93 yıl önce açıldı: Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk müzesi Ankara Etnografya
Cumhurbaşkanı İsmet İnönü (ortada sivil), Mustafa Kemal Atatürk'ün Etnografya Müzesi'ndeki kabri başında, saygı duruşunda. Ankara Valisi ve Belediye Başkanı Nevzat Tandoğan (solda gözlüklü) ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Kemal Gedeleç (sağda gözlüklü). (Arşiv-10.11.1938)
Atatürk’ün direktifleri ile kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk müzesi Ankara Etnografya, 93 yıl önce 18 Temmuz 1930’da kapılarını ziyaretçilerine açtı.
Kurtuluş Savaşı'nda cuma namazlarının kılındığı Namazgâh Tepesi’nin olduğu yerde kurulan müzenin ilk müdürü bilim insanı Hamit Zübeyr Koşay oldu.
Ankara Etnografya Müzesi'nde, Selçuklu döneminden günümüze kadar intikal eden Anadolu’nun çeşitli yörelerinden derlenmiş halk giysileri, halı ve kilimler, Anadolu maden sanatını temsil eden yaylar, oklar, çakmaklı tabancalar, tüfekler, kılıç ve yatağanlar, Osmanlı şerbet kazanları, güğüm leğen, sini, kahve tepsisi, sahanlar, taslar, mum makaslar, Türk çini porselenleri, tekke, zaviye ve medreselerde kullanılan eşyalar, Türk ağaç işçiliğinin inceliklerini gösteren ürünler, süs eşyaları, ayakkabı, takunya örnekleri, kadın ve erkek çorapları, çeşitli keseler, oyalar, çevreler, uçkurlar, peşkirler, bohçalar, yatak örtüleri, gelin kıyafetleri, damat tıraş takımları gibi Türk sanatının özgün örnekleri sergilenmektedir.