378. Müzayede’nin öne çıkan yapıtlarından ilki Erol Akyavaş’ın en ünlü eserlerinden biri olan, 1982-84 tarihli Cehennet, cennet ve cehennemin bir sentezini oluşturuyor. Merakla takip edilen bir diğer eser ise Ömer Uluç imzalı Kadın Totem ve İki Köpek. Sanatçının 1992 yılındaki Berlin sergisinde yer alan eseri ilk kez müzayedeye çıkıyor. 200x150 cm ebatlı tuval üzerine akrilik çalışmanın arkasında el yazısıyla David Lynch ve 1992 tarihi yazılı. Sanatçının farklı dönemlerinde başyapıtları da müzayedede yer alıyor. Adnan Çoker’in görkemli tuvali L’Origine du Monde II (Dünyanın Kaynağı II) müzayedenin öne çıkan bir diğer yapıtı olarak dikkat çekiyor.
Müzayede geçtiğimiz ay sonunda vefat eden Komet’e de saygı duruşunda bulunuyor. Türk sanatının bu usta isminin farklı dönemlerine ait yedi eserine yer veriyor. Cihat Burak’ın Kedili Kompozisyon'u (tuval üzerine yağlıboya, imzalı, 44x45 cm), Ali Avni Çelebi’nin Piknik'i (tuval üzerine yağlıboya, imzalı, 80x100 cm), Nedim Günsür’un Peyzaj'ı (tuval üzerine yağlıboya, imzalı, 1987 tarihli, 60x40 cm) ve Cevat Dereli’nin Peyzaj'ı (tuval üzerine yağlıboya, imzalı, 62x75 cm) da 378. Müzayede’nin gözde yapıtları arasında yerlerini alıyor.
Nejad Melih Devrim’den Fikret Mualla’ya, Bedri Rahmi Eyüboğlu’ndan Adnan Varınca’ya, Naile Akıncı’dan Asım İşler’e, Selim Turan’dan Mehmet Gün’e, Nuri İyem’den Fikret Otyam’a, Füreya Koral’dan Ömer Kaleşi’ye, Cihat Burak’tan Mustafa Ata’ya, Ergin İnan’dan Selma Gürbüz’e, Balkan Naci İslimyeli’nden Mehmet Güleryüz’e, Görgün Taner’e değin Türk resminin kilometre taşlarının yapıtlarına yer veren müzayede, klasik resmin ustalarını da unutmuyor. Hikmet Onat’ın heyecan verici iki yapıtı Hocazade Hüseyin Paşa Yalısı (Köprülü Yalısı /tuval üzerine yağlıboya, 1951) ve Peyzaj'ının (tuval üzerine yağlıboya, 1964) yanı sıra Şefik Bursalı’nın Bolu Abant Gölü Kenarında, İbrahim Çallı’nın Rasim Hayri Cingi’nin Portresi, Halil Paşa’nın Portre, Edip Hakkı Köseoğlu’nun Otoportre eserleri özellikle klasik resim tutkunlarına hitap ediyor.
Öte yandan müzayede Alev Ebüzziya’nın Untitled, Kemal Önsoy’un Ağaç, Gülsün Karamustafa’nın Untitled, İnci Eviner’in Untitled, Seçkin Pirim’in Psychiatrist Window başlıklı yapıtlarını içeren, günümüz sanatçılarına ayrılmış özel bir bölümü de sanatseverlerle buluşturuyor.
Kız çocuklarının eğitimine katkı sunuyor
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde Marcus Graf küratörlüğünde düzenlenen Şahmeran34 sergisinde yer alan yapıtlardan üçü müzayedede satışa sunuluyor. Devrim Erbil, Ayla Turan ve Yiğit Yazıcı’nın şahmeranlarının satışından elde edilecek gelirin yüzde 40’ı İstanbul Vakfı’na bağışlanacak ve Büyüt Hayallerini Öğrenci Bursu aracılığıyla imkanı olmayan kız çocuklarının eğitimine yarar sağlayacak.
Çevrimiçi olarak www.artam.com adresinde gerçekleşecek müzayedede yer alan yapıtlar 16 Ekim tarihine kadar Maçka’daki Antik Palace’ta görülebilir.