha düşük bir sperm konsantrasyonuna sahip olma olasılığı, cep telefonunu sık kullanan erkeklerde önemli bir ölçüde daha yüksekti. Azospermi sorunu yaşayan erkekler araştırmadan çıkarıldıktan sonra bile sonuçlar değişmedi.

Giderek azaldı

Sperm konsantrasyonu ile cep telefonu kullanımı arasındaki ilişkinin 2005-2007 döneminde daha güçlü olduğu, 2008-2011 ve 2012-2018 dönemlerinde ise giderek azaldığı ortaya çıktı. Semen hacmi, sperm morfolojisi ve hareketliliğinin ise cep telefonu kullanımının sıklığı ile ilişkili olmadığı görüldü. Araştırmaya dahil edilen erkeklerin yaklaşık %85,7'sinin cep telefonlarını kullanmadıkları zamanlarda pantolon ceplerinde tuttukları belirlendi. Ancak meni parametreleri cep telefonunun kullanılmadığı zamanki konumundan etkilenmediği belirlendi.

 Yapılan çalışma, cep telefonu radyasyonuna maruz kalmanın mani kalitesi üzerindeki etkilerini değerlendiren en kapsamlı çalışma. Ancak çalışmada günlük radyasyon emilimi değerlendirilmedi ve telefon kullanımını araştırmak için yalnızca şahısların bilgileri kullanıldı. Ayrıca telefonun markası, uygulama sayısı, şebekesi, kulak aksesuarları gibi özellikleri kayda geçmedi.