27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Giriş: 17.07.2023 12:03 | Son Güncelleme: 17.07.2023 14:13

93 yıl önce açıldı: Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk müzesi Ankara Etnografya

İçinde Selçuklu Devri'nden günümüze kadar Türk sanatının birçok farklı eserini barındıran ve 1930 yılından beri faaliyet gösteren Etnografya Müzesi, yarın açılışının 93 yıl dönümünde olacak
Kaynak: AA
93 yıl önce açıldı: Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk müzesi Ankara Etnografya - Resim: 1

Cumhurbaşkanı İsmet İnönü (ortada sivil), Mustafa Kemal Atatürk'ün Etnografya Müzesi'ndeki kabri başında, saygı duruşunda. Ankara Valisi ve Belediye Başkanı Nevzat Tandoğan (solda gözlüklü) ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Kemal Gedeleç (sağda gözlüklü). (Arşiv-10.11.1938)

93 yıl önce açıldı: Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk müzesi Ankara Etnografya - Resim: 2

Atatürk’ün direktifleri ile kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk müzesi Ankara Etnografya, 93 yıl önce 18 Temmuz 1930’da kapılarını ziyaretçilerine açtı.

93 yıl önce açıldı: Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk müzesi Ankara Etnografya - Resim: 3

Kurtuluş Savaşı'nda cuma namazlarının kılındığı Namazgâh Tepesi’nin olduğu yerde kurulan müzenin ilk müdürü bilim insanı Hamit Zübeyr Koşay oldu.

93 yıl önce açıldı: Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk müzesi Ankara Etnografya - Resim: 4

Ankara Etnografya Müzesi'nde, Selçuklu döneminden günümüze kadar intikal eden Anadolu’nun çeşitli yörelerinden derlenmiş halk giysileri, halı ve kilimler, Anadolu maden sanatını temsil eden yaylar, oklar, çakmaklı tabancalar, tüfekler, kılıç ve yatağanlar, Osmanlı şerbet kazanları, güğüm leğen, sini, kahve tepsisi, sahanlar, taslar, mum makaslar, Türk çini porselenleri, tekke, zaviye ve medreselerde kullanılan eşyalar, Türk ağaç işçiliğinin inceliklerini gösteren ürünler, süs eşyaları, ayakkabı, takunya örnekleri, kadın ve erkek çorapları, çeşitli keseler, oyalar, çevreler, uçkurlar, peşkirler, bohçalar, yatak örtüleri, gelin kıyafetleri, damat tıraş takımları gibi Türk sanatının özgün örnekleri sergilenmektedir.